Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2017

Η επίσκεψη Ερντογάν στη χώρα: μια κίνηση στο έδαφος των αντιθέσεων και επιδιώξεων των αρχουσών τάξεων Τουρκίας-Ελλάδας, με φόντο τους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς και τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς στην περιοχή.

Στις 7 και 8 του Δεκέμβρη έρχεται στην Ελλάδα ο Ταγίπ Ερντογάν, που την πρώτη μέρα θα επισκεφτεί την Αθήνα και τη δεύτερη, τη Θράκη. Είχε προηγηθεί και η πρόσφατη επίσκεψη του αντιπροέδρου Τσαβούσογλου, που οι δηλώσεις τους στην Κομοτηνή προκάλεσαν ελληνοτουρκικές «αναταράξεις». Η επίσημα ανακοινωμένη «ατζέντα θεμάτων» της επίσκεψης Ερντογάν, περιλαμβάνει «τις εξελίξεις και τα ζητήματα ασφάλειας στην περιοχή, το μεταναστευτικό, τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας καθώς και οικονομικές συμφωνίες».

Για να αξιολογηθεί η κίνηση της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου στην Ελλάδα και οι σκοπιμότητες της θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι εξελίξεις που σημειώνονται στην περιοχή μας από την επεμβατική δραστηριότητα των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, η πορεία των σχέσεων Τουρκίας και Ελλάδας με τις ΗΠΑ αλλά και την ΕΕ, οι εξελίξεις και οι αντιπαραθέσεις που λαμβάνουν χώρα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.



Η επίσκεψη Ερντογάν πραγματοποιείται μέσα σε ένα πλαίσιο όπου, από τη μια, έχουν παρουσιαστεί έντονες τριβές ανάμεσα σε Τουρκία και ΗΠΑ, καθώς οι τελευταίες με τους επεμβατικούς σχεδιασμούς της στη Συρία και τη Μέση Ανατολή και τη στάση της απέναντι στους Κούρδους (ένα μόνιμο «αγκάθι» για την Τουρκία, το οποίο χρησιμοποιείται και αξιοποιείται ποικιλοτρόπως απ’ τις ΗΠΑ) προβάλουν εμπόδια και δυσκολίες στις επιδιώξεις που έχει η Τουρκία ως περιφερειακή- πλην όμως εξαρτημένη επίσης- δύναμη στην περιοχή. Από την άλλη, έχει προηγηθεί το ταξίδι Τσίπρα στις ΗΠΑ, η συνάντηση του με τον Τραμπ, οι συμφωνίες για τις παλιές και νέες βάσεις και τα F-16, που αντιμετωπίζεται από την εγχώρια μεγαλοαστική τάξη ως «ευκαιρία» για το κέρδισμα πόντων έναντι της ανταγωνίστριας τουρκικής κυρίαρχης τάξης.

Η επίσκεψη Ερντογάν πραγματοποιείται, επίσης, ενώ έχουν προηγηθεί και συνεχίζονται μια σειρά δηλώσεις και ενέργειες της Τουρκίας (δηλώσεις για την συνθήκη της Λοζάνης, για την μειονότητα στη Θράκη κλπ.) που τροφοδοτούν την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ενώ στην Κύπρο συνεχίζεται η τουρκική κατοχή, οι ξένες στρατιωτικές βάσεις και οι «εγγυήτριες» ελληνικές και τουρκικές δυνάμεις παραμένουν στο νησί και το Κυπριακό ζήτημα οδεύει σε δρόμους «να μη μπορεί να λυθεί», καθώς, πάλι, ως «επίλυση» του προωθείται ένα νέο διχοτομικό σχέδιο

Η επίσκεψη , τέλος, πραγματοποιείται ενώ και οι ενεργειακές εκμεταλλεύσεις και που συμπεριλαμβάνονται στο χώρο Ελλάδας-Τουρκίας –Κύπρου και για τις οποίες συγκρούονται μεγάλα συμφέροντα και εκδηλώνονται ανταγωνισμοί και άμεσες παρεμβάσεις μονοπωλιακών δυνάμεων των ιμπεριαλιστικών χωρών έχουν γίνει ένα νέο σημείο αντιπαράθεσης.

Κι όλα αυτά, μέσα σ΄ ένα, ολοένα και πιο σύνθετο, πολεμικό πλαίσιο που έχουν υφάνει οι ιμπεριαλιστές (ΗΠΑ-ΕΕ-Ρωσίας) στη Συρία, στη Μέση Ανατολή, στη Βόρεια Αφρική, στη Μεσόγειο, στον κόσμο ολόκληρο. Με νέα μέτωπα αντιπαράθεσης να γεννιόνται (Λίβανος – Σαουδική Αραβία), και με νέα πολεμικά μέτωπα να προστίθενται στα ήδη υπάρχοντα. Με την άρχουσα τάξη της Ελλάδας να προχωρά τις «συμμαχικές» της κινήσεις (Made in USA) με Ισραήλ – Κύπρο – Αίγυπτο, κινήσεις που φτάνουν να θεωρούνται έως και εχθρικές απ΄ την Τουρκία. Και με την Τουρκία να επεμβαίνει στρατιωτικά στη Συρία, να «κλείνει το μάτι» στη Ρωσία («μπλέκοντας» και με τους S-400) και στο Ιράν, και να προβάλλει αξιώσεις.

