Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2014

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΜΑΖΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ

Από το βράδυ της Παρασκευής έβλεπε κανείς σταθμευμένες κλούβες των ΜΑΤ έξω από αστυνομικά τμήματα και σε κομβικά σημεία του κέντρου της Θεσσαλονίκης. Ανήμερα του Σαββάτου, παρ’ ότι η προγραμματισμένη ώρα της συγκέντρωσης για την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου και για συμπαράσταση στον Νίκο Ρωμανό ήταν στη μία το μεσημέρι, ήδη από τις 11 διακόπηκε η κυκλοφορία στην Εγνατία και στους παράπλευρους δρόμους και σε μεγάλο τμήμα του κέντρου της πόλης, διακόπηκαν οι αστικές συγκοινωνίες και οριοθετήθηκε με κορδέλες της αστυνομίας όλη η περίμετρος απ’ όπου θα περνούσε η πορεία. Μια προσπάθεια δημιουργίας «υγειονομικής ζώνης» και «τόπου του εγκλήματος» από τις δυνάμεις καταστολής ώστε να αποθαρρυνθεί ο κόσμος και να φοβηθεί να κατέβει στην πορεία.

Όμως παρά το κλίμα τρομοκρατίας που προσπάθησαν να επιβάλουν, σχεδόν 5000 άτομα συγκεντρώθηκαν στην Καμάρα και πορεύτηκαν στους δρόμους της πόλης. Συμμετείχαν φοιτητικοί σύλλογοι, δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, του ΕΕΚ, της ΟΚΔΕ, της Αντιεξουσιαστικής Κίνησης και του Σύριζα, καθώς και πλήθος ανεξάρτητων αγωνιστών. Στο μπλοκ της Λαϊκής Αντίστασης-ΑΑΣ και των Αγωνιστικών Κινήσεων ΑΕΙ-ΤΕΙ, με κεντρικό σύνθημα «Υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων του λαού» ενάντια στην εντεινόμενη φασιστικοποίηση, συγκεντρώθηκαν πάνω από 100 άτομα, κυρίως νεολαίοι, συγκροτημένα και σχηματίζοντας αλυσίδες, που βροντοφώναζαν συνθήματα υπέρ της διαφύλαξης των δημοκρατικών δικαιωμάτων και κατά των αντιλαϊκών μέτρων της κυβέρνησης.
Η πορεία κατέληξε στο Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, χωρίς να διαλυθεί από την απρόσκοπτη επίθεση που δέχθηκε στο ύψος της Τσιμισκή με χειροβομβίδες κρότου-λάμψης και δακρυγόνα.