Σάββατο 4 Μαρτίου 2017

Συνέλευση της ΛΑ-ΑΑΣ Ανατολικών συνοικιών Θεσσαλονίκης

Με σχετικά ικανοποιητική μαζικότητα, που δείχνει τα βήματα που πρέπει να διανύσει η Λαϊκή Αντίσταση Αριστερή Αντιιμπεριαλιστική Συνεργασία Ανατολικών Συνοικιών Θεσσαλονίκης προκειμένου να γίνει σημείο αναφοράς, συσπείρωσης και δράσης ενός ευρύτερου δυναμικού αγωνιστών, πραγματοποιήθηκε η δεύτερη συνέλευση του σχήματος την Τετάρτη 1-3-2017.

Η εισήγηση επεκτάθηκε σε μεγάλο μέρος των κρίσιμων και ταυτόχρονα επικίνδυνων εξελίξεων παγκόσμια και στη χώρα μας. Τονίστηκε η όξυνση των αντιθέσεων των ιμπεριαλιστών των ΗΠΑ, της ΕΕ και της Ρωσίας σε όλους τους μεταξύ τους συνδυασμούς και μετά από την άνοδο του Τράμπ στην προεδρία των ΗΠΑ. Η επιθετικότητα των Αμερικανών απέναντι σε Ρωσία, που εκφράστηκε και με τις φιλοπόλεμες κινήσεις του ΝΑΤΟ και η πίεσή που ασκούν στους Ευρωπαίους και όχι μόνο αποτελούν ένα μόνο δείγμα των κινδύνων που απειλούν τους λαούς κάνοντας επιτακτική την ανάγκη αντιιμπεριαλιστικής πάλης. Οι τριγμοί στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, η συνέχιση του πολέμου στη Μέση Ανατολή, ο ανελέητος οικονομικός πόλεμος, η συνεχιζόμενη καπιταλιστική κρίση συμπληρώνουν το αντιδραστικό φόντο τροφοδοτώντας την επίθεση στην εργατική τάξη και τους λαούς. Σε αυτό το πλαίσιο επισημάνθηκαν οι αντιδραστικές εξελίξεις στο Κυπριακό και τα Ελληνοτουρκικά ζητήματα. Υπογραμμίστηκε η σφοδρότητα της νέας επίθεσης του ιμπεριαλισμού και του κεφάλαιου με τη λεγόμενη δεύτερη αξιολόγηση και η υποθήκευση του μέλλοντος του λαού και της χώρας, πολιτική που μόνο ο λαός με την πάλη του μπορεί να ανατρέψει.


Στην πλούσια συζήτηση που ακολούθησε τονίστηκε η ανάγκη συνεχούς ανάλυσης της σύνθετης πραγματικότητας προκειμένου να δρούμε έγκαιρα και σωστά, της αποκάλυψης μικροκομματικών και αναποτελεσματικών πρακτικών στο πλαίσιο του κινήματος και των προσπαθειών που οφείλουμε να καταβάλλουμε για να συμβάλλουμε στους αγώνες αντίστασης-διεκδίκησης του λαού μας σε μία περίοδο κινηματικής ύφεσης…Αναπτύχθηκαν οι διαφορετικές απόψεις- κατευθύνσεις που υπάρχουν στην Αριστερά ενώ ιδιαίτερα απασχόλησαν η κατάσταση του κινήματος ενάντια στην εξόρυξη Χρυσού και η αναγκαιότητα στήριξης των διωκόμενων το αμέσως επόμενο διάστημα. Ειδική αναφορά έγινε και στο προσφυγικό ζήτημα τόσο απολογιστικά όσο και προγραμματικά. Τέλος, επισημάνθηκε η ανάγκη εκλαΐκευσης της κατεύθυνσής μας ως αναγκαίας προϋπόθεσης συσπείρωσης νέου δυναμικού.

Ως επιστέγασμα της συζήτησης αποφασίστηκαν παρεμβάσεις-εξορμήσεις του σχήματος σε γειτονιές ενάντια στα νέα μέτρα και για το προσφυγικό καθώς και η συμμετοχή στην πορεία (Σάββατο, 11-3-17) για τους διωκόμενους στον αγώνα της Χαλκιδικής και στη μαζική συμπαράστασή τους στη δίκη (Δευτέρα, 13-3-17 )

Λαϊκή Αντίσταση Αριστερή Αντιιμπεριαλιστική Συνεργασία
Ανατολικών Συνοικιών Θεσσαλονίκης