Τρίτη 5 Απριλίου 2016

Για την εκδήλωση της Λαϊκής Αντίστασης - ΑΑΣ στους Αμπελόκηπους

ΤΙΜΗΣΑΝ ΤΟΥΣ ΠΡΩΤΕΡΓΑΤΕΣ ΤΗΣ “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ”

Πραγματοποιήθηκε με μαζική συμμετοχή, την Κυριακή 3 Απριλίου στις 7 μ.μ., από τη Λαϊκή Αντίσταση. ΑΑΣ, στο Θέατρο «Αλ Μινωτής» του Δήμου Αμπελοκήπων στη Θεσσαλονίκη, τιμητική εκδήλωση αφιέρωμα για την έκδοση της αντιστασιακής εφημερίδας «Ελευθερία» και την Αντίσταση στους Αμπελόκηπους στη Κατοχή. Η εκδήλωση ήταν ένας συγκερασμός ιστορίας, πολιτικής και πολιτισμού.
Η «Ελευθερία» υπήρξε η πρώτη αντιστασιακή εφημερίδα που κυκλοφόρησε στη κατεχόμενη Ευρώπη. Σε μια καταπακτή κάτω από το χώρο όπου φυλάσσονταν οι βολβοί λουλουδιών και τα φυτά, στον ανθόκηπο του Παντελή Μορφόπουλου θα κυκλοφορεί η «Ελευθερία» σε δύο έως τρεις χιλιάδες αντίτυπα. Έχοντας η ομάδα σύνταξης δύο ραδιόφωνα, ενημέρωνε τους παράνομους ακροατές για την πορεία του πολέμου. Εκεί στον ανθόκηπο τυπώνονταν ακόμα πολλές προκηρύξεις του ΕΑΜ, μπροσούρες και άλλες εφημερίδες.
Το παράνομο τυπογραφείο θα λειτουργήσει μέχρι τον Οκτώβριο του 1944 από τους Ηλία Κανάκη, Παντελή Μορφόπουλο, Μιχάλη Αλεξανδρόπουλο, Κώστα Κατσούλη και τον ΕΠΟΝίτη Πέτρο Δουλγερίδη. Καθοριστική ήταν η συμβολή του γραμματέα ΕΑΜ Μακεδονίας Νίκου Δηλαβέρη, στελέχους του ΚΚΕ. Στις 13 Οκτωβρίου 1944, λίγες ημέρες πριν την απελευθέρωση, οι Γερμανοί με τους ταγματασφαλίτες, ύστερα από προδοσία χτυπούν αιφνιδιαστικά τον ανθόκηπο. Στην επίθεση σκοτώθηκε ο Πέτρος Δουλγερίδης, ενώ τραυματίστηκε ο Κώστας Κατσούλης κι ο Παντελής Μορφόπουλος. Όλοι τους μαζί με τον Ηλία Κανάκη κατόρθωσαν να διαφύγουν. Με την απελευθέρωση η έκδοση της «Ελευθερίας» συνεχίστηκε στη Θεσσαλονίκη σαν απογευματινή εφημερίδα του ΕΑΜ.
Στην εκδήλωση ο ιστορικός και μελετητής Γρηγόρης Μπρέντας, αναφέρθηκε στο ιστορικό της έκδοσης της «Ελευθερίας» και την ηρωική στάση των ανθρώπων που την εξέδιδαν, όπως και στα άλλα έντυπα που εκδίδονταν στο αντιστασιακό τυπογραφείο καθ’ όλη την διάρκεια της Κατοχής. Ο εκδότης του περιοδικού «Κάτοικος Μενεμένης-Αμπελοκήπων» Κώστας Κρικέλης περιέγραψε την αντιστασιακή δραστηριότητα του λαού του Αμπελοκήπων και την αιματοβαμμένη παρουσία των Γερμανών και των ταγματασφαλιτών, τα μπλόκα, τα βασανιστήρια και τις εκτελέσεις, που σκοπό είχαν να κάμψουν το αγωνιστικό φρόνημα των κατοίκων της περιοχής.
