Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2017

Σάμος: στήριξη στους φοιτητές του ΜΠΕΣ και κάλεσμα στην απεργία

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ - ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΤΑΞΙΚΟΥΣ ΦΡΑΓΜΟΥΣ

Στα πλαίσια της εντατικής και ολομέτωπης επίθεσης του συστήματος ενάντια στα λαϊκά στρώματα και τα- από χρόνια- κατακτημένα δικαιώματά τους, εντάσσεται και η απόφαση της γενικής συνέλευσης των καθηγητών του τμήματος Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων (ΜΠΕΣ) του πανεπιστημίου Αιγαίου για τη μη διεξαγωγή εμβόλιμης εξεταστικής για τους επί πτυχίω φοιτητές. Είναι μια απόφαση που κάθε άλλο παρά ακατανόητη είναι, μια απόφαση που κάνει ξεκάθαρο το ρόλο των καθηγητών και των οργάνων διοίκησης, στο νέο πανεπιστήμιο που δημιουργεί η άρχουσα τάξη και η κυβέρνηση.

Σε μια περίοδο όπου η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ετοιμάζεται να φέρει προς ψήφιση στο κοινοβούλιο 95 καινούργια μέτρα, ως προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης, λεηλατώντας ακόμα περισσότερο τα λαϊκά εισοδήματα, στον χώρο των πανεπιστημίων διεξάγεται μια παράλληλη επίθεση στα δικαιώματα των φοιτητών. Η σταδιακή κατάργηση της δωρεάν σίτισης και στέγασης, η μη διανομή δωρεάν συγγραμμάτων, η εντατικοποίηση του προγράμματος σπουδών, η δημιουργία πτυχίων δυο ταχυτήτων και η συνεχής υιοθέτηση μέτρων της περίφημης εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ για την παιδεία, κάνει ολοφάνερη την προσπάθεια δημιουργίας μιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης για λίγους. Το νομοσχέδιο Γαβρόγλου, και η εφαρμογή του μέσω των οργάνων διοίκησης των πανεπιστημίων, στο σύνολο των ιδρυμάτων της χώρας, χτίζει ένα ταξικό τοίχος στο χώρο της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, όπου αποκλείονται, με ξεκάθαρη στόχευση, τα παιδιά των φτωχότερων οικογενειών, πετώντας, ουσιαστικά, έξω απ’ την εκπαιδευτική διαδικασία όσους αδυνατούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά στο νέο πανεπιστήμιο που ετοιμάζουν.



Το φοιτητικό κίνημα, με την χρόνια εμπειρία του στο πεδίο της αντίστασης και της διεκδίκησης, με τους πρωτοπόρους αγώνες του ενάντια στις αντιδραστικές πολιτικές του συστήματος, οφείλει κι αυτή τη φορά, την περίοδο της βάναυσης επίθεσης, να δώσει τους δικούς του αγώνες και τις δικές του απαντήσεις, απαλλαγμένο απ’ τις ψευδαισθήσεις της συνδιοίκησης και της εκπροσώπησης στις ΓΣ των καθηγητών, να δυναμώσει τους φοιτητικούς συλλόγους, να μαζικοποιήσει τις διαδικασίες και να δημιουργήσει μέτωπο αντίστασης ενάντια στην ολόπλευρη επίθεση που διεξάγεται από κυβέρνηση/ΕΕ/ΔΝΤ.

Η δωρεάν σίτιση και στέγαση, τα δωρεάν συγγράμματα, η κατάργηση των ταξικών φραγμών που βάζει η κυβέρνηση και το σύστημα, το δημόσιο και δωρεάν πανεπιστήμιο, τα πτυχία που θα εξασφαλίζουν δουλειά, είναι τα μέτωπα εκείνα που χρειάζεται να παλέψει ένα μαζικό φοιτητικό κίνημα, ένα κίνημα που από την φύση του δεν πρέπει να σκύβει το κεφάλι και να υποτάσσεται στις λογικές της ήττας, ένα κίνημα πρωτοπόρο στον αγώνα του λαϊκού κινήματος.

Η ΛΑ-ΑΑΣ Σάμου, καλεί τους εργαζόμενους, τους άνεργους και την νεολαία του νησιού, να στηρίξουν την απόφαση του ΔΣ του φοιτητικού συλλόγου του ΜΠΕΣ, για την κατάληψη του κτιρίου της γραμματείας του πανεπιστημίου, ως μέτρο αντίστασης ενάντια στην απόφαση της ΓΣ των καθηγητών. Καλεί τους φοιτητικούς συλλόγους να πάρουν μέρος στην γενική απεργία στις 14/12, συμμετέχοντας στην συγκέντρωση στο ΕΚΣ, στις 10:00 π.μ.


ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΝΕΟ ΤΑΞΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

ΚΑΝΕΝΑΣ ΦΟΙΤΗΤΗΣ ΣΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΣΥΝΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ

ΚΑΜΙΑ ΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

ΜΑΖΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