Τρίτη 31 Μαΐου 2016

Η Λαϊκή Αντίσταση- Α.Α.Σ. στα σχολεία των δυτικών συνοικιών της Θεσσαλονίκης

Στην συνέλευση της Λαϊκής Αντίστασης στην Δυτική Θεσσαλονίκη την περασμένη βδομάδα συζητήθηκαν οι πολιτικές εξελίξεις και οι δυσμενείς εξελίξεις στα θέματα της εκπαίδευσης. Στην συνέλευση αποφασίστηκε να ανοίξει το θέμα στις γειτονιές και να γίνει προσπάθεια στην κατεύθυνση της αγωνιστικής απάντησης. Σαν πρώτο βήμα κρίθηκε αναγκαίο να μοιραστεί ανακοίνωση στους γονείς στα σχολεία και στην επόμενη συνέλευση θα συζητηθούν και θα προγραμματιστούν οι επόμενες παρεμβάσεις.
Την Τρίτη 31 Μάη με προκήρυξη τα μέλη της Λαϊκής Αντίστασης-Α.Α.Σ παρέμβηκαν σε δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία των Αμπελοκήπων και του Ευόσμου ενάντια στο κλείσιμο των ολοήμερων σχολείων, σύμφωνα με τις νέες διατάξεις για τις αλλαγές στα σχολεία, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.
Στις συζητήσεις με τους γονείς ήταν φανερή η ανησυχία για το τι θα ακολουθήσει. Οι νέοι αυτοί φραγμοί στην εκπαίδευση των παιδιών και όλοι οι άλλοι πουν θα ακολουθήσουν- όλοι προσαρμοσμένοι στις απαιτήσεις της ΕΕ και του ΔΝΤ- κρατούν ανάστατους τους γονείς, που μπροστά στα τόσα οικονομικά, πολιτικά και κοινωνικά αδιέξοδα που καθημερινά βιώνουν, θα αντιμετωπίσουν τώρα και τις πρόσθετες δυσκολίες στην ζωή τους, αφού δημιουργείται σοβαρό πρόβλημα στη φύλαξη και απασχόληση των παιδιών τους. Η ανησυχία αυτή πρέπει να γίνει αντίσταση και αγώνας για να μπει φραγμός στα σχέδια της κυβέρνησης και των δανειστών ιμπεριαλιστών.
Οι παρεμβάσεις της Λαϊκής Αντίστασης και οι επαφές με γονείς, θα συνεχιστούν τα πρωινά στις πόρτες των σχολείων της δυτικής Θεσσαλονίκης.
Η προκήρυξη:



ΟΧΙ ΣΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΟΛΟΗΜΕΡΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ!

Εργαζόμενοι κι άνεργοι γονείς,
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε τις νέες διατάξεις για τις αλλαγές στα σχολεία. Αλλαγές που στοχεύουν στην απαλλαγή της κυβέρνησης από το βάρος και το κόστος λειτουργίας των σχολείων. 25.000 ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς υπήρχαν φέτος στην α’ βάθμια και β’ βάθμια εκπαίδευση. Ελλείψεις που εν μέρει καλύφθηκαν με αναπληρωτές. Την επόμενη χρονιά θέλει να περιορίσει τους αναπληρωτές και ετοιμάζει σχέδια για σχολεία που θα βάζουν νέους φραγμούς στην εκπαίδευση των παιδιών.
Όλα τα σχολεία θα λειτουργούν ως στις 13.15, θα καταργηθεί η πρωινή ζώνη 7- 8 πμ στο ολοήμερο, ενώ συγχρόνως γίνονται πιο αυστηροί οι όροι εγγραφής παιδιών στα ολοήμερα, με στόχο τον περιορισμό τους. Με την περικοπή διδακτικών ωρών θέλουν να περισσέψουν εκπαιδευτικοί, για να καλύψουν τα κενά στο πρόγραμμα των ολοήμερων.
Για τα νηπιαγωγεία, σχεδιάζεται η δημιουργία πολυθέσιων νηπιαγωγείων με ελάχιστο αριθμό νηπίων σε κάθε τμήμα τα 14 (από 7 που ίσχυε μέχρι σήμερα) και την κατάργηση των τμημάτων ένταξης της ειδικής αγωγής. Αυτό σημαίνει συγχώνευση τμημάτων, κλείσιμο των μικρών νηπιαγωγείων της γειτονιάς και τη δημιουργία σχολείων, όπου θα στοιβάζονται 25 μικρά σε κάθε αίθουσα και εκατοντάδες στην αυλή του σχολείου και ο νηπιαγωγός θα περιορίζεται στο ρόλο του παιδοφύλακα. Την ίδια ώρα οξύνεται το πρόβλημα των θέσεων για τα προνήπια στα νηπιαγωγεία, ενώ γονείς και παιδιά θα ταλαιπωρούνται ακόμα περισσότερο για να πάνε στο νέο μεγάλο, απομακρυσμένο νηπιαγωγείο.
Όλα αυτά προσαρμοσμένα στις απαιτήσεις της ΕΕ, του ΔΝΤ και του ΟΟΣΑ, μαζί με τα υπόλοιπα εξοντωτικά μέτρα που επιβάλλει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ, υλοποιώντας τις συμφωνίες της με τους δανειστές ιμπεριαλιστές της ΕΕ και του ΔΝΤ, κάνουν την ζωή μας κόλαση. Μέτρα, φόροι και περικοπές σε όλο το φάσμα των δικαιωμάτων, στην ασφάλιση και την περίθαλψη, στους μισθούς και τις συντάξεις, στην καθημερινή ζωή με νέες αυξήσεις στις τιμές τροφίμων, ρεύματος, πετρελαίου, βενζίνης, φυσικού αερίου.
Εργαζόμενοι κι άνεργοι γονείς,
Μέχρι τώρα οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ, κατάφεραν να περάσουν τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα τους, στην εκπαίδευση αλλά και συνολικότερα, με ευκολία, δημιουργώντας κλίμα απογοήτευσης, μοιρολατρίας και ήττας. Άνοιξε η όρεξή τους για επιβολή ακόμη πιο επώδυνων μέτρων. Όσο έχουν απέναντί τους την απογοήτευση και την ακινησία, τόσο θα σκληραίνουν την επίθεση.
Μπορεί να μπει φραγμός στα σχέδια τους; Μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα; Μπορούμε να τους σταματήσουμε;
Μπορούμε και πρέπει να τους σταματήσουμε! Να αρχίσουμε από το σχολείο μας οι γονείς, οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι της γειτονιάς, να συναντηθούμε και να συνεννοηθούμε με όλους αυτούς που χτυπιούνται τα δικαιώματά τους, να βρούμε τους συμμάχους μας και να αντισταθούμε και να οργανώσουμε την πάλη μας για:
Να μην εφαρμοστούν οι νέες ρυθμίσεις
Πραγματικά δωρεάν και δημόσια εκπαίδευση
Μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών και βοηθητικού προσωπικού στα σχολεία
Να μην περάσουν οι ταξικοί φραγμοί που ορθώνουν στα παιδιά μας.