Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018

Περί ΛΑ - ΑΑΣ Ηρακλείου και άλλα τινά……

Μπαίνουμε στην τελική ευθεία για την πραγματοποίηση του 2ου πανελλαδικού σώματος (μετά απ’ αυτό της συγκρότησης) της ΛΑ - ΑΑΣ το διήμερο 10-11 Μάρτη. Συνάντηση η οποία πέρασε από πολλά στάδια και αναβολές, που ανέδειξαν (με τον τρόπο που έγιναν) μια κάποια …..καχυποψία. Όλο αυτό το διάστημα κατατέθηκαν, στο πλαίσιο του διαλόγου που ανοίχτηκε (σωστά κατά τη γνώμη μας), θέσεις και απόψεις που απηχούν τους φορείς που στηρίζουν το εγχείρημα της ΛΑ-ΑΑΣ. Με διαφωνίες σε πολλά ζητήματα, με προβληματισμούς και ενστάσεις, με προτάσεις για το προχώρημά της. Άλλωστε οι απόψεις των φορέων έχουν κατατεθεί και αναλυθεί δημόσια καιρό τώρα, που σημαίνει ότι η όποια προσπάθεια να κρυφτούν «κάτω απ’ το χαλί» οι διαφορές, θα έβλαπταν πρώτα και κύρια την ίδια την ΛΑ - ΑΑΣ.

Ως ΚΚΕ(μ-λ), θέλαμε (και θέλουμε), η ΛΑ - ΑΑΣ να λειτουργεί ως ένα χρήσιμο εργαλείο κοινής δράσης που θα παρεμβαίνει στους εργασιακούς χώρους, στη γειτονιά, στα καθημερινά προβλήματα του κόσμου, εκεί όπου ο λαός μας βιώνει στο πετσί του την αντιλαϊκή - αντιδραστική πολιτική κυβέρνησης - κεφαλαίου - ιμπεριαλιστών. Να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες δράσης, έτσι ώστε, να ενισχυθεί η συγκρότηση και το δυνάμωμα εστιών αντίστασης και των μετώπων πάλης ενάντια στην πολιτική τους. Να είναι ανοιχτή στη λειτουργία και να πλατύνει με την συμμετοχή και άλλων συλλογικοτήτων (περίπτωση Πορείας). Δεν είχαμε την αυταπάτη ότι θα φτιάχναμε τον «πόλο» (π.χ. ΑΝΤΑΡΣΥΑ), ούτε το «μέτωπο» (πχ ΠΑΜΕ) γιατί πολύ απλά οι συσχετισμοί δεν ήταν (είναι) ευνοϊκοί. Συνεπώς, η κατεύθυνσή μας πρέπει να είναι να παρεμβαίνουμε στον κόσμο, αλλά και να παίρνουμε πρωτοβουλίες κοινής δράσης με άλλες συλλογικότητες και φορείς που θα βοηθούν τον κόσμο να αντισταθεί, να βγει στο δρόμο για τα δίκια του για να αναδείξουμε και να παλέψουμε συγκεκριμένα κάθε φορά ζητήματα. Παράδειγμα, την περίοδο της μεγάλης εισροής προσφύγων στη χώρα μας, πάρθηκε πρωτοβουλία από άλλες οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς για συλλαλητήριο και πορεία στο Ηράκλειο. Η ΛΑ - ΑΑΣ δεν συμμετείχε αφού το Μ-Λ ΚΚΕ θεώρησε απαγορευτικό να συμμετέχει στην διοργάνωση του συλλαλητηρίου με τις οργανώσεις αυτές. Στην μάζωξη, συμμετείχε το ΚΚΕ(μ-λ), αποφασίστηκε το εξής πλαίσιο. «Οι βόμβες των ιμπεριαλιστών φέρνουν τα καραβάνια των προσφύγων», «καμία εμπλοκή της χώρας μας στα πολεμικά σχέδια», «έξω οι βάσεις και το ΝΑΤΟ», «ελευθερία μετακίνησης στους πρόσφυγες». Πλαίσιο που βγήκε σε αφίσα και κολλήθηκε πλατιά στην πόλη. Που διαφωνούν οι σύντροφοι του Μ-Λ ΚΚΕ με το πλαίσιο αυτό; Το αποτέλεσμα ήταν η απουσία της ΛΑ - ΑΑΣ από μια κινητοποίηση (που κατέβασε στους δρόμους της πόλης πάνω από 1000 άτομα) για ζήτημα που θεωρείται προνομιακό πεδίο δράσης γι’ αυτήν. Αντίστοιχα, αλλά όχι τέτοιας έκτασης ζητήματα που είχαν να κάνουν με τη δολοφονία Φύσσα κ.λπ.

