Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2016

Ορμύλια Χαλκιδικής. Συγκροτήθηκε η Λαϊκή Αντίσταση. Μεγάλη επιτυχία η μαζική συνέλευση.

Με μεγάλη μαζικότητα πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 7 Νοέμβρη στην Ορμύλια συνέλευση κατοίκων, που αποφάσισε τη συγκρότηση της ΛΑΪΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ στην περιοχή. 60 κάτοικοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα που έκανε η «Πρωτοβουλία Λαϊκής Αντίστασης», που όλο το προηγούμενο διάστημα μέσα από συζητήσεις, συσκέψεις, παρεμβάσεις και μαζική απεύθυνση προετοίμασε τη συνέλευση. Κάτοικοι απ' όλα τα λαϊκά στρώματα -εργαζόμενοι, αγρότες, μικροί επαγγελματίες, συνταξιούχοι, νέοι, άνεργοι και μετανάστες- ήρθαν στη συνέλευση με τη διάθεση να συμβάλουν, να συμμετέχουν, να αντισταθούν στην ολομέτωπη επίθεση του συστήματος, να υπερασπίσουν τα δικαιώματά τους και τη ζωή τους.
Στην εισήγησή του ο Γιώργος Γεωργούδης, από την «Πρωτοβουλία Λαϊκής Αντίστασης», αναφέρθηκε στην ανάγκη που «μας έσπρωξε να πάρουμε αυτή την πρωτοβουλία. Κι αυτή δεν είναι τίποτε άλλο πέρα από το ότι βλέπουμε μέρα με τη μέρα να μας αφαιρούν όλες τις κατακτήσεις, να μας αφήνουν χωρίς δουλειά, να μας παίρνουν τζάμπα την παραγωγή μας (ελιά), να μας κλέβουν τις συντάξεις-το μόχθο μιας ζωής, να μας παίρνουν τα σπίτια, να μας αφήνουν χωρίς νερό, ρεύμα, περίθαλψη. Αυτή την πολιτική της κυβέρνησης πρέπει να την αντιπαλέψουμε.»

