Δεν έχουμε την πολυτέλεια ούτε και δικαίωμα να μην βλέπουμε την πραγματικότητα και να μην προσπαθούμε να προσαρμόσουμε όσα στην δύσκολη πορεία των 6 χρόνων της μετωπικής συνεργασίας μας έχει η ζωή δείξει ότι χρειάζεται να προσαρμόσουμε. Δεν ξεχνάμε ότι κι ο ανοικτός διάλογος στο ιστολόγιο μας δεν ήταν δεδομένος από το ξεκίνημα της συνεργασίας μας.
Η Λαϊκή Αντίσταση - Αριστερή Αντιιμπεριαλιστική Συνεργασία (ΛΑ-ΑΑΣ για συντομία) είναι μια κατάχτηση για το δυναμικό της.
Η μετωπική μας συνεργασία έχει τοπικά σχήματα σε πολλές πόλεις της χώρας στα οποία αναφέρονται αγωνιστές. Εχει πάρει πολιτικές πρωτοβουλίες πανελλαδικής εμβέλειας (Μέτωπο ενάντια στο χτύπημα του δικαιώματος στην δωρεάν περίθαλψη, μέτωπο ενάντια στις διαθεσιμότητες και τις απολύσεις στο Δημόσιο, εκδηλώσεις για την Ουκρανία, καμπάνια αλληλεγγύης στους πρόσφυγες, καμπάνια για αποχή από Δημοψήφισμα του 2015 όπου πήγε ανοιχτά κόντρα στον κυβερνητισμό). Τοπικά σχήματα έχουν πάρει πρωτοβουλίες κοινής δράσης για σοβαρά ζητήματα (πχ η αντιφασιστική πρωτοβουλία του σχήματος στη Σάμο, η πρωτοβουλία ενάντια στην επίθεση και τη λιτότητα στη Θεσσαλονίκη, η "κοινή δράση οργανώσεων, συλλογικοτήτων, αγωνιστών ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα" στην Ξάνθη κ.α. ). Παρεμβαίνει με διακριτό και αρκετά μαζικό τρόπο σε σειρά από κινηματικά γεγονότα, σε απεργίες και σε διαδηλώσεις.
Με την προσπάθεια της να παρέμβει στο κίνημα , να πάρει πρωτοβουλίες, να προβάλλει τα όποια στοιχεία φυσιογνωμίας έχει κατακτήσει επιδιώκει την αναγνωρισιμότητά της στο πεδίο της Αριστεράς της χώρας.
Εχει συμβάλλει στη κατανόηση των ιδιαιτεροτήτων, των συμφωνιών και των διαφωνιών των δυνάμεων που την συγκροτούν. Και είναι αναγκαίο αυτό γιατί ...οι καθαροί λογαριασμοί κάνουν και καλές συνεργασίες...
«Καλά δεν σας φτάνει αυτό που έχουμε;»
Και ΝΑΙ και ΟΧΙ.
Κι ενώ το ΝΑΙ είναι ζήτημα απολογισμού το ΟΧΙ είναι κυρίως ζήτημα προοπτικής.
Είναι καταρχήν θετικό το ότι η Πανελλαδική Σύσκεψη ορίστηκε για το Σαββατοκύριακο 10 και 11 του Μάρτη. Να προχωρήσουμε με βάση τις αποφάσεις. Και κυρίως με πνεύμα και διάθεση να ανταποκριθούμε στα ζητήματα που έχουν ανοίξει και που πολλά από αυτά αναδεικνύονται και στον ανοικτό διάλογο στο ιστολόγιό μας.
Ας αναφερθώ επιγραμματικά σε μερικά ερωτήματα που η δράση μας έχει αναδείξει και πρέπει άμεσα να απασχολήσουν το Πανελλαδικό Σώμα.
Εχει εξελιχθεί η πολιτική φυσιογνωμία της ΛΑ-ΑΑΣ; Ανταποκρίνεται στην αναγκαιότητα να κινηθεί με λογική μαζικού κινήματος άρα και κοινής δράσης στα μέτωπα που παράγει η πρωτοφανής επίθεση του ιμπεριαλιστικού καπιταλιστικού συστήματος αλλά και την καταθλιπτική κινηματική αδράνεια; Από το διάλογο φαίνεται πως δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται το ζήτημα της φυσιογνωμίας μας με τη λογική του πόλου. Εμεις = Αντιμπεριαλιστός πόλος. ΑΝΤΑΡΣΥΑ = Αντικαπιταλιστός πόλος κ.λπ. τάχα για να μην μας μπερδεύουν!
