Η κτηνοτροφική παραγωγή καταρρέει κάτω από την επίθεση των διαδοχικών κυβερνήσεων, της ΕΕ, της ΚΑΠ και του ΔΝΤ. Μετά τον ξεκλήρισμα της γαλακτοπαραγωγικής αγελαδοτροφίας κάτω από τα αλλεπάλληλα μέτρα της ΕΕ για εισαγωγή αγελαδινού γάλακτος, έρχεται η σειρά της αιγοπροβατοτροφίας, του σημαντικότερου και ιστορικότερου κλάδου της ελληνικής κτηνοτροφίας.
Οι νέες εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ με τις χώρες της Νότιας Αφρικής (SDAC), αλλά και η αντίστοιχη συμφωνία με τον Καναδά (CETA), επιτρέπουν την παραγωγή «Φέτας» σε αυτά τα μέρη, καταργώντας στην πράξη την κατοχύρωσή της σαν αποκλειστικό ελληνικό προϊόν ΠΟΠ. Οι συμφωνίες αυτές θα πλήξουν σοβαρά την «Φέτα», βασικό προϊόν της ελληνικής κτηνοτροφίας. Οι συμφωνίες έχουν την φαρδιά υπογραφή του ελληνικού κράτους, που για πολλαπλή φορά επιβεβαιώνει την υποτέλεια και εξάρτησή του από κέντρα που επιβουλεύονται την ντόπια παραγωγή.
Παρ’ όλο που δεν έχουν εφαρμοστεί ακόμη οι εν λόγω συμφωνίες, οι γαλακτοβιομηχανίες της χώρας βρήκαν αφορμή για να μειώσουν την τιμή του γάλακτος, κατεβάζοντάς την στο σημείο κόστους, κάνοντας ασύμφορη την παραγωγή σε χιλιάδες κτηνοτρόφους. Τα κέρδη τους όμως πάνε μια χαρά, μιας και μόνο οι εξαγωγές Φέτας την προηγούμενη χρονιά ξεπέρασαν το ύψος ρεκόρ των 350 εκατομμυρίων €. Δεν χάνουν δε ευκαιρία, να ελληνοποιούν τεράστιες εισαγωγές αιγοπρόβειου γάλακτος, που ρίχνουν και άλλο την τιμή του παραγωγού. Μόνο στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, οι νταλίκες - ψυγεία που μεταφέρουν γάλα εισαγωγής ξεπερνάν τις ογδόντα εβδομαδιαίως, σύμφωνα με τους κτηνοτρόφους μας, άγνωστο για ποιο τελικό προορισμό, με την ανοχή προφανώς των υποτιθέμενων μηχανισμών ελέγχου.
Αλλά αν η τακτική του κράτους απέναντι στις ζωντανές παραγωγικές δυνάμεις του τόπου είναι ολοφάνερη, φανερό είναι ότι και τα κατ΄ όνομα συλλογικά όργανα του κτηνοτροφικού κόσμου όχι μόνο αδυνατούν να προβάλλουν την παραμικρή αντίσταση, αλλά διχάζουν και αποπροσανατολίζουν.
Η Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ) και ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) αποπροσανατολίζουν με την ίδρυση «Διεπαγγελματικής Οργάνωσης για τη Φέτα». Δηλαδή μιας επαγγελματικής οργάνωσης η οποία θα ξεπεράσει δήθεν τα βαθιά αντικρουόμενα συμφέροντα που οργιάζουν από το στάβλο του κτηνοτρόφου μέχρι το τραπέζι του καταναλωτή εις βάρος πάντα και των δύο.
Η μεν ΠΕΚ, σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων (ΣΕΒΓΑΠ), στέλνει ραβασάκια στους κτηνοτρόφους, που τους ζητά την εξουσιοδότηση για σύσταση Διεπαγγελματικής ο δε ΣΕΚ συνεταιριζόμενος και αυτός με ένα δίκτυο μικρότερων μεταποιητών της Πελοποννήσου αλλά και τυροκόμων της Θεσσαλίας, περηφανεύεται πως αυτός είχε πρώτος την ιδέα για «Διεπαγγελματική» και καταγγέλλει την ΠΕΚ ότι τον υπερφαλαγγίζει με αθέμιτους τρόπους.
Τώρα, από πότε οι γαλακτοβιομήχανοι, που είχαν καταδικαστεί παλιότερα για δημιουργία «καρτέλ», με σκοπό την καταρράκωση της τιμής του αγελαδινού γάλακτος και που συντηρούν σήμερα ένα μεγάλο δίκτυο νοθείας στην παραγωγή Φέτας, μπορούν να υπερασπιστούν τα δίκαια του κτηνοτροφικού κόσμου, είναι πραγματικά άγνωστο.
Το μόνο γνωστό βέβαια είναι ότι, όσο προστάτεψε την ντόπια παραγωγή κρέατος - η οποία αποδεκατίζεται από τις γερμανικές, γαλλικές και ολλανδικές εισαγωγές - η «Διεπαγγελματική Κρέατος», που λειτουργεί χρόνια τώρα στη χώρα, άλλο τόσο θα προστατέψει και η «Διεπαγγελματική Φέτας» την αιγοπροβατοτροφία στη χώρα. Οι μεθοδεύσεις για την άγρια εκμετάλλευση του αγροτικού κόπου μέχρι σημείου εξαφάνισης είναι σε πλήρη εξέλιξη και στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η αγροτική συνεταιριστική γραφειοκρατία που αναδομείται στις νέες συνθήκες.
Οι φτωχομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι κόντρα σε κυβέρνηση - ΕΕ - ΔΝΤ, κόντρα στην υποκριτική δημαγωγία της ΝΔ, αλλά και στον υπονομευτικό - διαλυτικό ρόλο των αγροτοπατέρων, πρέπει να παλέψουν να φτιάξουν τα δικά τους όργανα πάλης, για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής, για την επιβίωση της φτωχομεσαίας αγροτιάς.
Aπαιτείται άμεσα να συσπειρωθούν, από τα κάτω, σε διεκδικητικές συλλογικότητες καθαρά δικές τους, μέσα από αγροτικούς συλλόγους, επιτροπές αγροτών, πρωτοβουλίες, συνελεύσεις κλπ., να χτίσουν συμμαχίες με τους άλλους εργαζόμενους ενάντια στη μνημονιακή βαρβαρότητα και να αποτινάξουν τα Ευρωπαϊκά δεσμά που έχουν βεβαιωμένα πια ρημάξει την αγροτική παραγωγή της χώρας και όχι μόνον.
Με τη γραμμή της ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ και της ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ,
με τη γραμμή της ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗΣ
Εργατιά - Αγροτιά, μια φωνή και μια γροθιά, κάτω τα μνημόνια νέα και παλιά
Οργάνωση - Αντίσταση - Αγώνας