Ξεκινώντας την παρέμβαση μου, θεωρώ πολύ σημαντική την μέχρι τώρα εξέλιξη του πολιτικού διαλόγου διότι αναδεικνύει όλα εκείνα τα ζητήματα που αποτελούν επίδικα της μετωπικής μας συνεργασίας, της πάλης μας μέσα στο κίνημα. Η ανάδειξή τους αποτελεί κατά την γνώμη μου το πρώτο αναγκαίο βήμα για το ξεπέρασμά τους, προκειμένου η πάλη μας μέσα στο λαό και με το λαό να διεκδικήσει μεγαλύτερο ρόλο και ευθύνες.
Υπό αυτή την έννοια θεωρώ τουλάχιστον αντισυναγωνιστικό να επαναφέρονται ζητήματα που έχουν αναδειχθεί και απαντηθεί στο παρελθόν, και μάλιστα διαστρεβλωμένα. Αναφέρομαι στην πολιτική πρωτοβουλία που είχαμε πάρει ως ΛΑ-ΑΑΣ Σάμου τον Οκτώβρη του 2014 για τη διοργάνωση αντιφασιστικής εκδήλωσης στον Μαραθόκαμπο σε συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και άλλες τοπικές συλλογικότητες. Η πολιτική αυτή πρωτοβουλία είχε τότε συζητηθεί στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Γραμματείας και εμείς ως ΛΑ-ΑΑΣ Σάμου παρεμβήκαμε με δημόσιο κείμενο προκειμένου να ξεκαθαρίσουμε το ζήτημα και να εξηγήσουμε τα πολιτικά δεδομένα που μας οδήγησαν σε αυτή την πολιτική επιλογή (βλ. https://la-aas.blogspot.gr/2014/11/blog-post_25.html). Το μόνο πραγματικό πρόβλημα που υπήρξε σχετικά με αυτήν την πολύ πετυχημένη πρωτοβουλία, ήταν το από κάθε άποψη απαράδεκτο «βέτο» μελών της Γραμματείας σχετικά με τη δημοσίευση από το μπλογκ της ΛΑ-ΑΑΣ της τοποθέτησης του σχήματος της Σάμου!! Ήταν μια πρακτική που φωτογράφιζε πολύ χαρακτηριστικά λαθεμένες αντιλήψεις για το ρόλο των σχημάτων και συνολικά για τους όρους λειτουργίας της ΛΑ-ΑΑΣ.
Σε κάθε περίπτωση το να γίνονται 3 χρόνια μετά αναφορές σε αυτή την πολιτική πρωτοβουλία και μάλιστα με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς για τη ΛΑ-ΑΑΣ Σάμου, ότι δηλαδή χαρακτηρίζεται από φιλοκυβερνητισμό και εκθέτει τη ΛΑ-ΑΑΣ πανελλαδικά, είναι ένα ζήτημα που το θεωρούμε απαράδεκτο και αντίθετο στην πρακτική του αριστερού κινήματος. Και πολύ περισσότερο όταν το ζήτημα αυτό χρησιμοποιείται στην πολιτική αντιπαράθεση για ζητήματα ανεξάρτητα από την κίνηση της ΛΑ-ΑΑΣ και σχετικά με τις πολιτικές διαφωνίες των δύο οργανώσεων. Και από άποψη ουσίας, είναι κατά τη γνώμη μου, τουλάχιστον αστείο να θεωρείς ότι κινδυνεύεις από «φιλοκυβερνητισμό» όταν διοργανώνεις μια πλατιά αντιφασιστική εκδήλωση σε ένα χωριό της Σάμου και με τον ΣΥΡΙΖΑ το 2014, ενώ να μην προβληματίζεσαι όταν δεν καταφέρνεις -ή ακόμη χειρότερα δεν θέλεις- να παίρνεις πρωτοβουλίες ανάδειξης σοβαρών πολιτικών ζητημάτων με σαφέστατο αντικυβερνητικό περιεχόμενο το 2017 (βλέπε πχ. Αργοσαρωνικό και Μάνδρα). Ειδικά σήμερα που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να απολαμβάνει μια θα την έλεγα κατάσταση ασυλίας από την αριστερά, είναι ακόμη περισσότερο χρήσιμο και αναγκαίο να δίνουμε όλες τις δυνάμεις μας προκειμένου να επιτυγχάνονται πλατιές πολιτικές πρωτοβουλίες που να έχουν στο επίκεντρό τους την ανάδειξη της αντιλαϊκής πολιτικής και την κατεύθυνση της αντίστασης και διεκδίκησης.
