Τετάρτη 26 Απριλίου 2017

1η Μάη: παγκόσμια ημέρα της εργατικής τάξης!

131 χρόνια μετά το ξεσηκωμό του Σικάγου, 100 χρόνια μετά την Οκτωβριανή επανάσταση ο αγώνας της παγκόσμιας εργατικής τάξης για τα δικαιώματα της, για ειρήνη και δημοκρατία για μια κοινωνία απαλλαγμένη από την ιμπεριαλιστική εξάρτηση και την καπιταλιστική εκμετάλλευση συνεχίζεται!

Εργάτες, εργαζόμενοι, άνεργοι, νέες και νέοι,


Η φετινή Πρωτομαγιά συμπίπτει με τα 100 χρόνια της πρώτης κόκκινης επανάστασης, όπου η εργατική τάξη και οι λαοί της Ρωσίας, φώτισαν όλο τον κόσμο με το φως της πρώτης σοσιαλιστικής επανάστασης, της πρώτης νίκης του παγκόσμιου προλεταριάτου απέναντι στο καπιταλιστικό εκμεταλλευτικό σύστημα. Απ’ την άποψη αυτή όλοι οι εργαζόμενοι αισθάνονται υπερήφανοι γιατί τόλμησαν για πρώτη ουσιαστικά φορά να συγκρουστούν με το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα και να πετύχουν μια ανεπανάληπτη νίκη. Είναι αλήθεια ότι η νίκη αυτή ήταν προσωρινή αφού οι δυνάμεις της αντίδρασης κατάφεραν να την ανατρέψουν για μια σειρά λόγους και κυρίως γιατί μέσα στις γραμμές του εργατικού κινήματος αναπτύχθηκαν και κατάφεραν να επικρατήσουν δυνάμεις που αναθεώρησαν τις ταξικές αγωνιστικές αρχές και την επαναστατική ιδεολογία και πολιτική του εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος. Σήμερα η εργατική τάξη και οι λαοί όλου του κόσμου δοκιμάζονται για μια ακόμα φορά σε όλο το πλανήτη.

Εργαζόμενοι, εργαζόμενες,

Με την εκλογή του Τραμπ στη προεδρεία των ΗΠΑ, ο παγκόσμιος ορίζοντας έχει σκοτεινιάσει σημαντικά. Οι επιθετικές πολεμικές ενέργειες του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού με το βομβαρδισμό της Συρίας και του Αφγανιστάν, με την πρωτοφανή συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων στον Ειρηνικό Ωκεανό, τις προκλητικές απειλές απέναντι στη Βόρεια Κορέα και σε κάθε γωνιά του πλανήτη, δείχνουν ότι ο ανταγωνισμός των μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων σε Ανατολή και Δύση, οξύνεται επικίνδυνα. Ο κίνδυνος για την ανάφλεξη και νέων πολεμικών συγκρούσεων σε διάφορα σημεία του πλανήτη είναι περισσότερο από κάθε άλλη φορά φανερός. Πολεμικές συγκρούσεις που προμηνύουν μεγάλα δεινά για τους λαούς όλους του κόσμου.

Άνεργοι, νέες και νέοι,


Την ίδια στιγμή που ο κίνδυνος του πολέμου δυναμώνει, την ίδια στιγμή που στο Αιγαίο οξύνεται το κλίμα της αντιπαράθεσης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και η παρουσία των δυνάμεων του ΝΑΤΟ δηλώνουν την απόλυτη κυριαρχία των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, ο λαός μας περνάει πολύ δύσκολες μέρες. Τα διαδοχικά μνημόνια που επέβαλαν Ε.Ε. και ΔΝΤ και που εφαρμόζουν πιστά οι κυβερνήσεις, έχουν προκαλέσει μια τεράστια φτωχοποίηση της ελληνικής κοινωνίας που όμοια της δεν έχει γνωρίσει μετά το πόλεμο. Μετά το τρίτο μνημόνιο που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, η φτώχεια, η ανεργία και η εξαθλίωση εξακολουθεί να εξαπλώνεται. Είναι φανερό ότι η πολιτική αυτή θα συνεχιστεί και θα κλιμακωθεί αφού οι δανειστές ζητάνε κάθε μέρα και πιο πολλά, όπως φαίνεται άλλωστε και απ’ την «διαπραγμάτευση» γύρω απ’ το κλείσιμο της λεγόμενης δεύτερης αξιολόγησης και την πολιτική της υποταγής που ακολουθεί με το πιο πιστό τρόπο η κυβέρνηση.

Στις σημερινές συνθήκες το εργατικό κίνημα εμφανίζεται αδύναμο να απαντήσει στην πρωτοφανή επίθεση που δέχεται. Οι τεράστιες ευθύνες της ηγεσίας του συνδικαλιστικού κινήματος, η πολιτική των ρεφορμιστικών, απομονωτικών και διασπαστικών θέσεων και πρακτικών δυνάμεων που αναφέρονται στην Αριστερά(ΠΑΜΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ), αλλά πάνω απ’ όλα η τεράστια ευθύνη της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ που μοίρασε ψεύτικες ελπίδες στο λαό και έφερε τα μνημόνια και μάλιστα με το μανδύα της Αριστεράς, έχουν γίνει σοβαρή τροχοπέδη στην ανάπτυξη ενός μαζικού, ταξικού, ρωμαλέου αγωνιστικού κινήματος αντίστασης στη βάρβαρη αυτή πολιτική των μνημονίων, της ιμπεριαλιστικής εξάρτησης και της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης.

Οι δυνάμεις της ΛΑΪΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ-ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ παλεύουν για να ανατραπεί το κλίμα της απογοήτευσης και για την αγωνιστική ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος.

Η εργατική τάξη αντλώντας δυνάμεις από τις αγωνιστικές παρακαταθήκες που σηματοδοτεί η Εργατική Πρωτομαγιά μπορεί με τους μαζικούς αγώνες της να υψώσει το ανάστημα της, να αντισταθεί αποτελεσματικά και να βάλει φραγμό την αντιλαϊκή λαίλαπα που αντιμετωπίζει.

Τιμώντας την Εργατική Πρωτομαγιά, τους αγώνες του παγκόσμιου προλεταριάτου και τους αγώνες όλων των λαών οφείλουμε να αγωνιστούμε:
· Ενάντια στη φιλοπόλεμη πολιτική των ιμπεριαλιστών και τα επεκτατικά τους σχέδια και στην εμπλοκή της χώρας μας σ’ αυτά! Έξω οι ΗΠΑ-ΝΑΤΟ –Βάσεις -ΕΕ-ΔΝΤ!
· Ενάντια στα βάρβαρα μνημόνια και στην πολιτική της υποτέλειας και της εξάρτησης της άρχουσας τάξης και των κυβερνήσεων της!
· Ενάντια στη πολιτική της φτώχιας και της άγριας εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης και όλων των εργαζομένων!
· Για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα των προσφύγων και μεταναστών που είναι αυτοί οι πρώτοι απ’ όλους έχουν υποστεί τα δεινά των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων!
Έτσι ώστε τα όνειρα μας να γίνουν εφιάλτες για τους δυνάστες σε όλη τη Γη!

Πρωτομαγιά 2017