Σάββατο 17 Μαΐου 2014

Θεσσαλονίκη
ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ

Ενώ μεθοδεύεται αδίστακτα και άμεσα η ιδιωτικοποίηση του νερού στις δυο μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, πραγματοποιείται, από Αριστερές δυνάμεις, σαν απάντηση στη Θεσσαλονίκη δημοψήφισμα, λες και στην εξαρτώμενη από τους ιμπεριαλιστές Ελλάδα, την Ελλάδα των μνημονίων και της φασιστικοποίησης της δημόσιας ζωής, έχει καμία αξία μια θετική ανταπόκριση στο δημοψήφισμα. Για μια ακόμα φορά η απάντηση στα μεγάλα προβλήματα του λαού μας από το επίπεδο του κινήματος παραπέμπεται στις κάλπες, για μια ακόμα φορά η αγωνιστική διάθεση του λαού μας εκτονώνεται σε ψηφοφορίες, για μια ακόμα φορά η λογική της ανάθεσης εκχωρεί λύσεις και προοπτικές στην περιφέρεια και στους Καλλικρατικούς δήμους, κύρια στηρίγματα, χρόνια τώρα, κάθε αντιλαϊκής πολιτικής των κυβερνήσεων των μνημονίων.

Στις 18 του Μάη το Συντονιστικό πολιτών και φορέων «SOSτε το Νερό» και παράλληλα με τη διαδικασία των αυτοδιοικητικών εκλογών, προχωρά σε ένα άτυπο δημοψήφισμα σε έντεκα δήμους, έξω από τα εκλογικά κέντρα, με το ερώτημα «Συμφωνείται με την ιδιωτικοποίηση της Εταιρίας `Υδρευσης-Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης ΑΕ; Ναι ή `Οχι;». Στην όλη προσπάθεια μετέχει και υποστηρίζει έμπρακτα κι ο Δήμος Θεσσαλονίκης. Η μετατροπή της ΕΥΑΘ σε εταιρεία «ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων» υπήρξε διακαής στόχος όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, ενώ η πολιτική των μνημονίων κοντά στις τόσες καταργήσεις δικαιωμάτων και τα ξεπουλήματα, άνοιξε διάπλατα το δρόμο για μιαν ασύδοτη κερδοφορία των κεφαλαιοκρατών, για ένα ακόμα μεγαλύτερο ξεζούμισμα των πολιτών και μάλιστα για ένα νερό ακριβότερο και υπηρεσίες αμφίβολης ποιότητας.
Κι όμως ο μόνος νικηφόρος δρόμος απέναντι στη βαρβαρότητα του κεφάλαιου, είναι η ανάπτυξη κινήματος αντίστασης που αγωνιστικά και ανυποχώρητα θα αντιτάξει τη δικιά του δυναμική και οργανωμένα θα διεκδικήσει να είναι το νερό κοινωνικό δικαίωμα κι όχι εμπόρευμα. Ένα κίνημα που θα απλωθεί σε κάθε πλατεία σε κάθε δρόμο, σε κάθε γειτονιά του πολεοδομικού συγκροτήματος σε κάθε χώρο δουλειάς. Ένα κίνημα που ανυποχώρητα θα αντισταθεί, θα διεκδικήσει και θα αποτρέψει το ξεπούλημα της ΕΥΑΘ στο ντόπιο και ξένο κεφάλαιο.
Το πρόβλήμα της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ είναι μέρος του γενικότερου πολιτικού, οικονομικού και κοινωνικού προβλήματος του λαού μας και μόνο σαν τέτοιο μπορεί να ειδωθεί μιας κι όλα τα προβλήματα μας έχουν κοινή αφετηρία, μιας κι όλα είναι παράγωγα ενός συστήματος που λειτουργεί με βάση το κέρδος και όχι τις ανθρώπινες ανάγκες. Για το λόγο αυτό πρέπει να συνδέσουμε τον αγώνα μας, με τους άλλους αγώνες που δίνει ο λαός μας. Με εκείνους ενάντια στο ΣΜΑ και τον ΤΙΤΑΝΑ, με τον αγώνα ενάντια στην εξόρυξη του χρυσού στην Χαλκιδική και τον αγώνα που θα ξεκινήσει για το νερό στην Αθήνα.
Η λύση του προβλήματος του νερού δεν μπορεί να αφεθεί στα χέρια αυτών που δημιούργησαν το πρόβλημα, ακόμη δεν μπορεί να είναι αποτέλεσμα ενός δημοψηφίσματος, αλλά αποτέλεσμα ενός παρατεταμένου και σκληρού αγώνα, ενός δίκαιου που θα κριθεί στο δρόμο κι όχι στις κάλπες. `Εχουμε κάθε δικαίωμα να υπερασπίσουμε τη ζωή και το μέλλον μας.

Μαζικά μπορούμε να διεκδικήσουμε,
Μπορούμε να αγωνιστούμε,
Μπορούμε να νικήσουμε!

Θεσσαλονίκη 14- 5-2014