Στο Πανελλαδικό Συντονιστικό καταγράφηκαν οι αγωνίες. Κάθε σχήμα της ΛΑ-ΑΑΣ πιέζεται να δώσει απάντηση σε όσα συμβαίνουν γύρω του. Στη Θεσσαλονίκη, στις Σκουριές, στα Χανιά, στον Άραξο, στον Σαρωνικό, στη Μάνδρα, στο Πολυτεχνείο, στη δουλειά, στη γειτονιά, στους δρόμους. Αυτή πρέπει να είναι η φυσιογνωμία μας. Δηλαδή, να πασχίζουμε να δίνουμε άμεσα αγωνιστικό και δυναμικό παρών. Να συνεργαζόμαστε και με άλλους γιατί θέλουμε να ευνοούμε τις μαζικές αντιστάσεις, τις διεκδικήσεις. Και στις πρωτοβουλίες και την κίνησή μας να ενισχύουμε εμπράκτως στο κίνημα αυτά που γράφουν τα κείμενά μας, δηλαδή, την αντιιμπεριαλιστική, την αντικαπιταλιστική και αντιδιαχειριστική κατεύθυνση, ενάντια στις λογικές του κυβερνητισμού και των μεταβατικών προγραμμάτων, ενάντια σε κάθε είδος ρεφορμιστικές λογικές.
Εχει η ΛΑ-ΑΑΣ καταφέρει να ξεφύγει από τους περιορισμούς της σύμπραξης των δύο εκκινουσών δυνάμεων; Με κάποιες εξαιρέσεις δείχνει να είναι ένα κλειστό σχήμα, γεγονός που καθιστά δύσκολη την προσέγγισή του από άλλες δυνάμεις και απλό κόσμο που θέλει να παλέψει. Απο τον μέχρι τώρα διάλογο προκύπτει πως υπάρχει η ανάγκη και πρέπει να επιδιωχθεί η διεύρυνση της ΛΑ-ΑΑΣ. Ομως συναγωνιστές αυτό να μην είμαι μια κούφια διακήρυξη σε ένα κείμενο διαλόγου αλλά έμπρακτα να συνοδευτεί και με αντίστοιχες πρωτοβουλίες, απευθύνεις, καλέσματα με αφορμή την σύγκλιση της Πανελλαδικής Σύσκεψης.
Εχει η ΛΑ-ΑΑΣ καταχτήσει μια ενιαία κινηματική φυσιογνωμία συγκέντρωσης δυνάμεων και δράσης; Ακούμε από συναγωνιστές: «Καμία συνεργασία με αυτούς που διαφωνούμε; Είναι ρεφορμιστές. Μπερδεύουμε το λαό αν συνεργαστούμε» και άλλα τέτοια. Μην σηκώνουμε σκόνη για να κρύψουμε το σπίτι μας. Το λυπηρό μιας αλλοπρόσαλλης τακτικής το ζήσαμε στις αντιπαραθέσεις για την αντιφασιστική πρωτοβουλία της Σάμου και την πολιτικά ανόητη απουσία μας από την ευρύτερη πρωτοβουλία ενάντια στην επίσκεψη Νετανιάχου στη Θεσσαλονίκη. Συναγωνιστές, μην απογοητευόμαστε από την στάση άλλων δυνάμεων. Δεν πρέπει (επιλεκτικά) να υψώνουμε Σινικά τείχη και να ορίζουμε υγειονομικές ζώνες αν οι ανάγκες της ταξικής πάλης υπαγορεύουν το αντίθετο; Αυτά είναι κουλτούρα αλλωνών, όχι η δικιά μας. Θέλουμε κοινές πρωτοβουλίες (σε κοινούς στόχους όπου είναι εφικτό με αγωνιστές και άλλες δυνάμεις) για να αντιμετωπίσουμε με μαζικότερους όρους όσα μας φορτώνει η επίθεση του συστήματος. Για να κινηθούμε μαζί με ευρύτερο κόσμο. Γιατί σε τέτοια κίνηση δοκιμάζονται οι απόψεις (και οι δικές μας). Να μην φοβόμαστε.
Εχει η ΛΑ-ΑΑΣ καταχτήσει μια ενιαία κινηματική νοοτροπία σταθερής δράσης; Παίρνει πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση αυτή; Οχι όσες μπορεί. Στη νέα φάση της επίθεσης δεν είναι αρκετό κυρίως να ζυμώνεις και να προπαγανδίζεις τα ντοκουμέντα της ΛΑ-ΑΑΣ. Επίσης η ΛΑ-ΑΑΣ δεν είναι γραφείο Τύπου. Επίσης δεν είναι αρκετό η ΛΑ-ΑΑΣ να αναλαμβάνει μόνο τις κεντρικές παρουσίες των δυο εκκινουσών δυνάμεων πχ σε πανελλαδικές απεργίες. Είναι εκ των πράγματων στην ημερήσια διάταξη της Πανελλαδικής Σύσκεψης το πως θα μπορέσουμε να πάρουμε πρωτοβουλίες για τα άμεσα προβλήματα του λαού με ευρύτερη λαϊκή απήχηση. Συναγωνιστές: Οχι άλλες Μάντρες. Οχι άλλα «εμείς δεν θα έρθουμε» που μπορεί έως και να απαξιώσουν την ΛΑ-ΑΑΣ.
