Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2018

Η Λαϊκή Αντίσταση Α.Α.Σ στην υπηρεσία της ενότητας και της πάλης.

Η Λαϊκή Αντίσταση Α.Α.Σ άνοιξε ένα δύσκολο δρόμο σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από την απουσία μαζικού κινήματος αντίστασης και διεκδίκησης ενάντια στην καπιταλιστική επίθεση και την ιμπεριαλιστική εξάρτηση, για την ανατροπή των αντιλαϊκών πολιτικών. Σε μια περίοδο που οι λαοί πνίγονται στο αίμα, χώρες λεηλατούνται και κομματιάζονται και οδηγούνται στην μαζική προσφυγιά από τις πολεμικές επιχειρήσεις των ιμπεριαλιστών και των αντιδραστικών αστικών τάξεων και λείπει το αντιιμπεριαλιστικό αντιπολεμικό μέτωπο των λαών.

Όταν οι αυταπάτες που καλλιεργήθηκαν από την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ ενίσχυσαν μέσα στο λαό τον «ρεαλισμό» της υποταγής στους όρους του συστήματος της εξάρτησης και της εκμετάλλευσης και την «συνειδητοποίηση» ότι η προοπτική του δεν καθορίζεται στους αγώνες και τη μαζική πάλη και την εμπέδωση στον λαό της αδυναμίας συγκρότησης της εργατικής τάξης, του λαού και της νεολαίας σε δύναμη πάλης για τα δικά τους ταξικά συμφέροντα.

Ο στόχος που θέλει να υπηρετήσει είναι να γίνει ένα όργανο πάλης που θα συγκεντρώνει δυνάμεις και θα δίνει την δυνατότητα σε εργαζόμενους και στον λαό να κινητοποιείται, να αντιστέκεται στην βάρβαρη αντιλαϊκή αντεργατική πολιτική της εξαρτημένης αστικής τάξης που τους βυθίζει στην ανεργία, την φτώχεια και την εξαθλίωση και να διεκδικεί τα δίκια του. Να αποκαλύπτει τις πραγματικές αιτίες των προβλημάτων, να δίνει απαντήσεις από αριστερή σκοπιά στα προβλήματα, να παρεμβαίνει στα μέτωπα πάλης του λαού, στο κίνημα και την ταξική πάλη, να προωθήσει την ενότητα και την πάλη, στα γενικά πολιτικά όσο και τα τοπικά προβλήματα.

Αυτόν τον δρόμο προχωρούν και τα τοπικά σχήματα, μερικές φορές με δυσκολίες και καθυστερήσεις, άλλες με διαφωνίες, άλλες με συμφωνίες. Δεν είναι εύκολος δρόμος όταν ο αρνητικός συσχετισμός στην ταξική πάλη επηρεάζει αρνητικά τον λαό αλλά και δυνάμεις και αγωνιστές της αριστεράς που μετατοπίζονται στην γραμμή του κυβερνητισμού, των συμβολικών ενεργειών και του ατομικού δρόμου.

Κάνει βήματα, είναι δύσκολος δρόμος, όμως έτσι γίνεται στις πολιτικές συνεργασίες όπου οι δυνάμεις που συνεργάζονται έχουν διαφορετικές αναλύσεις, απόψεις και οπτική για την κατάσταση στον κόσμο, για την κατάσταση του λαϊκού- εργατικού- κομμουνιστικού κινήματος, για τον τρόπο παρέμβασης και τους όρους οικοδόμησης κινήματος.

Για να βαδίσει αυτόν τον δρόμο υπάρχουν κάποιες αναγκαίες προϋποθέσεις. Τα τοπικά σχήματα να είναι ζωντανά με τακτική και δημοκρατική λειτουργία, να αναδεικνύουν τα κεντρικά πολιτικά ζητήματα και τα τοπικά προβλήματα του λαού, να παρεμβαίνουν σε εργασιακούς χώρους με άποψη για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και η εργατική τάξη που παράγονται από την αντιλαϊκή- αντεργατική πολιτική, να παίρνουν πρωτοβουλίες και να προωθούν την ευρύτερη κοινή δράση με άλλες δυνάμεις και συλλογικότητες για να κινητοποιηθεί ένα πλατύ αριστερό δυναμικό.

Σ’ αυτό το πλαίσιο εξελίσσεται και ο διάλογος στην Λαϊκή Αντίσταση Α.Α.Σ για την όσο το δυνατό καλύτερη επικοινωνία και ανταλλαγή απόψεων, για την κατανόηση της ύπαρξης των διαφορετικών απόψεων και δίνει την δυνατότητα στην παρέμβαση και έκφραση ανένταχτων συναγωνιστών που συμμετέχουν στα σχήματα.

Στον διάλογο, σε ένα κείμενο του συναγωνιστή Γιώργου Ράπτη από το συντονιστικό της Θεσσαλονίκης αναφέρεται ότι «Εν όψει της γενικής απεργίας τον Μάη 2017 η ΛΑ-ΑΑΣ Δυτικών Συνοικιών Θεσσαλονίκης είχε αποφασίσει και δρομολογήσει… «από τα κάτω» κοινές εξορμήσεις με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και τη ΛΑΕ! Όταν ειπώθηκε στο Συντονιστικό, ως Μ-Λ ΚΚΕ διαφωνήσαμε με αυτή την «κοινή δράση» και προτείναμε αυτοτελείς παρεμβάσεις της ΛΑ-ΑΑΣ. Εννοείται ότι η ΛΑ-ΑΑΣ συμμετείχε στην απεργία».