Το σίγουρο είναι πως η επίσκεψη Ερντογκάν αυτή δεν έχει να κάνει με την προώθηση της «επίλυσης των προβλημάτων» ανάμεσα στις δύο χώρες και με τη «φιλία και τη συνεργασία των λαών», όπως παρουσιάζεται. Το αντίθετο μάλιστα!

Κινείται στο πλαίσιο που καθορίζουν για την υποτιθέμενη επίλυση στους οι ιμπεριαλιστές «προστάτες» και φονιάδες των λαών, οι οποίοι εκτός των άλλων αξιοποιούν τις ελληνοτουρκικές διαφορές και τις εκδηλούμενες αντιπαραθέσεις και ανταγωνισμούς και δημιουργούν νέους κινδύνους σε βάρος των λαών.


Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, που χαρακτηρίζεται από την όξυνση των ανταγωνισμών και των επεμβατικών δραστηριοτήτων ΗΠΑ-ΕΕ-Ρωσίας, οι πολεμικοί κίνδυνοι δυναμώνουν και η μεγάλη πληγή του προσφυγικού και μεταναστευτικού ξεριζωμού θα εξακολουθήσει να μένει ανοικτή με κίνδυνο και να διευρυνθεί.

Μπροστά σε αυτή την πραγματικότητα ο λαός μας, οι εργαζόμενοι, η νεολαία της Ελλάδας και της Τουρκίας πρέπει να εναντιωθούν στην πολιτική των κυβερνήσεων και των κυρίαρχων τάξεων Ελλάδας και Τουρκίας. Να αντιταχθούν στον εθνικισμό και στην πολιτική υποτέλειας στον ιμπεριαλισμό. Να εναντιωθούν σε σχέδια αλλαγής συνόρων και αμφισβήτησης κυριαρχικών δικαιωμάτων. Να εναντιωθούν στους πολέμους και στις ξένες επεμβάσεις. Να δουλέψουν για τη δημιουργία ενός αντιιμπεριαλιστικού – αντιπολεμικού μετώπου των λαών.

Πρέπει να καταγγείλουν και την φασίζουσα πολιτική της καταστολής, της κρατικής τρομοκρατίας, των διώξεων, των φυλακίσεων και των δολοφονιών που ασκεί το καθεστώς Ερντογάν ενάντια στον Τούρκικο και Κουρδικό λαό, στους αγωνιστές, στους δημοκράτες, στους επαναστάτες και στους κομμουνιστές.

Να καταδείξουν και την υποκριτική στάση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η οποία δήθεν κόπτεται για τα δημοκρατικά δικαιώματα και την καταγγελία του φασισμού στην Τουρκία. Την ίδια στιγμή που συλλαμβάνει και κακομεταχειρίζεται Τούρκους και Κούρδους αγωνιστές, πολιτικούς πρόσφυγες στη χώρα μας, κάνοντας κι ένα «δωράκι» στον Ερντογάν. Να απομονώσει τις εθνικιστικές κραυγές, τις φασιστικές και νεοναζιστικές εκφράσεις τύπου «Χρυσής Αυγής», που υπηρετούν τα μεγάλα ιμπεριαλιστικά αφεντικά την ίδια στιγμή που υποδαυλίζουν το μίσος ανάμεσα στους λαούς.

Με αφορμή την επίσκεψη Ερντογάν στη χώρα, απέναντι στα σχέδια των ιμπεριαλιστών «προστατών» και στην πολιτική των αρχουσών τάξεων Ελλάδας και Τουρκίας να προβάλουμε:

ΚΑΤΩ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΥΠΟΤΕΛΕΙΑΣ! ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟ!

ΦΙΛΙΑ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ–ΚΟΙΝΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΚΥΠΡΟΥ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ-ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ!

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΛΑΟ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΚΑΙ ΚΟΥΡΔΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ!

ΟΧΙ ΣΤΑ ΔΙΧΟΤΟΜΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ-ΚΥΠΡΟΣ ΕΝΙΑΙΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ – ΕΞΩ ΟΛΟΙ ΟΙ ΣΤΡΑΤΟΙ ΑΠ΄ΤΟ ΝΗΣΙ!

ΜΕΤΩΠΟ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ!

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ-ΝΑΤΟΪΚΑ ΠΟΛΕΜΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ!

ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ!

ΕΞΩ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ – ΚΑΜΙΑ ΝΕΑ ΒΑΣΗ ΣΤΗ ΧΩΡΑ – ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥΣ!

ΟΙ ΛΑΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ ΑΠΟ ΠΡΟΣΤΑΤΕΣ!

ΕΞΩ ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ-ΔΝΤ!


4.12.2017