Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017

Παρέμβαση της ΛΑ-ΑΑΣ στη παρέλαση στο Δήμο Δάφνης Υμηττού

Ανακοίνωση για τους αντιεκπαιδευτικούς νόμους και παρεμβάσεις του Υπουργείου Παιδείας εξέδωσε η ΛΑΪΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ - ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ Νοτίων Προαστίων. Κλιμάκιο της ΛΑ - ΑΑΣ θα μοιράσει την ανακοίνωση στη διάρκεια της παρέλασης στο Δήμο Δάφνης Υμηττού.

ΛΑΪΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ - ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ Νοτίων Προαστίων

Δικαίωμα στη μόρφωση και τις σπουδές για όλους!
Όχι στο νόμο Γαβρόγλου!

Πολλά τα ταξίματα της κυβέρνησης τον τελευταίο καιρό... Ανάμεσα στην έξοδο από τα μνημόνια που υποτίθεται πως έρχεται όπου να 'ναι και την επιστροφή στην «ανάπτυξη», η εκπαίδευση φιγουράρει στις «επιτυχίες» της κυβέρνησης και μάλιστα σε όλες τις βαθμίδες. Πρόκειται για μια πολιτική που βάζει στο στόχαστρο το δικαίωμα στην εκπαίδευση και τις σπουδές, τα δικαιώματα των εργαζόμενων εκπαιδευτικών και συνάδει με το σύνολο της επίθεσης όλα αυτά τα χρόνια. Και η οποία προπαγανδίζεται από το σύστημα και την κυβέρνηση από πρωτοπόρα έως και φιλολαϊκή, ενώ είναι -όπως πάντα ήταν- βαθιά ταξική...

Στα δημοτικά σχολεία οι συγχωνεύσεις των τμημάτων είναι ένα καθεστώς που ολοένα και παγιώνεται, με τις μετακινήσεις των μαθητών ακόμη και σε άλλη σχολική μονάδα -όταν ξεπερνούν τους 25 ανά τμήμα- να είναι πλέον ζήτημα απλής απόφασης και αποστολής μιας λίστας από τον διευθυντή εκπαίδευσης.

Στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση η κυβέρνηση προσπαθεί να παρουσιάσει μια εικονική πραγματικότητα που με το νόμο Γαβρόγλου δήθεν καταργεί εξετάσεις και διευκολύνει την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Εδώ πρόκειται για αντιστροφή ολκής, μιας και οι μαθητές καλούνται στο λύκειο να δώσουν δύο φορές εξετάσεις πανελλαδικού τύπου. Παράλληλα, στα τεχνικά λύκεια (ΕΠΑΛ) καταργούνται ειδικότητες σε σχολικές μονάδες, αναγκάζοντας τους μαθητές να μετακινηθούν μέχρι και σε άλλη πόλη για να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους. Όσο για την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ολοένα και δυσκολεύει.

Στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, οι φοιτητές έρχονται αντιμέτωποι με κατάργηση επαγγελματικών δικαιωμάτων, με μια ξεκάθαρη πρόθεση να ακριβύνουν ακόμη περισσότερο οι σπουδές, με καταργήσεις κι εδώ, και συγχωνεύσεις τμημάτων, με εντατικοποίηση των σπουδών, με το Άσυλο να καταργείται.

Οι εργαζόμενοι εκπαιδευτικοί σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση βλέπουν τους μισθούς τους να καταρρέουν, τις ώρες δουλειάς να αυξάνουν, τους διορισμούς να γίνονται με το σταγονόμετρο. Η σημερινή κυβέρνηση προχωράει στα χνάρια των προηγούμενων όσον αφορά την αξιολόγηση, με στόχο την τρομοκράτηση των εκπαιδευτικών και την ενίσχυση της ανασφάλειάς τους.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ευθυγραμμίζεται με τις ευρωπαϊκές κατευθύνσεις για την εκπαίδευση και συνεχίζει στα βήματα των προηγούμενων.Σκύβει τη μέση στους ιμπεριαλιστές, συμβάλλοντας στην ένταση των ταξικών φραγμών σε όλες τις βαθμίδες.
Η φράση που περιγράφει την κατάσταση είναι «σπουδάζεις μέχρι εκεί που φτάνει η τσέπη σου». Γιατί αυτή ακριβώς είναι η πρόθεση, να δημιουργηθεί η εκπαίδευση των λίγων, των εκλεκτών του ίδιου του συστήματος. Τα παραμύθια περί αξιοκρατίας είναι για μαζική κατανάλωση, ίσα ίσα για να χρυσώσουν το χάπι της επίθεσης.
Από την πλευρά της η ΝΔ βάζει στόχο την προώθηση της πιο ακραίας, νεοφιλελεύθερης εκπαιδευτικής πολιτικής εξαφανίζοντας από τον πολιτικό χάρτη το νηπιαγωγείο ονομάζοντας σκόπιμα σαν προσχολική εκπαίδευση, τη φροντίδα που παρέχεται στους αδρά πληρωμένους παιδικούς σταθμούς.

Η νεολαία σήμερα βλέπει τις δυνατότητές της να σπουδάσει ολοένα να συρρικνώνονται. Αν καταφέρει να τελειώσει το λύκειο, έχει μπροστά την αβεβαιότητα της εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Αν καταφέρει να περάσει σε κάποια σχολή, αντιμετωπίζει την ανασφάλεια για την ολοκλήρωση των σπουδών. Και για εκείνους -τους λίγους πια- που θα καταφέρουν να πάρουν πτυχίο, το εργασιακό μέλλον είναι τέτοιο που δεν αφήνει πολλά περιθώρια για όνειρα. Κι αυτοί που πετάχτηκαν έξω σε όλη αυτή τη διαδρομή, παλεύουν με ακόμη χειρότερους όρους, έχοντας ακόμη λιγότερα όνειρα.
Οι λαϊκές οικογένειες δυσκολεύονται, αδυνατούν να σταθούν δίπλα στα παιδιά τους για να προχωρήσουν στις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Ακόμη και το απολυτήριο λυκείου γίνεται για πολλούς άπιαστο όνειρο. Δίπλα στον εφιάλτη της ανεργίας, των απολύσεων, των μειώσεων σε μισθούς και μεροκάματα, της ακρίβειας, της ακατάσχετης φορομπηξίας, τα έξοδα στα οποία μας υποχρεώνει η δημόσια και «δωρεάν» και βαθιά ταξική εκπαίδευση που οικοδομούν ολοκληρώνουν το παζλ των οικονομικών αδιεξόδων.

Η επίθεση στην εκπαίδευση αφορά όλο το λαό! Τους μαθητές, τους φοιτητές, τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς, κάθε οικογένεια. Είναι μέσα στον ασκό του Αιόλου που έχει ανοίξει το σύστημα και οι κυβερνήσεις του ενάντια στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις μας.
Μόνο με την ανάπτυξη του λαϊκού και νεολαιίστικου κινήματος, με τη συγκρότηση της πάλης μας και με τις δικές μας δυνάμεις μπορούμε να ανακόψουμε την επίθεση και να κερδίσουμε το μέλλον μας!