Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014

ΕΚΔΗΛΩΣΗ-ΣΥΖΗΤΗΣΗ Τετάρτη 12/2, 6:00μμ. Δημαρχείο Ν. Ιωνίας

Η Υγεία είναι κοινωνικό αγαθό.
Δεν είναι εμπόρευμα!
Η σκληρή και απάνθρωπη αντιλαϊκή πολιτική κατεδάφισης των Υπηρεσιών Υγείας, συνεχίζεται με αυξανόμενη ένταση. Οι ξένοι δυνάστες-δανειστές της ΕΕ και του ΔΝΤ, εκβιάζοντας πιέζουν ασφυκτικά για κλιμάκωση της επίθεσης ενάντια στα απομεινάρια των κατακτημένων με αγώνες, λαϊκών δικαιωμάτων. Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου προχωρά στην πλήρη διάλυση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, που έρχονται να προστεθούν στις καταιγιστικές περικοπές των μέχρι πρόσφατα προνοιακών κοινωνικών υπηρεσιών και το δραματικό ψαλίδισμα σε μισθούς και συντάξεις, όσων έχουν το «προνόμιο» να μην συμπεριλαμβάνονται στις τεράστιες στρατιές των άνεργων και 3 εκατομμυρίων ανασφάλιστων.
Η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, στο όνομα δήθεν του «εξορθολογισμού» των δαπανών και της αποτελεσματικό¬τερης λειτουργίας των δημόσιων υπηρεσιών υγείας, ξεκίνησε με τις συγχωνεύσεις νοσοκομείων και κλινικών και συνεχίζει με λουκέτα και το πέταγμα στην διαθεσιμότητα/απόλυση χιλιάδων εργαζόμενων. Μόνο στον ΕΟΠΥΥ 8.000 εργαζόμενοι μπαίνουν στο καθεστώς διαθεσιμότητας, κινητικότητας, μετατάξεων και οι γιατροί οδηγούνται μαζικά στην αναγκαστική έξοδο, ενώ οι ασφαλισμένοι έχασαν κιόλας κάθε επαφή με το πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας.

Μετά το κλείσιμο των νοσοκομείων της Αττικής «Αγία Βαρβάρα», «Αμαλία Φλέμιγκ», Πολυκλινική, Σπηλιοπούλειο, Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής (ΨΝΑ) και «Δρομοκαΐτειο», γιατροί και εργαζόμενοι μπαίνουν σε καθεστώς διαθεσιμότητας, ενώ οι ασθενείς πετιούνται κυριολεκτικά στο δρόμο.
Ο ΕΟΠΥΥ καταργείται συμπαρασύροντας στο κλείσιμο ολόκληρης σειράς υποκαταστημάτων του ΙΚΑ σε συνοικίες της Αθήνας.
Για μια ακόμα φορά η κυβερνητική προπαγάνδα αναστρέφοντας την πραγματικότητα, ονομάζει την διάλυση του υπάρχοντος συστήματος υγείας, «μεταρρύθμιση» και προσπαθεί να μετατοπίσει τις ευθύνες της διάλυσής του, στις πλάτες των εργαζομένων υγειονομικών, συκοφαντώντας τους ότι αυτοί δήθεν προκαλούν χάος με τις κινητοποιήσεις και απεργίες τους.
Παράλληλα κυβέρνηση και ξένα πολυεθνικά
μονοπώλια κάνουν τα φάρμακα ολοένα και πιο δυσπρόσιτα στο λαό. Τα «γενόσημα» και το νέο «ταβάνι» στις συνταγογραφήσεις των γιατρών, μειωμένο σε σχέση με πέρσι κατά 20% σε δαπάνη φαρμάκων, που συνοδεύεται με ασφυκτικούς ελέγχους στους γιατρούς ορθώνει πρόσθετα εμπόδια στους ασφαλισμένους. Στο νομοθετημένο χαράτσι του ενός ευρώ σε κάθε συνταγή, προστίθενται οι κάθε λογής προσχηματικοί περιορισμοί (πλαφόν) χρονικοί και οικονομικοί, που ορθώνονται για τις εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις. Στην κατάσταση αυτή οι ασφαλισμένοι σπρώχνονται βίαια και μαζικά στον ιδιωτικό τομέα, βάζοντας, όσοι μπορούν, πιο βαθιά το χέρι στη τσέπη, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των ανασφάλιστων, χαμηλόμισθων, χαμηλοσυνταξιούχων, που βρίσκεται στα όρια της οικονομικής ασφυξίας και φτωχοποιείται και ρίχνεται στον Καιάδα.
Η κυβέρνηση της μεγάλης αστικής τάξης υπηρετώντας της επιλογές των ξένων επιτηρητών της χώρας (ΕΕ και ΔΝΤ) προσπαθεί να πείσουν το λαό ότι η Υγεία είναι «ατομική του υπόθεση» κι όχι κοινωνικό αγαθό. Εκμεταλλεύεται τη σημερινή αδυναμία του λαϊκού κινήματος για να καταστήσει το βασικό κοινωνικό αγαθό της υγείας σε εμπόρευμα, να ξεθεμελιώσει το δικαίωμα της δωρεάν πρόσβασης χωρίς περιορισμούς στις δημόσιες δομές υγείας.
Μπροστά σ’ αυτήν την κρίσιμη απειλή που δημιουργεί η πολιτική κυβέρνησης-τρόικας, για την υγεία και την ζωή του λαού η Λαϊκή Αντίσταση-Αριστερή Αντιιμπεριαλιστική Συνεργασία, δίπλα στους αγωνιζόμενους εργαζόμενους στην υγεία, απευθύνει κάλεσμα κινητοποίησης και αγώνα, για :
Να μην κλείσει καμιά υπηρεσία Υγείας (Νοσοκομείο, Κέντρο Υγείας, ΕΟΠΠΥ)!
Να μην απολυθεί – τεθεί σε διαθεσιμότητα κανένας εργαζόμενος!
Η Υγεία είναι κοινωνικό αγαθό. Δεν είναι εμπόρευμα!