Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2014

Εκδήλωση της Λ.Α. - Α.Α.Σ. στο Πολυτεχνείο - Εισήγηση

Φίλες και φίλοι
συναγωνίστριες και συναγωνιστές

Πολλές φορές κυριαρχεί η ανάγκη της επιβίωσης από τα μνημόνια διαρκείας ΔΝΤ-ΕΕ που μας έχουν αλυσοδέσει και δεν μας αφήνουν να πάρουμε ανάσα.
Η πραγματική ανάγκη οικοδόμησης μετώπου αντίστασης για να μην περάσει η πολιτική ΔΝΤ-ΕΕ και κυβέρνησης δεν πρέπει να μας κάνει να υποτιμούμε τους τρομακτικούς και θανάσιμους για το λαό κινδύνους που γεννά το καθεστώς της ιμπεριαλιστικής εξάρτησης στη χώρα. Που εκτός από τα μνημόνια και την καταλήστευση του κόσμου της δουλειάς εμπλέκει τη χώρα μας στο γενικευμένο μακελειό που εξελίσσεται αυτό τον καιρό τη Μέση Ανατολή.

Είμαστε στην δίνη δραματικών εξελίξεων που δημιουργεί η επιθυμία των ΗΠΑ να επανακατακτήσουν χώρες, να διευρύνουν σφαίρες επιρροής τους, να ελέγξουν πλουτοπαραγωγικές πηγές και τους ενεργειακούς κόμβους και οδούς. Να στριμώξουν έτσι τους ανταγωνιστές τους.
Σε όλο το νοητό τόξο, από την Ουκρανία (με τις πολύ σοβαρές και αιματηρές εξελίξεις), τα Βαλκάνια και την πρόσφατη όξυνση των σχέσεων Αλβανίας- Σερβίας, την πρόσφατη ένταση των σχέσεων Τουρκίας με Κύπρο και Ελλάδα, η ανακίνηση του ονόματος της πΓΔΜ, ο αιματηρότατος πόλεμος στη Συρία, η επιχείρηση ανατροπής του Ασαντ, οι δολοφονικές επιχειρήσεις εναντίων των κούρδων του ΙΣΙΣ, η όξυνση της έντασης στα παλαιστινιακά εδάφη, τα ανοιχτά πολεμικά μέτωπα στο Ιράκ, η επιχείρηση συμμόρφωσης με κάθε μέσο και τρόπο αν χρειαστεί της ηγεσίας στο Ιράν και άλλα στα οποία μπορούμε να αναφερθούμε δεν είναι αποκομμένα μεταξύ τους.
Αποτελούν κομμάτια ενός παζλ που μόνο αφελής ή σε υπηρεσία αποπροσανατολισμού μας θα ήταν οποίος πίστευε ότι δεν συνθέτουν τη νέα κατάσταση. Δείχνουν το τι έχουν να περιμένουν οι λαοί από τους ιμπεριαλιστικές σχεδιασμούς και τις επεμβάσεις τους.
Είναι οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί και επεμβάσεις που τροφοδοτούν και ενισχύουν, εξοπλίζουν αλλά και όποτε κρίνεται σκόπιμο δαιμονοποιούν κάθε λογής αντιδραστικά καθεστώτα και μορφώματα. Όπως το ΙΣΙΣ που επιχειρεί να καταλάβει το Κομπάνι και δολοφονεί σε Συρία και Ιράκ, τους σιωνιστές του Ισραήλ που δολοφονούν τους παλαιστίνιους, το τουρκικό κράτος που δολοφονεί Κούρδους αγωνιστές, τους ουκρανούς φασίστες που καίνε ζωντανούς πολιτικούς τους αντιπάλους.
Γιατί όμως τόσο σύντομα τινάχτηκαν στον αέρα οι αυταπάτες, που υπήρξαν και εδώ στη χώρα μας σε κομμάτια που αναφέρονται στην Αριστερά, για το κλίμα ειρήνης και συνεργασίας που θα έφερναν στη διεθνή σκηνή οι δήθεν ειρηνιστές Ομπάμα των ΗΠΑ και Ολάντ της Γαλλίας;
