1. Είχαμε και έχουμε την άποψη ότι σε αντιφασιστικές πρωτοβουλίες που γίνονται απέναντι σε προκλήσεις και επιδιώκουν να τις απαντήσουν, να σπάσουν το κλίμα φόβου, μουδιάσματος, σύγχυσης που αυτές οι φασιστικές προκλήσεις δημιουργούν σε ευρύτερο λαϊκό κόσμο, απαιτείται το κάλεσμα για τη διοργάνωση τους να είναι το ευρύτερο δυνατό.
Στους αποδέκτες δηλαδή πρέπει να περιλαμβάνονται, με τα μέχρι τώρα τουλάχιστον πολιτικά δεδομένα, ο ΣΥΡΙΖΑ, (και που εξ αιτίας του κυρίως αντιλαμβανόμαστε ότι προκλήθηκε στη Γραμματεία ο σχετικός προβληματισμός), το ΚΚΕ, οι πολιτικές δυνάμεις που βρίσκονται στο αριστερό εξωκοινοβουλευτικό φάσμα (ΑΝΤΑΡΣΥΑ κ.α.) και κάθε προοδευτική συλλογικότητα που μπορεί να υπάρχει στην περιοχή που εκδηλώνεται η αντιφασιστική πρωτοβουλία. Ανεξάρτητα από το αν, πως και πόσο θα ανταποκριθεί κάθε μια από αυτές τις δυνάμεις, ένα τέτοιο κάλεσμα το θεωρούμε αναγκαία προϋπόθεση για να έχει δυνατότητες η αντιφασιστική πρωτοβουλία να είναι μαζική, να έχει χαρακτηριστικά απάντησης στην φασιστική πρόκληση. Μια τέτοια επιδίωξη απομόνωσης των φασιστικών δυνάμεων και ενίσχυσης των αντιφασιστικών διαθέσεων και της ανάλογης στάσης ευρύτερου κόσμου είναι αναγκαία όταν υπάρχει πρόκληση. Και είναι σαφώς διαφορετική από την επίσης γενικά αναγκαία συνολικότερη ζύμωση και ανάδειξη του ζητήματος στις διαστάσεις που το θέτουμε ως Λ.Α.-Α.Α.Σ.
Τη θετική σημασία και επίδραση αυτού του ευρύτερου καλέσματος την επιβεβαιώσαμε και στην εκδήλωση του Μαραθοκάμπου και στις περιπτώσεις των δυνάμεων που ανταποκρίθηκαν, αλλά και στην περίπτωση του ΚΚΕ που αρνήθηκε με προσχήματα τη συμμετοχή του και άλλων τοπικών συλλογικοτήτων που είχαν δισταγμούς και δυσκολίες να συνυπογράψουν το κάλεσμα.
2. Αυτό το στόχο - της μαζικής απάντησης - θέσαμε ως Λ.Α.-Α.Α.Σ. Σάμου στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία απέναντι τόσο στην συγκεκριμένη φασιστική πρόκληση (εκτεταμένη συνθηματογράφηση στην περιοχή του Μαραθοκάμπου) όσο και σε ένα πολιτικό-κοινωνικό κλίμα «αποδοχής» της ύπαρξης και δράσης της Χ.Α. που τείνει να εμπεδωθεί στην περιοχή.
Θεωρούμε ότι κατά βάση η πρωτοβουλία ανταποκρίθηκε στο στόχο αυτό, χωρίς βέβαια να χωράει καμιά αυταπάτη για «οριστική απάντηση» στο ζήτημα που συνδέεται στενά με τη συνολικότερη υπόθεση της ανάπτυξης της αντιιμπεριαλιστικής, αντικαπιταλιστικής, πάλης του λαϊκού-εργατικού κινήματος. Ωστόσο πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η αντιφασιστική εκδήλωση, στη βάση των όρων που έγινε, αποτελεί θετική παρακαταθήκη και είχε διαστάσεις πολιτικού γεγονότος για το Μαραθόκαμπο και την περιοχή. Περισσότεροι από 70 άνθρωποι βρίσκονταν σταθερά στο χώρο της συζήτησης στις τρείς ώρες που αυτή διήρκεσε, ενώ περισσότεροι από 100 ήταν οι άνθρωποι που συνολικά πέρασαν από αυτή. Η εκδήλωση υπήρξε αντικείμενο συζήτησης σχεδόν σε κάθε σπίτι του χωριού και όχι μόνο σε αυτό. Τα μεγέθη αυτά - έτσι κι αλλιώς σημαντικά και καθόλου συνηθισμένα για τον τόπο - πρέπει να αξιολογηθούν επιπλέον με την επίγνωση ότι βρισκόμαστε σε μια περίοδο παρατεταμένης αδράνειας και απουσίας οποιασδήποτε κινηματικής-πολιτικής δραστηριότητας.