Η πολιτική βέβαια ουσία της διαφωνίας παραμένει μέσα στις γραμμές των συναγωνιστών που απαρτίζουν τη ΛΑ-ΑΑΣ και αφορά στο πως αντιλαμβανόμαστε την κοινή δράση. Υπάρχουν συναγωνιστές που θεωρούν ότι δεν πρέπει να υπάρχει κοινή δράση με πολιτικές δυνάμεις της ρεφορμιστικής αριστεράς, διότι αυτή η δράση τάχα αθωώνει τη συμβιβαστική πολιτική των δυνάμεων αυτών. Θεωρώ ότι αυτός ο συλλογισμός είναι τουλάχιστον αδιέξοδος διότι βάζει ως προϋπόθεση για την ύπαρξη μιας συγκεκριμένης πολιτικής πρωτοβουλίας την ιδεολογική σύγκλιση. Υπ’ αυτή την έννοια κοινή δράση δεν μπορεί να υπάρξει ποτέ και με κανέναν. Κατά τη γνώμη μου η κοινή δράση έχει σαν προϋπόθεση την κατάκτηση κάθε φορά μιας βασικής πολιτικής συμφωνίας απέναντι σε ένα συγκεκριμένο ζήτημα, τέτοιας που να επιτρέπει την κίνηση από κοινού ευρύτερων πολιτικών δυνάμεων. Αυτές τις προϋποθέσεις κατά τη γνώμη μου πληρούσαν οι συνθήκες κοινής δράσης στην περίπτωση της επίσκεψης Νετανιάχου στη Θεσσαλονίκη και καταγράφηκε στα αρνητικά της δράσης μας ως ΛΑ-ΑΑΣ ότι δεν βρεθήκαμε στην πρωτοβουλία που συγκροτήθηκε εκεί. Το αν οι δυνάμεις της ρεφορμιστικής αριστεράς επιλέγουν για παράδειγμα να συμφωνήσουν με το αντιιμπεριαλιστικό περιεχόμενο μιας πρωτοβουλίας, αυτό είναι στοιχείο των δικών τους αντιφάσεων που εμείς οφείλουμε να αξιοποιούμε προκειμένου να επιτυγχάνεται κίνηση ευρύτερων δυνάμεων σε σωστή πολιτική κατεύθυνση. Πως αλλιώς άλλωστε μπορεί να υπάρξει πολιτική διαπάλη, αν όχι μέσα στη κίνηση του κόσμου; Με αυτό τον τρόπο μπορεί να απεγκλωβίζεται ένα δυναμικό από λαθεμένες πολιτικές απόψεις και να δημιουργούνται ρήγματα στον ρεφορμισμό. Η πραγματική απαλλαγή των ρεφορμιστικών δυνάμεων από τις ευθύνες τους για την κατάσταση του κινήματος συμβαίνει όταν δεν παίρνουμε πρωτοβουλίες κοινής δράσης, όταν δεν δημιουργούμε όρους πίεσης και απελευθέρωσης ενός ευρύτερου αγωνιστικού δυναμικού. Ακόμα περισσότερο απαλλαγή στις δυνάμεις αυτές συνιστά η γραμμή του ακολουθητισμού στις λεγόμενες πρωτοβουλίες των συνδικάτων όπου κυριαρχούν όχι μόνο οι ρεφορμιστικές, αλλά πολύ περισσότερο οι καθεστωτικές δυνάμεις.
Το εγχείρημα έχει βεβαίως δυσκολίες και δεν προχωρά πάντοτε. Είναι πολλές εκείνες οι περιπτώσεις που δεν έχει εφικτό να συμφωνηθεί ούτε καν αυτό το ελάχιστο και η κοινή δράση ναυάγησε. Αυτό όμως καθόλου δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να επιδιώκεται και αυτό που σίγουρα έχει αποδειχθεί είναι ότι ο πολιτικός συσχετισμός στα πλαίσια του κινήματος παίζει μεγάλο ρόλο στη επιτυχή έκβαση ή μη της κοινής δράσης. Το δικό μας πολιτικό δυνάμωμα, έχει προϋπόθεση την ανοιχτή πολιτική της κοινής δράσης σε συνδυασμό με την αποφασιστικότητα και την εμπιστοσύνη στις απόψεις μας. Με βάση μια τέτοια πολιτική μπορούν να προκληθούν ρήγματα στις ρεφορμιστικές αντιλήψεις και να αποσπαστούν δυνάμεις στην αντιιμπεριαλιστική-αντικαπιταλιστική-αντισυνδιαχειριστική κατεύθυνση. Με βάση μια τέτοια πολιτική η ΛΑ-ΑΑΣ μπορεί να φιλοδοξεί ότι θα διευρύνεται με νέες δυνάμεις που θα ξεπηδούν από την πάλη, ότι θα αναπτύσσεται και θα εξελίσσεται σε δύναμη πάλης του λαού και της νεολαίας.
Κλείνοντας την παρέμβασή μου, θεωρώ ότι πρέπει σύντομα να οριστεί η ημερομηνία διεξαγωγής της πανελλαδικής μας σύσκεψης προκειμένου όλος αυτό ο πλούσιος προβληματισμός που αναπτύχθηκε μέσα στο διάλογο των τελευταίων μηνών να συγκροτηθεί και να δώσει νέα ώθηση στο εγχείρημα της ΛΑ-ΑΑΣ. Είναι κατά τη γνώμη αναγκαίο αυτό ο κύκλος να ολοκληρωθεί άμεσα -όπως εξάλλου είχε προγραμματιστεί - προκειμένου πιο συγκροτημένα και αποφασιστικά να παρέμβουμε στα πεδία της πολιτικής πάλης που ανοίγονται συνεχώς μπροστά μας και τα οποία είναι ιδιαίτερα οξυμένα και απαιτητικά. Ειδικά για εμάς τους συναγωνιστές από την επαρχία, είναι αναγκαίος ο έγκαιρος προγραμματισμός της διαδικασίας προκειμένου να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε την πιο μαζική συμμετοχή των μελών μας σε αυτή.
Μυρτώ Παπακώστα, μέλος της ΛΑ-ΑΑΣ Σάμου