Γιατί σε Ανατολή και Δύση φυσάει αντιδραστικός άνεμος που μυρίζει μπαρούτι, φωτιά και φασισμό;
Εμείς στην Λαϊκή Αντίσταση -Αριστερή Αντιιμπεριαλιστική Συνεργασία θέλουμε να δώσουμε απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα. Δεν ισχυριζόμαστε ότι έχουμε κατακτήσει την απόλυτη αλήθεια.
Θεωρούμε όμως πως ακριβώς επειδή δεν μας διαφεύγει (όπως συμβαίνει με άλλους) ότι ο καπιταλισμός της εποχής μας είναι ιμπεριαλισμός και μάλιστα σε πολύ βαθιά κρίση, δεν αιφνιδιαζόμαστε από τις εξελίξεις και δεν χαιρόμαστε βέβαια που δεν αιφνιδιαζόμαστε.
Η βαθιά κρίση ενός καπιταλιστικού ιμπεριαλιστικού συστήματος που σαπίζει το ωθεί να αναζητά λύσεις στην ένταση της εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης και των εργαζόμενων, στη φασιστικοποίηση και τον εκφασισμό της δημόσιας ζωής, στην ανοιχτή στήριξη και ενίσχυση φασιστικών δυνάμεων (όπως έχει γίνει στην Ουκρανία όπου ΗΠΑ και ΕΕ τις έβαλαν στην πραξικοπηματική κυβέρνηση του Κιέβου) για να ελέγχει τις λαϊκές αντιδράσεις και στους πολέμους για να αυξήσει επιρροή άρα και πλεονέκτημα ο ένας ιμπεριαλιστής ενάντια στον άλλον.
Έτσι εμείς ερμηνεύουμε γιατί τα τελευταία χρόνια ανοίγονται μέτωπα ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, γιατί την τελευταία περίοδο είναι σε εξέλιξη μια επικίνδυνη και μεγάλης έντασης επιθετικότητα των ΗΠΑ. Επιθετικότητα που είδαμε να εκδηλώνεται στην Ουκρανία και να προκαλεί την αντίδραση της Ρωσίας. Οι ΗΠΑ απλώνουν αυτή την επιθετικότητα στα Βαλκάνια και σε όλη σχεδόν τη Μέση Ανατολή όπου έχουν ήδη προηγηθεί η επέμβαση στη Λιβύη, η αμεριακανο-ευρωπαϊκή επιχείρηση ανατροπής της κυβέρνησης του Ασαντ και ο πρώτος γύρος αντιπαράθεσης ΗΠΑ-Ρωσίας στην Συρία.
Όπου και να κοιτάξει κανείς στις γειτονικές με τη χώρα μας περιοχές αν δεν είναι ήδη σε εξέλιξη πολεμική σύγκρουση που έχει προκληθεί από την ιμπεριαλιστική επέμβαση είναι σε όξυνση στρατιωτικοπολιτικές εντάσεις που εγκυμονούν τεράστιους κινδύνους για τους λαούς.
Ένα μεγάλο κεφάλαιο σε αυτή τη συζήτηση είναι το πως οι αντιδραστικές εξελίξεις μετατρέπουν συνεχώς την Κύπρο σε προτεκτοράτο και ορμητήριο των ιμπεριαλιστών. Οι ΗΠΑ προωθούν για το νησί νέο διχοτομικό σχέδιο ΑΝΑΝ που υπηρετεί τα συμφέροντα τους.
Οι αντιδραστικές αυτές εξελίξεις αναζωπυρώνουν και οξύνουν πραγματικές αντιθέσεις των αστικών τάξεων Τουρκίας και Ελλάδας. Αντιθέσεων που μπορεί να κανοναρχούνται από ΗΠΑ και ΝΑΤΟ αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να πάρουν -στο φόντο της γενικευμένης ανάφλεξης στην περιοχή- και επικίνδυνη τροπή.