Δεν πρέπει να φοβόμαστε την κοινή δράση εκεί όπου βέβαια μπορεί να υπάρχει σύγκλιση σε ένα πλαίσιο και, όχι να το απορρίπτουμε εξ’ αρχής στη βάση της ιδεολογικοπολιτικής καθαρότητας και του αποκλεισμού των άλλων. Εάν πράγματι θέλουμε αυτή την (κακώς εννοούμενη) καθαρότητα τότε να μείνουμε κλεισμένοι στα γραφεία μας και να τα καθαρίζουμε - απολυμαίνουμε γιατί ο αέρας σέρνει πολλές ...«μολυσματικές» απόψεις. Δεν πρέπει να κρυβόμαστε πίσω από την ακινησία των σωματείων, της ΑΔΕΔΥ, ΓΣΕΕ και να συμμετέχουμε σε δικές τους ανύπαρκτες κινητοποιήσεις. Και είναι ανάγκη σήμερα να καταγγείλουμε τον ρόλο των εργατοπατέρων και της υποταγμένης συνδικαλιστικής ηγεσίας. Δεν θέλουμε να είμαστε ένα κλειστό club που θα αγωνιζόμαστε (και θα αγωνιούμε) για την καθαρότητά μας. Για να γίνει όμως η ΛΑ - ΑΑΣ ζωντανός οργανισμός, πρέπει, να λειτουργεί σε τακτά διαστήματα, να συζητά, να είναι ανοιχτή στον κόσμο και να ξεφύγει από τα στερεότυπα των «δυο οργανώσεων», να παίρνει αποφάσεις για δράσεις και πρωτοβουλίες. Δεν μπορεί η ΛΑ - ΑΑΣ να είναι το ποσοτικό άθροισμα αυτών των οργανώσεων και να λειτουργεί μέσω….. τηλεφώνου για το πώς θα παρέμβουμε εθιμοτυπικά την 1η Μάη, στο Πολυτεχνείο ή στις απεργίες. Για το αν θα κάνουμε προσυγκέντρωση ή θα πάμε κατ’ ευθείαν στο Εργατικό Κέντρο. Και πότε θα κάνουμε μια εκδήλωση. Αν είναι έτσι τότε για πιο λόγο έγινε η ΛΑ - ΑΑΣ; Θα μπορούσαμε πολύ ωραία να συνεννοηθούμε γι’ αυτά και χωρίς τη ΛΑ - ΑΑΣ.

Εδώ στο Ηράκλειο, πράγματι υπάρχει πρόβλημα με την λειτουργία. Ως ΚΚΕ(μ-λ) επιμείναμε και δίνουμε μάχη, για την τακτική συνέλευση (έστω μια φορά το μήνα). Τις περισσότερες φορές είχαμε την άρνηση των συντρόφων του Μ-Λ ΚΚΕ οι οποίοι επικαλούνταν φόρτο εργασίας (Δ.Σ. σωματείου, συνελεύσεις, κομματικά καθήκοντα κ.λπ.). Προφανώς θα υπάρχουν και αυτά, αλλά σύντροφοι δεν πρέπει να έχουμε την ΛΑ - ΑΑΣ κάτω στις ιεραρχήσεις μας. Έτσι, λοιπόν, το τελευταίο τετράμηνο έγιναν δυο συνελεύσεις και αυτό παρά την δέσμευση για μια φορά το μήνα. Η δεύτερη ήταν αρχές του Φλεβάρη όπου αποφασίστηκε η εκδήλωση για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια. Εκεί, εκτός των άλλων, συζητήθηκε το ποια ζητήματα θα πιάνουν οι εισηγήσεις. Συμφωνήθηκε, να μη πιαστούν εισηγητικά τα ελληνοτουρκικά αφού υπάρχει διαφωνία, εκτός αν κάποιος σύντροφος από κάτω ήθελε να αναφερθεί σ’ αυτά. Όπως φαίνεται όμως από το απόσπασμα που έστειλε στο διάλογο η συντρόφισσα Αρετή Σπαχή (Α.Σ.), τοποθετήθηκε για τα Ελληνοτουρκικά σε δύο σειρές, (σε ένα κείμενο δέκα σελίδων).

Ναι πράγματι δεν απαντήσαμε γιατί κρίναμε ότι δεν άνοιξε το ζήτημα και η συζήτηση που ακολούθησε περιστράφηκε στο «Μακεδονικό». Όμως, γιατί το ανέδειξε η Α.Σ, στο διάλογο;

Έχουμε την γνώμη ότι η Α.Σ. ήθελε ή να δημιουργήσει εντυπώσεις …ή να δείξει ότι στο ΚΚΕ(μ-λ), άλλα λένε εδώ και άλλα λένε αλλού!!! Δεν ξέρει την άποψη του ΚΚΕ(μ-λ);

Όπως και να’ χει, δεν το λαμβάνουμε ως συντροφικό. Πραγματικά κρίμα…

Η τοποθέτησή μας για τα ελληνοτουρκικά είναι ξεκάθαρη και διατυπώνεται με κάθε ευκαιρία. Άλλωστε κάναμε και εκδήλωση σαν ΚΚΕ(μ-λ) στο Ηράκλειο στην οποία η Α.Σ. παραβρέθηκε!!

