Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2018

Για το πάρκο Γεωργιάδη στο Ηράκλειο

Υπερασπιζόμαστε τον δημόσιο χαρακτήρα των χώρων αναψυχής και πρασίνου, με ελεύθερη-δωρεάν πρόσβαση σε όλο το λαό χωρίς προϋποθέσεις!

Η περίοδος που διανύουμε, χαρακτηρίζεται από την έντονη επίθεση των δυνάμεων του κεφαλαίου, ξένου και ντόπιου, σε όλο το φάσμα των δικαιωμάτων του λαού και των εργαζομένων. Από τα συνδικαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα, το βιοτικό επίπεδο, τις σπουδές, τις δημοκρατικές ελευθερίες ως τους δημόσιους χώρους και το δικαίωμα στην αναψυχή και έκφραση, πολιτική ή πολιτιστική. Η επίθεση έχει ιστορικό χαρακτήρα, με σκοπό της να επανακτήσει το κεφάλαιο όλες εκείνες τις κατακτήσεις που τον τελευταίο αιώνα ο λαός και η εργατική τάξη με θυσίες και αγώνες κατέκτησαν. Θέλουν τον λαό στη γωνία χωρίς φωνή, αδύναμο, ανοργάνωτο, ώστε να εξασφαλίζουν την κερδοφορία τους απρόσκοπτα.


Η περίπτωση του πάρκου Γεωργιάδη, ενός δημόσιου χώρου που φιλοξενεί πλείστες εκδηλώσεις πολιτικού και πολιτιστικού περιεχομένου βρίσκεται αυτό το διάστημα στο στόχαστρο αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής. Μίας πολιτικής που εκπορεύτεται από τον νόμο 2508/97 για την αστική ανάπλαση και αναφέρει ως στόχο για κάθε ανάπλαση την «δημιουργία συνθηκών για την αύξηση της επιχειρηματικότητας». Αυτός είναι και ο πυρήνας του νομοσχεδίου ακόμη και αν στολίζεται με όμορφα λόγια και προτάσεις, όπως προστασία του περιβάλλοντος και βιώσιμη ανάπτυξη. Αλήθεια πόσο βιώσιμη και πόσο ανάπτυξη είναι; Βιώσιμη για τον λαό; Ο οποίος θα καλείται να πληρώνει πιο ακριβά τις παρεχόμενες υπηρεσίες στον επίδοξο διαχειριστή; Βιώσιμη, με κόψιμο δέντρων, και φύτεψη χαμηλής βλάστησης; Βιώσιμη, για την πολιτιστική και πολιτική έκφραση η οποία θα περνάει από επιπλέον «κόσκινα» στον, πλέον «αναβαθμισμένο» χώρο; Αυτή η «ανάπτυξη», στα πλαίσια του καπιταλισμού, όπως και όλες οι «αναπτύξεις» του, ως μοναδικό στόχο έχουν να δημιουργούν ταξικούς φραγμούς και πεδία κερδοφορίας για την ελίτ. Να κοινωνικοποιούν τις ζημιές και να ιδιωτικοποιούν το κέρδος.

Ο δήμος και το δημοτικό του συμβούλιο, καθώς και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όπως και κάθε κυβέρνηση στα πλαίσια της αστικής δημοκρατίας, υλοποιούν αυτή την πολιτική, έχουν σαν στόχο την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των ισχυρών, είναι το δικό τους, πολιτικό προσωπικό. Για αυτό το λόγο, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία από τη μεριά μας, για την κατεύθυνση με βάση την οποία υλοποιούνται οι «αναπλάσεις», το Ελληνικό στην Αθήνα, όπως και άλλοι χώροι στα πλαίσια του ΤΑΙΠΕΔ, προορίζονται για προίκα σε πολυεθνικά μονοπώλια. Σε μικρότερη κλίμακα λοιπόν, το πάρκο Γεωργιάδη προορίζεται για τον ίδιο σκοπό, την ίδια εκμετάλλευση.

Τις τελευταίες δεκαετίες έχουν υπάρξει πολλές κινητοποιήσεις για την υπεράσπιση των δημόσιων χώρων, για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, για την διεκδίκηση του δικαιώματος στην ελεύθερη πρόσβαση και έκφραση, στην Ελλάδα αλλά και ανά τον κόσμο.

Τα περισσότερα από αυτά τα κινήματα ως βάση τους είχαν την περιβαλλοντική ευαισθησία και τις αρνητικές οικολογικές επιπτώσεις, αναδεικνύοντας έτσι μόνο ένα από τα αποτελέσματα μίας πολιτικής και δίνοντας μία περιορισμένη οπτική στο πρόβλημα. Ταυτόχρονα, η ανάδειξη ακτιβίστικων ενεργειών, δηλαδή ενεργειών συμβολικού χαρακτήρα μικρών ομάδων, προνομιμοποιούνταν σε αντίθεση με την πολιτικοποίηση των ζητημάτων, την καλλιέργεια εδάφους για συμμετοχή και έκφραση ευρύτερων κομματιών του λαού, το ανέβασμα της συνείδησης με την ανάδειξη των ζητημάτων στην πραγματική τους βάση. Στην πολιτική τους βάση και όχι στην βάση εξυπηρέτησης κομματικών μικροσυμφερόντων.

Η έκφραση των διαφορετικών απόψεων στα πλαίσια ενός κινήματος, είναι πλούτος που δεν αποτιμάται. Είναι παρακαταθήκη για την ανάπτυξη μορφών οργάνωσης και πάλης, για το ξεκαθάρισμα των φίλων και εχθρών για την βαθύτερη και πολύπλευρη κατανόηση ενός ζητήματος. Σαν ΛΑ-ΑΑΣ θεωρούμε ότι το ζήτημα της ανάπλασης του παρκου Γεωργιάδη είναι ένα σημαντικό ζήτημα, το οποίο θα πρέπει να πλαισιωθεί από τον λαό της πόλης του Ηρακλείου. Αυτό θα γίνει πιο εφικτό αν το δούμε ως ένα πρόβλημα που πλήττει τα συλλογικά μας δικαιώματα, έτσι και ο αγώνας για την διασφάλιση του χαρακτήρα του θα πρέπει να είναι συλλογικός.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΩΡΕΣ ΔΩΡΕΑΝ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ!

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΤΟΥ ΠΑΡΚΟΥ!

ΚΟΙΝΗ ΔΡΑΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ, ΜΑΖΙΚΩΝ, ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΚΑΙ ΛΑΟΥ!