Φίλες και φίλοι
Προσπαθώντας να ερμηνεύσουμε το αποτέλεσμα των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ πιστεύουμε πώς η επιτυχία των ρεπουμπλικάνων ενδεχόμενα να σηματοδοτήσει μια τροποποίηση της τακτικής του αμερικανικού ιμπεριαλισμού στην κατεύθυνση της εφαρμογής πιο επιθετικής εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ με στόχο τον διακαή πόθο της αμερικάνικης υπερδύναμης για παγκόσμια κυριαρχία. Πρόσφατη είναι η δήλωση του υπουργού άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών που με απίστευτο μας προειδοποιεί ότι: “...οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να είναι έτοιμες για μια καινούργια εποχή... Την εποχή των ατελείωτων πόλεμων”.
Η επιδίωξη των Αμερικανών να διατηρήσουν και να επεκτείνουν τον ηγεμονικό τους ρόλο έχει να αντιμετωπίσει ένα περισσότερο περίπλοκο κόσμο όπου και οι άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις- πιεσμένες και αυτές από την κρίση του συστήματος- διεκδικούν τον δικό τους ρόλο. Και είναι αυτό που παροξύνει τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και κάνει τις εξελίξεις πολύ πολύ σοβαρές και ιδιαίτερα επικίνδυνες.
Είμαστε ήδη μάρτυρες των αντιδράσεων απέναντι στις κινήσεις των ΗΠΑ πχ από τη Ρωσία. Όταν στις περιοχές όπου υπάρχουν ανοικτά μέτωπα αναπτύσονται στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ από τη μία και της Ρωσίας από την άλλη, όταν στις ίδιες θάλασσες κάνουν ασκήσεις με πραγματικά πυρά οι στόλοι ΗΠΑ και Ρωσίας τότε εμείς καταλαβαίνουμε οι εξελίξεις είναι δραματικές και έχουν ήδη χτυπήσει κόκκινο δύο φορές: στη Συρία και στην Ουκρανία.

