Στη συζήτησή μας το σημαντικό δεν είναι μόνο οι πραγματικές διαφωνίες να μη μπαίνουν κάτω από το χαλί αλλά, επίσης, και το να μη διαστρεβλώνονται τα λεγόμενα και οι θέσεις ή πράξεις του άλλου. Γιατί τότε ο διάλογος μπορεί να υπηρετήσει μόνο τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που διακηρύσσονται.
Π.χ. σύντροφοι του ΚΚΕ(μ-λ) λένε πως το Μ-Λ ΚΚΕ θέλει μια ΛΑ-ΑΑΣ της «αδράνειας» και το ΚΚΕ(μ-λ) μια ΛΑ-ΑΑΣ της «πράξης». Και λέγεται αυτό ενώ η ΠΑΑΣ και η ΛΑ-ΑΑΣ έχουν συμμετάσχει σε πολυάριθμες μεγάλες και μικρές κινητοποιήσεις, κεντρικά και τοπικά, ενώ έχουν τοποθετηθεί σε πολυάριθμα ζητήματα με ανακοινώσεις και εκδηλώσεις, ενώ έχουν πάρει μια σειρά πρωτοβουλίες, ακόμα και τη διοργάνωση διαδηλώσεων μόνες τους. Ανεξαρτήτως του κάθε φορά αποτελέσματος αυτό σίγουρα δεν δείχνει μια ΛΑ-ΑΑΣ αδρανή, το ακριβώς αντίθετο.
Μήπως αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχουν αντίστοιχα κινητοποιήσεις ή μορφές κινητοποιήσεων ή εκδηλώσεις κλπ που το Μ-Λ ΚΚΕ έχει διαφωνήσει να συμμετέχει η ΛΑ-ΑΑΣ; Αναμφίβολα, όταν έκρινε ότι η συγκεκριμένη δραστηριότητα δεν βοηθούσε την πάλη μας ή ακόμα χειρότερα την υπονόμευε. Αντίστοιχα υπάρχουν διαδηλώσεις (πχ. βλέπε διαδήλωση που κάλεσαν πέρυσι ορισμένες δυνάμεις για τον Νετανιάχου στην Αθήνα) και εκδηλώσεις που και το ΚΚΕ(μ-λ) δεν συμφώνησε να πάρει μέρος σ’ αυτές. Θα ήταν λάθος και στην πραγματικότητα διαστρέβλωση και ψεύδος το να ισχυριστεί, κανείς, μ’ αφορμή τέτοιες περιπτώσεις ότι το ΚΚΕ(μ-λ) δεν συμμετέχει στην ταξική πάλη ή ότι είναι της «αδράνειας» λόγω αυτής της διαφωνίας του. Άλλωστε, αυτό το «επιχείρημα» το ακούμε πολλές φορές από άλλους πολιτικούς χώρους απέναντί μας ακριβώς γιατί δεν έχουν το πολιτικό σθένος και την άποψη να αντιπαρατεθούν στα πραγματικά επίδικα.
Για να διευκρινίσω λοιπόν ποια είναι πραγματική διαφωνία παραθέτω κάποια παραδείγματα από τη Θεσσαλονίκη:
1.Διαδήλωση για Νετανιάχου (Ιούνης 2017): Ορισμένοι σ. του ΚΚΕ(μ-λ) εξακολουθούν να επανέρχονται σ’ αυτό το θέμα μέσα στο διάλογο της ΛΑ-ΑΑΣ, σα να αγνοούν τις απαντήσεις που έδωσε το Μ-Λ ΚΚΕ (υπάρχουν τα σχετικά κείμενα της περιόδου στις κομματικές εφημερίδες). Ποιος ήταν ο πραγματικός λόγος που η ΛΑ-ΑΑΣ δεν μπόρεσε να πάρει μέρος σ’ αυτήν τη διαδήλωση; Ας ξαναθυμίσουμε ορισμένα πράγματα: Οι σ. του ΚΚΕ(μ-λ) δεν απευθύνθηκαν, πριν απ’ όλα και πριν απ’ όλους, στη Συνεργασία τους για το θέμα της διαδήλωσης. Δεν ανταποκρίθηκαν σε μια έγκαιρη σύγκληση του Συντονιστικού ΛΑ-ΑΑΣ Θεσσαλονίκης, όπου να συζητηθεί αυτό το θέμα. Αντίθετα έκριναν ότι προέχει να συντονιστούν με τα «υπόλοιπα σχήματα της αριστεράς». Συνυπέγραψαν μαζί τους κοινό πολιτικό πλαίσιο, ενώ πραγματοποίησαν και κοινή συνέντευξη Τύπου. Αφού συμφώνησαν μαζί τους κείμενα και συνδιοργάνωση συλλαλητηρίου … μετά έγινε και πρόσκληση στη ΛΑ-ΑΑΣ να συμμετάσχει στη διαδήλωση. Πολιτική προτεραιότητα των συντρόφων του ΚΚΕ (μ-λ) στη Θεσσαλονίκη ήταν να εξασφαλίσουν τη συμπόρευσή τους με τα «υπόλοιπα αριστερά σχήματα» και όχι το να συζητήσουν ,πρώτα, στο όργανο της ΛΑ-ΑΑΣ την παρουσία και την δράση της σε αυτό το πολιτικό γεγονός. Η άποψη του Μ-Λ ΚΚΕ ήταν ότι η ΛΑ-ΑΑΣ όφειλε πριν απ' όλα να έχει το δικό της αντιιμπεριαλιστικό πλαίσιο και δράση κατά της Τριμερούς Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ. Το ΚΚΕ(μ-λ) γνώριζε πως το Μ-Λ ΚΚΕ είχε μια άλλη άποψη για τη διαδήλωση, αλλά παρόλα αυτά έθεσε εκ των υστέρων το ζήτημα στο Συντονιστικό και ως εκ τούτου έφερε και το Μ-Λ ΚΚΕ και τη ΛΑ-ΑΑΣ προ τετελεσμένων. Το Μ-Λ ΚΚΕ ήταν αναγκασμένο λοιπόν να διαφωνήσει. Για να το πούμε καθαρά: αν το ΚΚΕ(μ-λ) επιδίωκε η ΛΑ-ΑΑΣ να είναι στην «πράξη» θα έπρεπε πρώτα να συζητήσει στη ΛΑ-ΑΑΣ.