Εχει η ΛΑ-ΑΑΣ αποσαφηνίσει σε ποια πεδία δράσης οφείλει και πρέπει να παρεμβαίνει; Τα ζητήματα που απασχολούν εργαζόμενους και άνεργους αφορούν μόνο τα συνδικάτα ΜΕ ΔΕΔΟΜΕΝΗ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ; Χώροι γειτονιάς και τα λεγόμενα τοπικά ζητήματα είναι στο πεδίο δράσης μόνο των τοπικών δημοτικών σχημάτων; Στη βάση αυτή, έχουν προσδιοριστεί με σωστό τρόπο τα όρια δράσης των τοπικών σχημάτων; Τα τοπικά σχήματα από κύτταρα συζήτησης και εξειδίκευσης, δράσης και πρωτοβουλιών κοινής δράσης στα μέτωπα πάλης που τους προκύπτουν σε πολλές περιπτώσεις κινδυνεύουν να μετατραπούν σε επικυρωτές των αποφάσεων των κεντρικών οργάνων.
Πρέπει να πάμε με τα σχήματά μας στον Αργοσαρωνικό, στην Μάντρα, στις Σκουριές, στο Μενίδι, στη Λαμία, στη Πάτρα, στο Βόλο, στα Τρίκαλα; Πρέπει για να συνδεθούμε με τον κόσμο και τα προβλήματα του (πχ τους πλειστηριασμούς), να συμβάλουμε στον αγώνα του, να συγκροτηθούμε έτσι σαν μετωπικό σχήμα αντίστασης; Δεν φτάνει να πούμε ΝΑΙ και να τελειώσουμε εκεί. Να απολογηθούμε για όσα κάναμε και κυρίως για όσα μπορούσαμε και δεν κάναμε και να καταθέσουμε ιδέες στην Πανελλαδική Σύσκεψη.
Εχει προσεγγισθεί σε πιο σωστή βάση η λειτουργία των οργάνων της ΛΑ-ΑΑΣ; Για να ενισχυθεί η λειτουργία της ΛΑ-ΑΑΣ πρέπει να δώσουμε το βάρος στη λειτουργία του Πανελλαδικού Συντονιστικού (ή ΠΕ) και βέβαια να αποφασίσουμε στην Πανελλαδική Σύσκεψη(ΠΣ) το αυτονόητο. Οτι η ΠΣ είναι το πιο αποφασιστικό όργανο της ΛΑ-ΑΑΣ. Η Γραμματεία και τα τοπικά συντονιστικά της οφείλουν να έχουν συντονιστικό και όχι καθοδηγητικό ρόλο. Αλλιώς, υπάρχει κίνδυνος να υπονομεύσουμε την όποια προσπάθεια διεύρυνσης της ΛΑ-ΑΑΣ αφού δεν διαφυλάσσουμε την -σε ισότιμη βάση- συμμετοχή ανένταχτων αγωνιστών. Θέλουμε η συμμετοχή νέου δυναμικού στη ΛΑ-ΑΑΣ να στενεύει και να γίνεται στείρα παρακολούθηση των συμφωνιών που καταλήγουν οι δύο οργανώσεις; Τι έχουμε να φοβηθούμε από την ουσιαστική λειτουργία των τοπικών σχημάτων και την ουσιαστική πολιτική παρέμβαση και προσπάθεια συνδιαμόρφωσης μαζί με ένα φρέσκο αγωνιστικό δυναμικό που δεν θα αλλοιώνει τις «κόκκινες γραμμές» μας;
Να δοκιμάσουμε τις δυνάμεις και τις αντοχές μας στη δημιουργία πολιτικών πρωτοβουλιών, στη διαμόρφωση στοιχείων φυσιογνωμίας τέτοιων που θα μετατρέψουν τη ΛΑ-ΑΑΣ σε πολιτική αναφορά για ένα ευρύτερο δυναμικό ανθρώπων που θέλει να συμβάλλει και όχι να (παρ)ακολουθεί.
Η Πανελλαδική Σύσκεψη της ΛΑ-ΑΑΣ πρέπει να αντιμετωπιστεί ως ένα ακόμη βήμα της συνεργασίας μας και όχι ως η κατάληξή της. Έχουμε πολλά να βελτιώσουμε και μπορούμε να το κάνουμε.
Μπαμπίλης Δ.
Μέλος Γραμματείας της ΛΑ-ΑΑΣ