Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2013

Αντιφασιστική πορεία στη Θεσσαλονίκη

Αν και με μικρή μαζικότητα η αντιφασιστική συγκέντρωση στην Θεσσαλονίκη, το απόγευμα της Κυριακής 22 του Δεκέμβρη αποτέλεσε μια ορισμένη απάντηση στην προσπάθεια των χρυσαυγιτών να εμφανιστούν ανοικτά στο κέντρο της πόλης και μάλιστα στον Λευκό Πύργο. Η συγκέντρωση των φασιστών στην παραλία, τελικά ματαιώθηκε κάτω από την πίεση που ασκήθηκε από μαζικούς κοινωνικούς φορείς, συνδικάτα και αριστερές πολιτικές οργανώσεις και από την συνακόλουθη αστυνομική απαγόρευση.

Απαγόρευση που χρησιμοποιήθηκε για μια ακόμη φορά για να αντιμετωπιστούν με την απειλή της καταστολής οι αντιφασιστικές αντιδράσεις και να δοκιμαστεί το μέτρο και για μελλοντικούς κοινωνικούς και λαϊκούς αγώνες. Εξαιτίας της απαγόρευσης η αντιφασιστική διαδήλωση ξεκίνησε από τον χώρο μπροστά στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών και όχι από τον Λευκό Πύργο και διαμέσου της Αγγελάκη και της Εγνατίας έφτασε στο Άγαλμα της Βενιζέλου. Εκεί αφού ενώθηκε και με άλλους αντιφασίστες διαδηλωτές επιχείρησε να προχωρήσει προς στην Εγνατία με κατεύθυνση τον Βαρδάρη αλλά στο ύψος της Βενιζέλου εμποδίστηκε από ισχυρό αστυνομικό φραγμό. Σε όλη την αντιφασιστική κινητοποίηση η αστυνομική παρουσία Ματατζήδων, ασφαλιτών και λοιπών, ήταν κάτι παραπάνω από έντονη μετατρέποντας το κέντρο της Θεσσαλονίκης σε κατεχόμενη πόλη. Οι χρυσαυγίτες εν τέλει συγκεντρώθηκαν μπροστά στα δικαστήρια, λίγα μέτρα πέρα από τα γραφεία τους και με την προστασία ισχυρής αστυνομικής δύναμης.
Για μια ακόμη φορά και σε αυτήν την αντιφασιστική κινητοποίηση αναδείχθηκαν οι αναγκαιότητες, οι ανεπάρκειες αλλά και οι λαθεμένες αντιλήψεις στο ζήτημα αυτό. Τέλος έλαμψαν δια της απουσίας τους το ΚΚΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ και φυσικά συνδικαλιστικοί φορείς όπως το ΕΚΘ. Το τελευταίο όπως και ορισμένα συνδικάτα εκπαιδευτικών συμμετείχαν μόνο μέσω της υπογραφής τους κάνοντας πιο κραυγαλέα την απουσία των εργαζόμενων και πλατύ κόσμου από τέτοιου είδους κινητοποιήσεις. Κινητοποιήσεις που οργανώνονται σε έναν βαθμό εικονικά από ορισμένες δυνάμεις που τον αντιφασισμό τον έχουν αναλάβει εργολαβικά και τον έχουν μετατρέψει από ανάγκη και επιταγή των καιρών σε κουστούμι για λίγους και ακίνδυνους φωνακλάδες.
Στην συγκέντρωση και στην διαδήλωση συμμετείχε η Λαϊκή Αντίσταση-ΑΑΣ με ξεχωριστό μπλοκ και προσπάθησε να δώσει με τα συνθήματα που έριχνε, το αναγκαίο ουσιαστικό περιεχόμενο που πρέπει να έχουν οι αντιφασιστικές κινητοποιήσεις.

Δ.Π.