Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

17 ΝΟΕΜΒΡΗ 2013 - ΠΑΤΡΑ

Στις 3 ημέρες των εκδηλώσεων των 40 χρόνων από την εξέγερση του Νοέμβρη και όλο το προηγούμενο διάστημα προετοιμασίας, πέρα από την υπόθεση της μαζικής πορείας της Κυριακής (η οποία και ήταν), το ζήτημα που απασχόλησε αρκετό κόσμο ήταν και η εικόνα του «παραρτήματος» το οποίο για πρώτη φορά ήταν κλειστό, με τις πόρτες του χτισμένες από τον Αύγουστο, με εργολάβους το δήμο Πατρέων και το υπουργείο ΠΡΟ.ΠΟ.
Πρώτη φορά που το 3ήμερο βρήκε κλειστό το κτίριο, το χώρο του πατρινού «πολυτεχνείου», εκεί δηλαδή που οι φοιτητές και ο λαός της πόλης έκαναν κατάληψη το Νοέμβρη του '73, παρά τις αντιδράσεις και τις διαμαρτυρίες για την αντιδραστική απόφαση να μην ανοίξει ούτε καν στις 15-17 Νοέμβρη.
Έτσι φοιτητικοί σύλλογοι, σωματεία και πολιτικές οργανώσεις (πλην ΚΚΕ ) παρέμβηκαν έξω από το χώρο του κτηρίου. Εκεί έκανε παρέμβαση και η Λαϊκή Αντίσταση-Αριστερή Αντιιμπεριαλιστική Συνεργασία με δικό της τραπεζάκι και υλικά.

Η πορεία είχε κανονιστεί για τις 6 το απόγευμα όπου χιλιάδες κόσμου συγκεντρώθηκε έξω από το παράρτημα και γέμισαν τα μπλοκ που ήταν στο δρόμο. Η πορεία, το μπλοκ της Λ.Α., πορευόταν με συνθήματα ενάντια στον φασισμό την καταστολή και τον ιμπεριαλισμό. Οι δυνάμεις καταστολής είχαν περικυκλώσει την πορεία και στην αρχή τις Γούναρη τα πρώτα χημικά πέφτουν στο πίσω μέρος της πορείας στο σημείο που βρισκόταν το μπλοκ της Λ.Α. - Α.Α.Σ. (τελευταίο μπλοκ) το όποιο μέσα στον πανικό ανασυγκροτήθηκε μερικά μέτρα πιο πέρα. Η πορεία πέρασε μπροστά από το μνημείο του Νίκου Τεμπονέρα και κατέληξε ξανά στο Παράρτημα με την αστυνομία να πλησιάζει όλο και πιο πολύ τους διαδηλωτές κάνοντας χρήση χημικών και κρότου λάμψεις σε όλη τη διάρκεια της διαδήλωσης.
Έξω από το παράρτημα και μόλις τα πανό είχανε μαζευτεί η αστυνομία ξαναχτυπά, αφορμή ήταν κάποιοι ανεγκέφαλοι που θεωρούν τους εαυτούς τους «συγκρουσιακούς» που θέλησαν να κάνουν αυτό που δεν κατάφεραν σε ολόκληρη την πορεία, εκείνη τη στιγμή και έφυγαν μερικές πέτρες και μπουκάλια προς τα ΜΑΤ.
Τα τελευταία 2-3 πανό που έμειναν, ένα από αυτά και της Λαϊκής Αντίστασης, ξανάνοιξαν και ο κόσμος προσπάθησε να συγκροτηθεί ξανά σε πορεία η οποία κατέληξε εκατοντάδες μέτρα πιο πέρα στην πλατεία Αγ. Σοφίας όπου εγκλωβιστήκαν πάνω από 500 άτομα από τις διμοιρίες και μηχανές της αστυνομίας στους γύρω δρόμους. Στην προσπάθεια που έκαναν τα πανό να συγκροτήσουν μπλοκ και να πορευθούν πάλι προς το κέντρο της πόλης, δυνάμεις τις αστυνομίας χτυπούν με κλομπ τους διαδηλωτές και με βία τους κατευθύνουν ακόμα πιο μακριά από το κέντρο (μέχρι το στάδιο της Παναχαϊκής έφτασε ο κόσμος). Περίπου 150 άτομα που δεν μπόρεσαν να διαφύγουν από την περιοχή γύρισαν μετά από αρκετή ώρα στο κέντρο τις πόλης (πλ. Όλγας) με την αστυνομία σε συνοδεία.
20 προσαγωγές και μια σύλληψη ήταν το αποτέλεσμα, αλλά αυτό που έμεινε ήταν η πρωτοφανής βία και καταστολή που υπήρξε σε όλη την διάρκεια της πορείας, η πρόκληση των ΜΑΤ που έκαναν συνεχώς έντονη την εμφάνιση τους.