Φίλες και φίλοι
Η αγωνία μας και η σημερινή μας εκδήλωση για τις εξελίξεις στην περιοχή δεν έχει ακαδημαϊκό ενδιαφέρον. Δεν είναι επίσης υπόθεση ρουτίνας μιας συνεργασίας που θέλει να έχει το αντιιμπεριαλιστικό στον τίτλο της.
Πιστεύουμε πως στην ευρύτερη περιοχή μας είναι σε πλήρη εξέλιξη ένα τεράστιο σχέδιο ιμπεριαλιστικής επέμβασης με πρωτοβουλία κύρια των ΗΠΑ για ξαναμοίρασμα και στρατιωτικοπολιτικό ελέγχο χωρών και κυβερνήσεων χωρών, υδρογονανθράκων, ενεργειακών πηγών και ενεργειακών δρόμων.
Σε όλη την Μέση Ανατολή, στη βόρειο Αφρική, στον περσικό κόλπο οι ΗΠΑ διεκδικούν να αποκτήσουν σοβαρό γεωστρατηγικό πλεονέκτημα απέναντι στους ανταγωνιστές τους, κυρίως με τη Ρωσία αλλά και την Κίνα και τη συμμαχία των BRICS και την ΕΕ (με την ιδιαιτερότητα ότι οι ιμπεριαλιστές της ΕΕ είναι στο ΝΑΤΟ).
Η παρόξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών αναπόφευκτα οξύνει επικίνδυνα τοπικές αντιθέσεις, εθνικισμούς και μικρομεγαλισμούς μεταξύ των αστικών τάξεων των χωρών της περιοχής.
Στις πολεμικές εξελίξεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στη Μέση Ανατολή βρίσκονται σε άμεση εμπλοκή η Τουρκία, το Ισραήλ, η Αίγυπτος , η Σαουδική Αραβία και άλλες αντιδραστικές κυβερνήσεις αραβικών κρατών, με τις ΗΠΑ να προσπαθούν να δημιουργήσουν «συμμαχίες προθύμων» γύρω από την ιμπεριαλιστική πολιτική της και τα πολεμικά σχέδια της που έχει στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.
Μέσα σ’ αυτό το κουβάρι αντιθέσεων εκδηλώθηκε και ο νέος τυχοδιωκτισμός της Τουρκίας σε βάρος της Κύπρου, την ίδια στιγμή που κλιμακώνονται οι αμερικάνικες επιδιώξεις για τη διχοτόμησή της.
Η τουρκική αστική τάξη με τις παραβιάσεις και τις εμπρηστικές πολεμοχαρείς δηλώσεις επιχειρεί να δείξει ότι της πέφτει λόγος και έχει ρόλο και στην Κύπρο και στη διαμόρφωση συμμαχιών στην περιοχή και στις μελλούμενες γεωτρήσεις για υδρογονάνθρακες.
Απέναντι σ’ αυτές τις κινήσεις της Τουρκίας οι εξαρτημένες αστικές τάξεις Ελλάδας και Κύπρου, στήνουν μια συμμαχία με τις αντιδραστικές κυβερνήσεις του Ισραήλ και της Αιγύπτου και, στο πλαίσιο αυτό, επέλεξαν- υπό την εποπτεία των αμερικάνων και ευρωπαίων ιμπεριαλιστών-να έρθουν σε τριμερείς συμφωνίες οριοθέτησης των AOZ με την Αίγυπτο και το Ισραήλ.
Έτσι, στο φόντο των αντιδραστικών εξελίξεων της περιοχής βλέπουμε να εμπλέκονται πέντε αστικές τάξεις Ελλάδας, Κύπρου, Τουρκίας, Αιγύπτου και Ισραήλ που αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά προβλήματα στο εσωτερικό τους και που είναι γι' αυτό το λόγο ακόμα πιο ευάλωτες σε υποχωρήσεις απέναντι στους ιμπεριαλιστές αλλά και πιο τυχοδιωκτικές επειδή είναι πιεσμένες από τις πιο ενδοαστικές τους αντιθέσεις. Και να εμπλέκονται με όρους που καθορίζει ο ιμπεριαλιστικός παράγοντας και οι οποίοι οδηγούν σε αύξηση της στρατιωτικοπολεμικής έντασης στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και των απειλών για την ειρήνη και τα συμφέροντα των λαών της περιοχής μας.