Από τη Λαϊκή Αντίσταση. Αριστερή Αντιϊμπεριαλιστική Συνεργασία ο Γιάννης Χατζής τόνισε ότι μετά από τόσα χρόνια με την εκδήλωση αυτή και γενικότερα με τους αγώνες της η Λαϊκή Αντίσταση - ΑΑΣ, «θέλει να τιμήσει την ύψιστη αυτή αντιστασιακή δράση για τη χιλιάκριβη τη λευτεριά και τους ανθρώπους που την επωμίστηκαν, όχι σαν ένα μνημόσυνο στον ηρωισμό και της θυσίες του λαού μας εκείνο τον καιρό, αλλά σαν μια επιβεβαίωση, ότι στη σημερινή συγκυρία και τηρουμένων των αναλογιών, η ευθύνη για το όνειρο μιας Ελλάδας ανεξάρτητης που ποτέ δεν πραγματοποιήθηκε, πέφτει στους δικούς μας ώμους σαν παρακαταθήκη και χρέος». Στη συνέχεια επεσήμανε ότι «εκείνα τα γεγονότα μέχρι το ξέσπασμα του Δεύτερου Παγκόσμιου, δεν φαντάζουν τόσο μακρινά και χωρίς αναλογίες με τη σημερινή συγκυρία, για να μην μας διδάσκουν και να μην μας εμπνέουν». Όπως και τότε έτσι και τώρα αυτοί οι πόλεμοι δεν είναι δικοί μας. Να πάρουμε τις τύχες μας στα χέρια μας, να οργανώσουμε τους αγώνες μας, να βάλουμε φραγμό στους ιμπεριαλιστές, τους φασίστες και τα τσιράκια τους, έτσι όπως έκαναν οι αντιστασιακοί στους Αμπελόκηπους και τόσοι άλλοι. Ο λαός μας τολμά να οργανωθεί, να αντισταθεί, να διεκδικήσει, να αναμετρηθεί και θα νικήσει. Και ο ομιλητής κατέληξε «με το ίδιο πνεύμα, να κινηθούμε αποφασιστικά, μην υπολογίζοντας σε σωτήρες και κάθε λογιών προστάτες, έτσι ώστε μαζί με τους πρόσφυγες, τους μετανάστες κι όλους που νοιώθουν στο πετσί τους την εξάρτηση, την καταπίεση και τον πόλεμο, να στείλουμε στα τσακίδια κι ακόμα παραπέρα τους μακελάρηδες των λαών, ώστε χρόνια μετά, όταν ξαναθυμόμαστε αυτά τα μίζερα και σακάτικα χρόνια και τη δικιά μας περήφανη απάντηση και στάση, να μπορούμε με περηφάνια να λέμε στα παιδιά και στα εγγόνια μας «ήμουν κι εγώ εκεί». Και τότε να είστε σίγουροι ότι τα λουλούδια στον ανθόκηπο του Μορφόπουλου νοερά θα ξανανθίσουν».
Στη συνέχεια ο λόγος δόθηκε στους παρευρισκόμενους για ερωτήσεις και τοποθετήσεις, ενώ κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των ηρωικών αντιστασιακών των Αμπελοκήπων. Στο χώρο λειτούργησε έκθεση φωτογραφίας. Η όλη εκδήλωση έκλεισε με την προβολή video, που επιμελήθηκε ομάδα αγωνιστών της Λαϊκής Αντίστασης - ΑΑΣ και με ένα αγωνιστικό μουσικό αφιέρωμα από το μουσικό σχήμα «Οφ Αμάν». Μετά το τέλος της εκδήλωσης οι παρευρισκόμενοι πήγαν στο μνημείο, που έχει στηθεί στο χώρο που λειτουργούσε το αντιστασιακό τυπογραφείο της «Ελευθερίας» και κατέθεσαν λουλούδια, ενώ παράλληλα φώναξαν αντιπολεμικά, αντιϊμπεριαλιστικά συνθήματα.