Πρώτα να ειπωθεί ότι το παραπάνω απόσπασμα δεν έχει καμιά σχέση με την πραγματικότητα. Θέλω να πιστεύω ότι ο συναγωνιστής δεν πληροφορήθηκε σωστά. Δεν αποφασίστηκε ούτε δρομολογήθηκε κάτι με τις συγκεκριμένες δυνάμεις. Η συνέλευση της Λαϊκής Αντίστασης Α.Α.Σ δυτικών συνοικιών μπροστά στην απεργία αποφάσισε τις παρεμβάσεις της για την προπαγάνδιση της απεργίας σε εργασιακούς χώρους και τις πλατείες και ταυτόχρονα κάλεσε σε σύσκεψη αριστερές δυνάμεις και συλλογικότητες της περιοχής, ώστε να γίνουν μαζικές παρεμβάσεις και πιθανά μια διαδήλωση σε κάποιες γειτονιές.

Η πρόσκληση της Λαϊκής Αντίστασης – Α.Α.Σ Δυτικών Συνοικιών Θεσσαλονίκης έγραφε «καλεί σε σύσκεψη την Τετάρτη 10 Μάη, στις 7 μμ στο Δημαρχείο Αμπελοκήπων (αίθουσα συνεδριάσεων ΔΣ) για να συζητήσουμε για τα νέα μέτρα και την αναγκαιότητα συντονισμού της δράσης μας ενάντιά τους και να συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις ώστε στην Γενική Απεργία της 17 Μάη οι εργαζόμενοι να συμμετάσχουν μαζικά διαδηλώνοντας την αντίθεσή τους στα νέα μέτρα. Όχι στα παλιά και νέα «μνημόνια»! Μαζικοί λαϊκοί αγώνες για να μην περάσει ο νέος γύρος της επίθεσης! Μ’ αγώνες κατακτάμε τα δικαιώματά μας! Ν’ ανατραπεί η αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης – ΕΕ-ΔΝΤ! Έξω ΗΠΑ-ΝΑΤΟ- ΒΑΣΕΙΣ - ΕΕ-ΔΝΤ!». Τι απ’ αυτά θα μπορούσε να δημιουργήσει σύγχυση; Ότι πέρα από τις δικές της παρεμβάσεις προσπάθησε να κάνει μαζική παρέμβαση με άλλες δυνάμεις στις γειτονιές που θα καλούσαν στην απεργία;

Συναγωνιστές
Όσοι συμμετέχουν στο σχήμα των δυτικών συνοικιών Θεσσαλονίκης ξέρουν καλά την κατάσταση που αντιμετωπίζει ο λαός, όπως άλλωστε και σε όλες τις φτωχογειτονιές, με δεξιούς και ακροδεξιούς δημάρχους που προϋπάντησαν τα 100 χρόνια της Οκτωβριανής με ανακοινώσεις, ταμπλό και δημοτικά αυτοκίνητα με μικροφωνική προπαγανδίζοντας την προβολή της αντικομμουνιστικής ταινίας Katyn (Δήμος Αμπελοκήπων). Ξέρουν ότι τα σωματεία που υπάρχουν είναι στην υπηρεσία της συνδιαχείρησης και οι διοικήσεις τους υπηρέτες του εργοδοτικού συνδικαλισμού παίρνουν αποφάσεις μη συμμετοχής στις γενικές απεργίες (τοπικά σωματεία ΟΤΑ Αμπελοκήπων, Ευόσμου).

Αυτά σε συνδυασμό με την απουσία του λαϊκού κινήματος, δίχως την παρέμβαση του αριστερού προοδευτικού λόγου και από την άλλη η ενίσχυση του ακροδεξιού λόγου και του αντιδραστικού κλίματος με όλα τα μέσα, τροφοδοτούν τους φασίστες της δολοφονικής χρυσής αυγής που δημιουργούν υπόγειες παραπλανητικές « κοινωνικές και νομικές υπηρεσίες» και απευθύνονται σε εξαθλιωμένες μερίδες του λαού και δηλητηριάζουν συνειδήσεις με φασιστικές και νεοναζιστικές απόψεις.

Με βάση αυτή την κατάσταση, πιστεύουμε ότι είμαστε αναγκασμένοι να κινηθούμε μέσα στον λαό και να συμβάλλουμε ώστε, όσο το δυνατό περισσότεροι λαϊκοί άνθρωποι να μπολιαστούν με τις απόψεις μας και να κινητοποιηθούν για να αντισταθούν στην καπιταλιστική επίθεση και την ιμπεριαλιστική εξάρτηση, να διεκδικήσουν τα ταξικά τους συμφέροντα, να συμπορευτούν σε ένα αντιπολεμικό κίνημα ενάντια στις σφαγή των λαών και την επαναχάραξη των συνόρων και σε ένα αντιφασιστικό κίνημα ενάντια στην αντιδημοκρατική πολιτική του συστήματος και τις κάθε είδους φασιστικές προκλήσεις.

Στην υπηρεσία αυτών των αναγκών είχε μεγάλη σημασία η σύσκεψη για κοινή δράση που κάλεσε η Λαϊκή Αντίσταση Α.Α.Σ στις δυτικές συνοικίες.

Τασούλα Γκενίδου
Μέλος της Λαϊκής Αντίστασης Α.Α.Σ Δυτικών Συνοικιών Θεσσαλονίκης

24-2-2018