Πέμπτη, 20 Νοεμβρίου 2014

ΕΚΔΗΛΩΣΗ - ΣΥΖΗΤΗΣΗ στη Ξάνθη
«Η ολομέτωπη επίθεση στην εκπαίδευση & οι απαντήσεις του κινήματος»

Η επίθεση της κυβέρνησης σε όλο το φάσμα της δημόσιας εκπαίδευσης προχωράει με γοργούς ρυθμούς, αφήνοντας πίσω διαλυμένα δικαιώματα και κατακτήσεις δεκαετιών. Προωθείται η βίαιη αναπροσαρμογή της εκπαίδευσης στις νέες απαιτήσεις του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου, με τη συνολική συρρίκνωσή της και την μετατροπή της από δικαίωμα για όλους, σε προνόμιο για λίγους.
Το «Νέο Λύκειο», κατέδειξε από την πρώτη χρονιά τα αποτελέσματα της πολιτικής τους, αφού το ποσοστό των μετεξεταστέων στην Α΄ Λυκείου εξαπλασιάστηκε. Η καθιέρωση της τράπεζας θεμάτων και τα πιο αυστηρά κριτήρια όσον αφορά την προαγωγή από τη μια τάξη στην άλλη, οδήγησαν σε αυτά τα πρωτόγνωρα ποσοστά «αποτυχίας». Παράλληλα πολλοί μαθητές ήδη από τη μέση της χρονιάς εγκατέλειπαν το Ενιαίο Λύκειο, στρεφόμενοι στην Τεχνική Εκπαίδευση. Στην οποία ούτως ή άλλως με την κατάργηση πολλών ειδικοτήτων, τα περιθώρια επιλογής είναι όλο και πιο περιορισμένα. Στόχος του συστήματος είναι να φτιάξει ένα «Νέο Λύκειο», στο οποίο δε θα έχουν θέση τα παιδιά των φτωχών λαικών στρωμάτων. Μετακυλάει το κόστος της εκπαίδευσης στις τσέπες των γονιών, και οδηγεί μαζικά τους μαθητές είτε να στραφούν σε σχολές «πάρκινγκ ανέργων», είτε να εγκαταλείψουν εντελώς την εκπαιδευτική διαδικασία.

Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και οι απολύσεις (διαθεσιμότητες) εκπαιδευτικών, όπως και η αξιολόγηση – αυτοαξιολόγηση. Χτυπάνε το δικαίωμα στην μόνιμη και σταθερή δουλειά, δημιουργούν ένα καθεστώς χειραγώγησης, διάσπασης και υποταγής στις πολιτικές κατευθύνσεις του συστήματος. Υποταγμένοι εκπαιδευτικοί, με αβέβαιες εργασιακές σχέσεις, σε ένα σχολείο συρρικνωμένο, απρόσιτο για τα παιδιά της φτωχολογιάς, πλήρως ελεγχόμενο από τα κέντρα εξουσίας του συστήματος. Αυτή είναι η «εκπαιδευτική πολιτική» που μας ετοιμάζουν.
Στο χώρο της τριτοβάθμιας, από τον Αύγουστο έγινε ξεκάθαρο ότι το Υπουργείο προχωρά σε διαγραφές «αιωνίων φοιτητών». Ανοίγει έτσι ο δρόμος για τις διαγραφές στο επόμενο διάστημα και για άλλους λόγους εκτός των ορίων φοίτησης (ν+2) που ήδη έχουν θεσπιστεί, ανάλογα και με το τι θα προβλέπουν οι εσωτερικοί κανονισμοί σε κάθε ίδρυμα (διαγραφή μετά από 3 αποτυχίες σε ένα μάθημα, λόγω πειθαρχικής ποινής κ.α). Στόχος είναι η επιβολή ακόμα μεγαλύτερων ταξικών φραγμών και η δημιουργία ενός πανεπιστημίου για λίγους και εκλεκτούς. Με τις διαγραφές επίσης κατοχυρώνεται η «ολίγη φοίτηση με ολίγον πτυχίο», στοχεύοντας στην πλήρη διάλυση των πτυχίων και των επαγγελματικών δικαιωμάτων που κατοχυρώνουν, κάνοντας ατομική υπόθεση τη διαδρομή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Απέναντι σ’ αυτές τις αντιδραστικές εξελίξεις πρέπει να αναπτυχθεί μαζικό κίνημα αντίστασης στην επίθεση και υπεράσπισης των δικαιωμάτων μας. Ήδη οι μαθητικές κινητοποιήσεις είναι το πρώτο αγωνιστικό σκίρτημα ενάντια στο «Νέο Λύκειο»-σφαγείο. Η κυβέρνηση επιστρατεύει τους μηχανισμούς της για να καταστείλει τον αγώνα των μαθητών, με περιπολίες της αστυνομίας έξω από σχολεία και «προληπτικές» συλλήψεις. Στα πανεπιστήμια οι πρώτες αγωνιστικές αποφάσεις φοιτητικών συλλόγων για τον εορτασμό της εξέγερσης του Πολυτεχνείου δέχονται την κρατική καταστολή με ξύλο και χημικά, με αποκλεισμούς σχολών από τα ΜΑΤ, αλλά και απαγόρευση συνελεύσεων (βλ. ΠΑΜΑΚ), στην κατεύθυνση τσακίσματος του φοιτητικού συνδικαλισμού αλλά και οριστικής κατάργησης του λαϊκού ασύλου. Μπροστά σε όλα αυτά:

Η Λαϊκή Αντίσταση-Α.Α.Σ διοργανώνει πολιτική εκδήλωση
την Κυριακή 23 Νοέμβρη, 7:00μμ, στο Εργατικό Κέντρο
Ομιλητές: 
Δ. Μάνος: Αγωνιστικές Κινήσεις Εκπαιδευτικών
Θ. Τσιριγώτης: Εκπαιδευτικός Όμιλος
Τ. Μπαϊρακτάρης: Αγωνιστικές Κινήσεις ΑΕΙ-ΤΕΙ