«Και επειδή όλα αυτά που μας βρήκαν δεν είναι μια φυσική καταστροφή, απρόβλεπτη και απρόσμενη, αλλά αποτέλεσμα πολιτικών επιλογών, πρέπει με τον πιο καθαρό τρόπο να αναγνωρίζουμε τους υπεύθυνους. Υπεύθυνοι για μας είναι η ντόπια μεγαλοαστική τάξη και τα κόμματα που την υπηρετούν με την κυβερνητική πολιτική τους (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛΛ σήμερα, ΝΔ-ΠΑΣΟΚ χτες). Είναι η ΕΕ που μας την παρουσιάζουν σαν σωτήρα τη στιγμή που σαν ιμπεριαλιστικός μηχανισμός υπαγορεύει τις αντιλαϊκές πολιτικές… Είναι ο ιμπεριαλισμός που αιματοκυλάει και αφανίζει λαούς, που αρπάζει τη γη και τον πλούτο με τη βία, όπως δίπλα μας, στις Σκουριές, που γεννάει τα κύματα των μεταναστών, που στέλνει τους απεσταλμένους του (όπως ο Ομπάμα) για να υπηρετήσει καλύτερα τα φιλοπόλεμα σχέδιά του στην περιοχή… Αυτή η επίθεση στους λαούς πήρε μεγάλες διαστάσεις γιατί υποχώρησε το εργατικό λαϊκό κίνημα, γιατί χτυπήθηκε η εργατική τάξη…»
«...Και τι πρέπει να κάνουμε; Δεν μπορούμε να μείνουμε με σταυρωμένα χέρια, να αποδεχτούμε τη μοίρα μας. Οργάνωση και αντίσταση, μαζικοί αγώνες διεκδίκησης, προοπτική για το λαό. Αυτό πρέπει να γίνει. Αυτό θα κάνουμε και μεις στον τόπο μας.»
Η εισήγηση συμπληρώθηκε με τις παρεμβάσεις κατοίκων από την πρωτοβουλία, που αναφέρθηκαν στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν (ανεργία, περίθαλψη, κόψιμο νερού-ρεύματος, δάνεια-πλειστηριασμοί κ.λπ.).
Η συζήτηση που ακολούθησε ανέδειξε τόσο τα προβλήματα όσο και την αναγκαιότητα της οργάνωσης και της πάλης για τα δικαιώματά μας. «Ναι. Εμείς θα βγάλουμε το φίδι από την τρύπα, χωρίς να πέσουμε στην τρύπα» τόνισε χαρακτηριστικά ο Γιώργος, εργαζόμενος στον κλάδο του τουρισμού.
Στη συνέλευση, που παρακολούθησαν ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας, ο πρόεδρος του αγροτικού συνεταιρισμού και ο πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου, παρέμβηκαν και 2 μέλη του ΠΑΜΕ, που εστίασαν σε επιφυλάξεις για τον ορίζοντα αυτής της προσπάθειας, τονίζοντας ότι σ' αυτά τα εγχειρήματα για να έχουν προοπτική πρέπει να συμμετέχουν και εκλεγμένοι εκπρόσωποι των φορέων. Φαίνεται ότι η δουλειά που γίνεται στην Ορμύλια αναγκάζει κι άλλες δυνάμεις να μην το παίζουν αδιάφορες. Αυτό όμως δεν φτάνει. Χρειάζεται να αναπτυχθούν αγώνες. Να προχωρήσει η κοινή δράση. Και το οξυγόνο της πολιτικής αντιπαράθεσης δεν μπορεί να το στερήσει κανένας από κανέναν.
Αυτό θέλησε να τονίσει με την παρέμβασή του ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ(μ-λ). Χαιρέτισε τη συγκρότηση της ΛΑΪΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ και έκφρασε τη βεβαιότητα ότι μέσα από τις προσπάθειες οργάνωσης του λαού και της πάλης του ενάντια στο καπιταλιστικό-ιμπεριαλιστικό σύστημα μόνο θετικά μπορούν να βγουν.
Ιδιαίτερη αίσθηση και συγκίνηση προκάλεσε η παρέμβαση ενός κατοίκου, αλβανού εργάτη. Ο Σωτήρης θαρρετά πήρε το λόγο και είπε: «Ήρθα στην Ελλάδα πριν 25 χρόνια, τότε σε άθλιες συνθήκες μέσα από τα βουνά (…) χωρίς χαρτιά, χωρίς άδεια παραμονής, “παράνομος”. Έτσι μας λέγανε ότι είμαστε (...) Περάσαμε και περνάμε πολύ δύσκολα (...) αλλά το παλεύουμε όμως κι εμείς όπως και οι έλληνες εργαζόμενοι στις δύσκολες συνθήκες της οικονομικής κρίσης (…)
Άκουσα ότι κάποιοι άνθρωποι εδώ στο χωριό μαζεύονται, συζητούν και ζήτησα να έρθω και εγώ και άλλοι συμπατριώτες μου που βρίσκονται απόψε εδώ. Απ' όσα άκουσα και κατάλαβα θέλω και εγώ να συμμετέχω και να αγωνιστώ στο πλευρό των ελλήνων συναδέλφων μου, για καλύτερες συνθήκες δουλειάς, για καλύτερο μεροκάματο, για καλύτερες συνθήκες υγείας, παιδείας και προπαντός για φιλία και ειρήνη ανάμεσα στους δύο λαούς, γιατί πραγματικά οι εργαζόμενοι, οι άνθρωποι του μεροκάματου δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα. Ελπίζω αυτό το μήνυμα να περάσει και στους συμπατριώτες μου στην Αλβανία, γιατί και εκεί η ζωή τους δεν είναι καλύτερη.»
Η συνέλευση ολοκληρώθηκε με την ανάδειξη 5μελούς συντονιστικής επιτροπής, που δεσμεύτηκε να συμβάλει με τον καλύτερο τρόπο στη συγκρότηση της ΛΑΪΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ και στην παρέμβασή της.