3. Ταυτόχρονα όμως η Λ.Α.-Α.Α.Σ. Σάμου έκανε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε και το πολιτικό στίγμα της εκδήλωσης γενικά και η ίδια η συζήτηση να αναδείχνουν αυτά που πολιτικά θεωρούμε αναγκαία και κρίσιμα σχετικά με το ζήτημα. Θεωρούμε ότι και αυτή η προσπάθεια μας ήταν πετυχημένη.
-Με το κοινό κάλεσμα και την αφίσα της εκδήλωσης που διακινήθηκαν πλατιά και τα οποία χαρακτηρίζονταν από τα συνθήματα και τις θέσεις που αναδεικνύουν την αντιφασιστική πάλη ως υπόθεση της λαϊκής πάλης για ψωμί, δουλειά, ειρήνη, ελευθερία, ως αναπόσπαστο κομμάτι της πάλης ενάντια στην πολιτική της φασιστικοποίησης που προωθεί το σύστημα.
-Με τη γραπτή παρέμβαση μας που μοιράστηκε μέσα στην εκδήλωση, την εισήγηση σε αυτήν, τις τρείς παρεμβάσεις συναγωνιστών και το κλείσιμο εκ μέρους της Λ.Α.-Α.Α.Σ., που όλα αυτά συνέθεταν αρκετά ολοκληρωμένα την άποψη μας για το ζήτημα αλλά και μια ουσιαστική αντιπαράθεση στις πολιτικές θέσεις των δυνάμεων που βρίσκονταν (ή δεν βρίσκονταν) στο χώρο της συζήτησης.
Στην πραγματικότητα στα πλαίσια της συζήτησης μας δόθηκε η δυνατότητα να εκθέσουμε βασικά στοιχεία των θέσεων της Λ.Α.-Α.Α.Σ ( για τον ιμπεριαλισμό και την εξάρτηση, για την επίθεση του συστήματος, για τα χαρακτηριστικά των κυρίαρχων δυνάμεων και απόψεων που αναφέρονται στην Αριστερά, για τις εκλογικές αυταπάτες και την υπόθεση του κινήματος…) σε έναν κόσμο ευρύτερο της επιρροής της Λ.Α.-Α.Α.Σ. Σάμου. Και πρέπει να είναι σαφές ότι η παρουσία της Λ.Α.-Α.Α.Σ. έδωσε άλλη κατεύθυνση και στοιχεία στη συζήτηση από αυτή που θα είχε αν υποθέσουμε ότι γινόταν χωρίς την παρουσία μας αν και συνολικά η εκδήλωση δεν θα είχε γίνει αν δεν υπήρχε η σχετική πρωτοβουλία της Λ.Α.-Α.Α.Σ. Σάμου!
4. Αναμφίβολα εκτιμούμε θετικά την πρωτοβουλία αυτή και για την ίδια την προσπάθεια της Λ.Α.-Α.Α.Σ. Σάμου, να συγκροτηθεί σε κάθε επίπεδο, να συνδεθεί με το λαϊκό κόσμο, να αποκτήσει κύρος και όρους για να διεκδικήσει το ρόλο που αντιστοιχεί στις θέσεις της Λ.Α.-Α.Α.Σ. μέσα στο λαό και στην πάλη του.
Ο συσχετισμός μέσα στον οποίο διεξάγεται η συνολική προσπάθεια μας είναι βέβαια ιδιαίτερα αρνητικός. Πεποίθηση μας είναι πως βασικό μας όπλο για να τον τροποποιήσουμε είναι η εμπιστοσύνη στις απόψεις μας και στις δυνάμεις μας και άρα η εμπιστοσύνη μας στο λαό. Γι αυτό θεωρούμε το διαρκές άνοιγμα των προσπαθειών μας, με τις αναγκαίες κάθε φορά πολιτικές προϋποθέσεις, θεμέλιο για την ανάπτυξη της πάλης μας για τους κοινούς μας στόχους!
Λ.Α. –Α.Α.Σ. Σάμου
12/11/14