Συνοπτικά λοιπόν, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις προσδιορίζονται από τις αντιθέσεις των δύο αστικών τάξεων για κυριαρχία και διεκδίκηση αναβαθμισμένου ρόλου στην περιοχή, στο Αιγαίο, στην Κύπρο, στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια. Το καθεστώς εξάρτησης που βαραίνει τις αστικές τάξεις των δύο χωρών χρωματίζει αυτές τις αντιθέσεις καθώς οι ιμπεριαλιστές για να διαιωνίζουν τον έλεγχό τους στην περιοχή τις ενθαρρύνουν εναλλάξ για να κρατάνε τον ρόλο του επιδιαιτητή.

Οι δύο αστικές τάξεις διεκδικώντας το ίδιο ρόλο ατζέντη ιμπεριαλιστικών συμφερόντων, αλλά και πεδίο δράσης για τις ίδιες, είναι από φύση και χαρακτήρα επιθετικές. Ο βαθμός επιθετικότητάς τους καθορίζεται από τον μεταξύ τους συσχετισμό, από το αν έχουν, ή όχι τη στήριξη των κυρίαρχων ιμπεριαλιστών κλπ. Τα τελευταία σαράντα χρόνια τις έχουμε δει να εναλλάσσονται σε ρόλους επιθετικούς. Ακόμα και σήμερα που αστική τάξη καλεί σε πανστρατιά για την υπεράσπιση των «εθνικών δικαίων», ο αντιδραστικός άξονας με Αίγυπτο - Ισραήλ, η σημαία της ανακήρυξης των 12 μιλίων, η βιασύνη οριοθέτησης και εκμετάλλευσης των ΑΟΖ σε Κύπρο και Ελλάδα, η πολεμοκάπηλη ρητορεία και πράξη Καμένου, οι νέοι εξοπλισμοί, δείχνουν πως δεν είναι «προνόμιο» της τουρκικής άρχουσας τάξης η διεκδίκηση διευρυμένου ρόλου, αλλά και της αντίστοιχης ελληνικής.

Συνεπώς η ΛΑ-ΑΑΣ δεν πρέπει με κανένα τρόπο να φανεί ότι ταυτίζεται με τις επιδιώξεις και τη ρητορική της αστικής τάξης (επιθετικότητα Τουρκίας, επέκταση 12 μιλίων, ανακήρυξη ΑΟΖ κλπ). Αντίθετα χρειάζεται να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για την δημιουργία και ανάπτυξη μαζικού αντιιμπεριαλιστικού - αντιπολεμικού κινήματος, μετώπων πάλης των λαών της περιοχής ενάντια στον εθνικισμό, για την φιλία και αλληλεγγύη των λαών, το απαραβίαστο των συνόρων.

Ξέρει πολύ καλά η Α.Σ. τις διαφορές μας με ΣΕΚ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ κλπ. Αλλά και πάλι για την δημιουργία εντυπώσεων χρησιμοποιεί επιχειρήματα φτηνού συνδικαλισμού. Όπως, επίσης, ξέρει πολύ καλά τις μεταξύ μας διαφορές αφού είναι αυτές που εμπόδισαν την ΛΑ - ΑΑΣ να βγάλει τοποθέτηση για το πραξικόπημα στην Τουρκία, το Brexit, την Συρία, τα Ελληνοτουρκικά κλπ. Γράφει η Α.Σ. ότι στην εκδήλωση δηλώσαμε την συμφωνία μας. Πάλι καλά που δεν έγραψε ότι δεν έγινε εισηγητική τοποθέτηση από μέρους μας ή ότι δεν τοποθετήθηκε κάποιος σύντροφος μας αφού συμφωνήσαμε μαζί της.

Τι, τα ίδια θα λέμε;

Όμως είμαστε εδώ για ένα πολύ πιο σοβαρό και σημαντικό λόγο. Να δώσουμε από κοινού, μέσα από τις γραμμές της ΛΑ - ΑΑΣ όλες μας τις δυνάμεις για να γίνει ζωντανό κύτταρο και να παίξει τον ρόλο για τον οποίο δημιουργήθηκε. Να δώσουμε στο τοπικό σχήμα πνοή παίρνοντας πρωτοβουλίες. Δεν χρειάζεται καμία γραμματεία να μας πει πως ή με ποιόν τρόπο θα παρέμβουμε π.χ. για «το πάρκο Γεωργιάδη», «τη βάση της Σούδας ή στο Καστέλι», «τους πλειστηριασμούς» κ.λπ. Ιδιαίτερα στο Ηράκλειο, που η ΛΑ - ΑΑΣ έχει συσπειρώσει κόσμο (τα μπλοκ στις απεργίες είναι ικανοποιητικά φτάνοντας τα 60 - 70 άτομα, ή στις εκδηλώσεις που πραγματοποιεί), ωστόσο πρέπει να τον βάλουμε σε κίνηση για να μη χαθεί. Οι πολιτικές εξελίξεις μας ανοίγουν πεδίον δόξης λαμπρό.

Αντώνης Δρακωνάκης
Γιώργος Παπουτσής
ΛΑ – ΑΑΣ Ηρακλείου