Φίλες και φίλοι
Η ιμπεριαλιστική επέμβαση τα ιμπεριαλιστικά σχέδια ελέγχου όλης της Μέσης Ανατολής, το ενδεχόμενο ενός νέου διχοτομικού σχεδίου Ανάν για την Κύπρο απαιτούν και θέλουν να επιβάλλουν την πλήρη συμμόρφωση της χώρας μας σε αυτήν την ιμπεριαλιστική πολιτική.
Οι ιμπεριαλιστές αξιοποιούν τη δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα μας, όπως και η Κύπρος, με την οικονομική κρίση.
Στον τόπο μας οι νατοϊκές βάσεις λειτουργούν και οι ΗΠΑ-ΝΑΤΟ απαιτούν να αναβαθμιστούν.
Η χώρα μας περισσότερο από ποτέ γίνεται ορμητήριο των φονιάδων για την καταστροφή και το διαμελισμό χώρων, τον ξεριζωμού εκατομμυρίων ανθρώπων και την ενίσχυση αντιδραστικών και δολοφονικών δυνάμεων και καθεστώτων στην ευρύτερη περιοχή.
Σε μέρες σαν τη σημερινή που τιμούμε μια ηρωική σελίδα στην ιστορία αυτού του τόπου και του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος της χώρας μας. 41 χρόνια από την αντιιμπεριαλιστική-αντιφασιστική εξέγερση στο πολυτεχνείο του1973, είναι απόλυτο καθήκον να συμβάλουμε στην αναγέννηση, στην ενίσχυση της αντιιμπεριαλιστικής πάλης στη χώρα μας. Είναι απόλυτο καθήκον να συμβάλουμε για την οικοδόμηση μετώπου αλληλεγγύης μεταξύ των λαών της περιοχής σαν βασικό στόχο του κινήματος μαζί με την ενίσχυση της αντιιμπεριαλιστικής κατεύθυνσης στο λαϊκό κίνημα.
Γνωρίζουμε ότι κάνουμε αυτή τη προσπάθεια μέσα σε ένα βαρύ κινηματικά περιβάλλον.
Και επιπλέον σε ένα περιβάλλον όπου τα μεγαλύτερα κόμματα αλλά και μικρότερες οργανώσεις που αναφέρονται στην Αριστερά υπονομεύουν την αναγκαιότητα οικοδόμησης αντιιμπεριαλιστικής κατεύθυνσης στο λαϊκό κίνημα.
Είτε επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ με τη πολιτική του και μπροστά στο ενδεχόμενο να αναλάβει κυβερνητικές ευθύνες μετατοπίζεται όλο και πιο συντηρητικά και προσαρμόζεται με ταχύτατους ρυθμούς σ' αυτό που έχει δηλώσει αρχηγός του, ότι δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει τη πρόσδεση της Ελλάδας στην ΕΕ και στην ΟΝΕ, αναγνωρίζει την παραμονή της στο ΝΑΤΟ και δεν αμφισβητεί ότι «ανήκομε εις την Δύση».
Είτε επειδή όψιμα αποφάσισαν, όπως το ΚΚΕ, ότι η χώρα μας είναι ιμπεριαλιστική και δεν υπάρχει θέμα πάλης του λαού μας ενάντια στην ιμπεριαλιστική εξάρτηση. Είτε επειδή δυνάμεις όπως η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και τροτσκιστικές οργανώσεις θεωρούν πως όλα καθορίζονται από την αντίθεση κεφαλαίου και εργασίας, πως ο εχθρός είναι η εγχώρια αστική τάξη και προβάλλουν μια επονομαζόμενη «αντικαπιταλιστική πολιτική» χωρίς, ουσιαστικά, αντιιμπεριαλιστικό περιεχόμενο.

Θεωρούμε πως ο αγώνας που πρέπει να δώσει ο κόσμος της δουλειάς για το ψωμί και την επιβίωση τους πάει χέρι χέρι με τον αντιιμπεριαλιστικό αγώνα για ανεξαρτησία της χώρας από τους ιμπεριαλιστές.
Θεωρούμε επίσης πως όποια -μικρά έστω- βήματα γίνουν στην κατεύθυνση συγκρότησης αντιιμπεριαλιστικού μετώπου των λαών Ελλάδας-Κύπρου-Τουρκίας και γενικότερα των λαών της περιοχής είναι πολύ σημαντικό.
Οι αστικές τάξεις πολεμούν πλέον από κοινού τους εχθρούς λαούς. Το ίδιο οφείλουν και οι λαοί. Και αυτό θα μπορέσει να πάρει σάρκα και οστά όταν τολμήσουμε να παλέψουμε ανοικτά και αποφασιστικά στο λαό την άποψη πως στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. δεν υπάρχει ούτε εξασφάλιση ούτε μέλλον για τους λαούς. Υπάρχει μόνο πόνος, δάκρυα και αίμα. Αντίθετα υπάρχει μέλλον ζωής και προόδου μέσα από τον κοινό αγώνα των λαών ενάντια στην εκμετάλλευση και τον ιμπεριαλισμό. Έτσι θα έρθουν καλύτερες μέρες.
Στη ΛΑΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ- ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ με τις μικρές μας δυνάμεις παλεύουμε σε αυτή την κατεύθυνση. Αυτό το στόχο υπηρετεί και η σημερινή εκδήλωση μας.

Ανοίγοντας την εκδήλωση μας και θέτοντας ορισμένα ζητήματα θέλουμε να ακούσουμε τοποθετήσεις φίλων και συντρόφων σε σχέση με όσα εξελίσσονται στην ευρύτερη περιοχή και στη Μέση Ανατολή.