Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου 2016

Πολύ επιτυχημένη και πλούσια η εκδήλωση της Λαϊκής Αντίστασης - Α.Α.Σ. στο Ωραιόκαστρο (Τετάρτη 28/9)


Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκδήλωση της Λαϊκής Αντίστασης-Α.Α.Σ. (Τετάρτη 28/9) στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης. Σε αυτήν συμμετείχαν 70 άτομα, τόσο κάτοικοι του Ωραιοκάστρου, όσο και της ευρύτερης δυτικής Θεσσαλονίκης. Αφισοκολλήσεις, ηλεκτρονικές προσκλήσεις, εμφάνιση σε τοπικά blog και μοίρασμα στη λαϊκή αγορά της περιοχής ήταν οι τρόποι που εμφανίστηκε το έκτακτο αυτό κάλεσμα. Η κουβέντα εξελίχθηκε με πυκνές τοποθετήσεις και σοβαρό ενδιαφέρον για το επίμαχο θέμα του προσφυγικού. Την αφορμή έδωσαν τα πρόσφατα γεγονότα, δηλαδή η αντιπαράθεση που άνοιξε στην τοπική κοινωνία γύρω από τη σχολική ένταξη των προσφυγόπουλων.


Τη συζήτηση άνοιξαν: ο Δημήτρης Μάνος, ως Νηπιαγωγός σε τμήματα ένταξης, η Φανή Ζυμβρακάκη, ως εκπαιδευτικός σε διαπολιτισμικό σχολείο και η Δάφνη Κατσίμπα, ως πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσ/νίκης. Πολύ γρήγορα επεκτάθηκε σε πλευρές όπως ο αληθινός χαρακτήρας του πολέμου, ο ρόλος των υποτελών κυβερνήσεων της χώρας και οι λόγοι για τους οποίους πρέπει οι πρόσφυγες να αντιμετωπιστούν ως σύμμαχοι στην προσπάθεια να ζήσουν αξιοπρεπώς, τόσο οι ίδιοι, όσο και ο ελληνικός λαός.

Σύντομα πήραν το λόγο κάτοικοι Ωραιοκάστρου που συμμετείχαν σε αυτοσχέδιες αποστολές τροφίμων και υλικής βοήθειας στα στρατόπεδα της περιοχής. Μίλησαν για τους λόγους που αρνήθηκαν να εντάξουν την ομάδα τους σε ΜΚΟ (παρόλο που τους το ζήτησαν πολλές φορές) και δήλωσαν ότι δεν τους εκφράζει η ταμπέλα του «εθελοντή», καταλήγοντας ότι η ουσιαστική αλληλεγγύη προς τους πρόσφυγες περνάει από την υπεράσπισή τους και την αποκάλυψη των αιτιών της προσφυγιάς.

Άλλοι κάτοικοι εξέφρασαν την αγωνία τους ως γονείς για τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν κατά τη σχολική ένταξη των προσφυγόπουλων. Προβλήματα, που όπως είπαν, δεν είναι στη φαντασία τους και δεν ακούγονται από γονείς με ρατσιστικές απόψεις, αλλά από ανθρώπους που ανησυχούν για τα παιδιά τους βλέποντας την εικόνα των σημερινών σχολείων και την προχειρότητα της κυβέρνησης. Αυτά τα πραγματικά ζητήματα οι περισσότερες τοποθετήσεις τα αναγνώρισαν και βοήθησαν τη συζήτηση με την προτροπή να μην κάνουμε πίσω ως ελληνικός λαός, αλλά να διεκδικήσουμε μαζί με τους πρόσφυγες όσα δικαιούμαστε.

Από την εισήγηση ακόμη, η γιατρός του πάνελ εξήγησε ότι ο μοναδικός λόγος που τα προσφυγόπουλα εμφανίζουν μεγαλύτερη νοσηρότητα από το ντόπιο πληθυσμό είναι οι άθλιες συνθήκες που συναντούν στις χώρες «φιλοξενίας», ένα ζήτημα το οποίο θα μπορούσε η κυβέρνηση και το κράτος να επιλύσει άμεσα, αλλά δεν το κάνει όσο δε γίνεται αντικείμενο διεκδίκησης. Προειδοποίησε ότι αν αφεθεί να χρησιμοποιηθεί ένα τέτοιο θέμα σαν πρόσχημα για τον αποκλεισμό από τα σχολεία, τότε σύντομα θα ακουστεί το ίδιο για τα παιδιά του ντόπιου φτωχοποιημένου ελληνικού πληθυσμού τα οποία δεν έχουν πλέον επαρκή υγειονομική κάλυψη. Αρκετές τοποθετήσεις συμφώνησαν ότι είναι ένα θέμα που πρέπει να παλευτεί από κοινού.

Με αφορμή την επίμαχη Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) της κυβέρνησης, αναλύθηκαν οι προϋποθέσεις μιας πραγματικής κοινωνικής ένταξης. Το δικαίωμα των παιδιών στην εκπαίδευση συνδέθηκε με το δικαίωμα στέγης, εργασίας και υγειονομικής περίθαλψης για όλους τους πρόσφυγες, ενώ αποκαλύφθηκε ο προσωρινός χαρακτήρας της ΚΥΑ (θα είναι σε ισχύ μόνο για το τρέχον έτος) και ο ολικός αποκλεισμός που επιφυλάσσει σε αρκετές κατηγορίες προσφυγόπουλων.

Η κουβέντα δεν άργησε να μπει στα αγκαθωτά χωράφια που σπέρνουν οι ακροδεξιές και φασιστικές φωνές στον τόπο, όπως είναι «η αλλοίωση της εθνικής σύστασης» και η δήθεν «βάρβαρη κουλτούρα» του διαφορετικού πολιτισμού. Ακούστηκαν απόψεις που έβαλαν ανταγωνιστικά το θέμα της επιβίωσης του ντόπιου και του προσφυγικού πληθυσμού. Επικράτησε καλό κλίμα και δόθηκαν απαντήσεις με βάθος που ξεκαθάρισαν ακόμη καλύτερα την ανάγκη του «κοινού μετώπου των λαών» και τροφοδότησαν πολιτικά τον κόσμο που παρακολουθούσε.

Πρόκειται για την πρώτη ανοιχτή συζήτηση πολιτικού φορέα που επιδιώχθηκε στο Ωραιόκαστρο μετά τον πρόσφατο κατακλυσμό δημοσιευμάτων και αντιπαραθέσεων. Ήταν αφορμή για να ξεδιπλωθεί μία αριστερή αντιιμπεριαλιστική φωνή σε μια τοπική κοινωνία που προβληματίζεται και αγωνιά. Η επιτυχία της ανέδειξε ότι τα γρήγορα αντανακλαστικά και η συγκροτημένη πολιτική άποψη που παρουσίασε η Λαϊκή Αντίσταση - Α.Α.Σ. είναι σημαντικό θεμέλιο για τη σύνδεση με τις αγωνίες του λαού μας, εκεί όπου αυτές ξεπηδάνε και ζητούν απαντήσεις.