2. Διαδήλωση για την Παλαιστίνη (Δεκέμβρης 2017): Μιας και γίνεται λόγος περί «πράξης» ή «αδράνειας» της ΛΑ-ΑΑΣ, σημειώνουμε ότι αποφεύχθηκε από πλευράς ΚΚΕ(μ-λ) η άμεση εμπλοκή της ΛΑ-ΑΑΣ σε αυτή την πρωτοβουλία. Το ΚΚΕ(μ-λ) κάλεσε οργανώσεις σε σύσκεψη για τη διοργάνωση της διαδήλωσης. Συμφώνησε με τις υπόλοιπες οργανώσεις την έκδοση κοινής ανακοίνωσης-τοποθέτησης για το ζήτημα. Η ΛΑ-ΑΑΣ περιορίστηκε σε ρόλο να «ακολουθήσει» τη διαδήλωση. Το γιατί έχει, ασφαλώς, την αιτία του.
3. Εν όψει της γενικής απεργίας τον Μάη 2017 η ΛΑ-ΑΑΣ Δυτικών Συνοικιών Θεσσαλονίκης είχε αποφασίσει και δρομολογήσει… «από τα κάτω» κοινές εξορμήσεις με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και τη ΛΑΕ! Όταν ειπώθηκε στο Συντονιστικό, ως Μ-Λ ΚΚΕ διαφωνήσαμε με αυτή την «κοινή δράση» και προτείναμε αυτοτελείς παρεμβάσεις της ΛΑ-ΑΑΣ . Εννοείται ότι η ΛΑ-ΑΑΣ συμμετείχε στην απεργία.Από τα παραπάνω (ενδεικτικά) παραδείγματα φαίνεται ότι το πρόβλημα δεν είναι το Μ-Λ ΚΚΕ που δεν θέλει την «πράξη», αλλά η διαφωνία για το τι «πράξη» υπαγορεύει η κοινή συμφωνία μας στη ΛΑ-ΑΑΣ. Για το αν η ΛΑ-ΑΑΣ πρέπει να επιδιώκει συνεχώς πολιτικές συνεργασίες με δυνάμεις που έχουν ριζικά διαφορετικούς προσανατολισμούς (όπως υποδείχνουν οι απανωτές προτάσεις του ΚΚΕ(μ-λ)) ή θέλουμε μια «πράξη» που να στηρίζει κύρια την ανεξάρτητη δράση της ΛΑ-ΑΑΣ και την κοινή δράση σύμφωνα με τους όρους που εμπεριέχουν οι ιδρυτικές συμφωνίες της ΠΑΑΣ και της ΛΑ-ΑΑΣ , του 2012 και του 2013.
Κι επειδή κάποιοι σύντροφοι θα πουν «εντάξει τι κάνετε έτσι μια κοινή ανακοίνωση σε ένα επί μέρους πολιτικό ζήτημα είναι», εμείς λέμε πως αν για κάθε πολιτικό ζήτημα κάνουμε και μια πολιτική συμφωνία με άλλες πολιτικές οργανώσεις, τότε εκείνο που γίνεται είναι μέσα από την άθροιση τέτοιων συμφωνιών να υφαίνουμε ένα συνολικότερο πολιτικό πλαίσιο συμφωνίας και συνεργασίας με δυνάμεις, τις οποίες η ΛΑ-ΑΑΣ θεωρεί ότι έχουν βαθιά λαθεμένη πολιτική.
Αν η ΛΑ-ΑΑΣ ακολουθήσει μια τέτοια πρακτική θα σπέρνει πολιτική σύγχυση και θα θολώνει την πολιτική κατεύθυνσή της. Η ΛΑ-ΑΑΣ έχει ξεχωριστή πολιτική κατεύθυνση και αυτή οφείλει να διαδώσει για να ανοίξει δρόμο στο κίνημα. Για να συσπειρώσει γύρω της κόσμο και να αποκτήσει καλύτερους οργανωτικούς όρους.
Για να ενισχύσουμε την ανασυγκρότηση του λαϊκού και αντιιμπεριαλιστικού κινήματος και να καθορίσουμε ευρύτερες εξελίξεις πρέπει να αναπτύξουμε την πολιτική κατεύθυνσή μας, ανεξάρτητα και σε αντιπαράθεση με τα άλλα εχθρικά ρεύματα.
Γιώργος Ράπτης
Μέλος του Συντονιστικού ΛΑ-ΑΑΣ Θεσσαλονίκης