Τρίτη 6 Μαρτίου 2018

ΘΑ ΣΥΜΒΑΛΛΟΥΜΕ ΣΤΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΛΑ-ΑΑΣ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ή ΟΧΙ;

Θεωρούμε ότι οι τοποθετήσεις των συντρόφων του Μ-Λ ΚΚΕ από το Ηράκλειο και στα δυο κείμενα τους είναι εκτός θέματος, περιέχουν πολλές ανακρίβειες, δεν στέκονται πολιτικά στα ζητήματα που έχουν τεθεί και κυρίως δεν συμβάλλουν με το ύφος τους, στην προσπάθεια για την παραπέρα συγκρότηση της Λαϊκής Αντίστασης-ΑΑΣ στο Ηράκλειο. Θεωρούμε ότι πρέπει, αυτό το κλίμα να ανατραπεί. Δεν μας αφορά η συντήρηση του. Δεν νομίζουμε ότι θα βοηθήσει να απαντήσουμε σε αντίστοιχο ύφος και σε τέτοιο επίπεδο.


Δεν νομίζουμε δηλαδή ότι πρέπει να ασχοληθούμε στο διάλογο, πολύ περισσότερο στο διήμερο για τη ξεχωριστή δράση των συνδικαλιστικών μας σχημάτων. Σύντροφοι γνωρίζουμε πολύ καλά όλοι μας ότι είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα. Βρισκόμαστε σε μια περίοδο που η επίθεση γίνεται όλο και πιο σκληρή από την μεριά του συστήματος. Σε μια περίοδο που οι ξεπουλημένες συνδικαλιστικές ηγεσίες σε όλα τα επίπεδα, βάζουν πλάτη για να περάσουν τα πιο βάρβαρα μέτρα, την ίδια στιγμή που εντείνεται η απογοήτευση και η αποστράτευση των εργαζόμενων και της νεολαίας. Η συγκρότηση ενός μαζικού κινήματος απαιτεί το ξεπέρασμα των συνδικαλιστικών ηγεσιών.

Είναι πολύ επιφανειακό και απλό σύντροφοι να ισχυρίζεστε ότι η διοργάνωση και επιτυχία ενός μαζικού συλλαλητηρίου στο Ηράκλειο καθορίστηκε, σε μεγάλο βαθμό από την παρέμβαση και την επιμονή σας. Σύντροφοι τα κινήματα δεν τα κάνουν οι ηγεσίες. Δεν τα δημιουργούν και δεν εξασφαλίζουν την επιτυχία τους, οι εκπρόσωποι. Χρειάζεται κίνηση των εργαζόμενων και της νεολαίας στη βάση των προβλημάτων τους. Μια κίνηση που θα έχει μπολιαστεί με την αριστερή αντίληψη. Για αυτό χρειαζόμαστε σήμερα ένα πλατύ εργαλείο παρέμβασης και δράσης στα πλαίσια του λαϊκού κινήματος που θα έχει προσανατολισμό την οικοδόμηση μετώπου αντίστασης και διεκδίκησης. Ας σοβαρευτούμε λοιπόν σύντροφοι, αν πράγματι θέλουμε να προχωρήσουμε.

Χρειάζεται να δούμε με ποια βήματα θα το κάνουμε καλύτερα. Χωρίς γκρίνιες και ανταγωνισμούς. Γιατί έρχονται δύσκολες μέρες. Το γνωρίζετε αυτό και εμείς το γνωρίζουμε. Γι αυτό χρειάζεται να κουβεντιάσουμε ειλικρινά. Να δούμε τις διαφορές και τις συμφωνίες μας. Χωρίς μπερδέματα. Χωρίς κτυπήματα κάτω από τη μέση. Γιατί δεν μας άρεσε η αναφορά σας για την οργάνωση του Ηρακλείου του ΚΚΕ (μ-λ) στη εκδήλωση που έγινε πρόσφατα. Γιατί επανειλημμένα έχουμε τοποθετηθεί για το ζήτημα των Ελληνοτουρκικών σχέσεων. Επανειλημμένα έχουμε τοποθετηθεί για το ζήτημα της επιθετικότητας των δύο αστικών τάξεων για το ποιος είναι ο επιτιθέμενος και ποιος ο αμυνόμενος. Ζητήματα που δεν είναι πάντα δεδομένα αλλά κάθε φορά υφίστανται αλλαγές ανάλογα με τις ιεραρχήσεις, τα συμφέροντα, τις επιδιώξεις των ιμπεριαλιστών.

Δεν μας αρέσουν η απαξίωση συντρόφων μας, οι υποδείξεις για τον τρόπο παρέμβαση τους. Αλλά ας σταματήσουμε εδώ.

Θέλουμε λοιπόν σύντροφοι να μας πείτε και να μας ξεκαθαρίσετε, στο διήμερο τα εξής:

1. Έχει η οργάνωση του Μ-Λ ΚΚΕ στο Ηράκλειο την πρόθεση, την θέληση να συμβάλλει στη τακτική και ουσιαστική πολιτική λειτουργία της ΛΑ-ΑΑΣ ή όχι;

2. Θα προσπαθήσουμε όλοι μας να δημιουργήσουμε όρους για να συμμετέχουν στη ΛΑ- ΑΑΣ ανέντακτοι αγωνιστές ή πολιτικές συλλογικότητες;

3. Θα προσπαθήσουμε η ΛΑ-ΑΑΣ Ηρακλείου να έχει μια αυτόνομη δράση και λειτουργία;

4. Έχετε πρόθεση στους μαζικούς χώρους πχ εκπαιδευτικούς να έχετε κοινή δράση με τις Αγωνιστικές κινήσεις για τα σοβαρά ζητήματα ή θα συνεχίσετε να συνεργάζεστε με όλους τους άλλους υπό την βολική ομπρέλα βέβαια της ΕΛΜΕ;

5. Θα σταματήσετε ή θα συνεχίσετε στις παρεμβάσεις στο Ηράκλειο να συμμετέχετε μέσω ενός ή δυο αντιπροσώπων σας;

Σε αυτά χρειάζεται να τοποθετηθείτε σύντροφοι και όχι τι κάνει στην ΕΛΜΕ η συνδικαλιστική σας παράταξη.

Όσο μας αφορά:

α) Εμείς ως ΚΚΕ(μ-λ) θέλουμε να προχωρήσει η ΛΑ-ΑΑΣ, να έχει πολιτική λειτουργία, να παρεμβαίνει, να συμβάλλει στην δημιουργία Μετώπου Αντίστασης για την αντιμετώπιση της επίθεσης του συστήματος

β) Γνωρίζετε καλά ότι δεν αλληθωρίζουμε στο κυβερνητισμό, στα μεταβατικά προγράμματα, δεν θεωρούμε κινήματα τους ακτιβισμούς, τις συμβολικές ενέργειες δεν μπορούμε να έχουμε αντίστοιχα σχήματα πολιτικής συνεργασίας με δυνάμεις που έχουν τέτοιες απόψεις και πρακτικές.

γ) Εμείς θέλουμε και επιδιώκουμε εφόσον υπάρχουν δυνάμεις της ΛΑ-ΑΑΣ σε μαζικούς χώρους πχ εκπαιδευτικούς, φοιτητές κλπ να παίρνουν πρωτοβουλίες κοινής δράσης, που είμαστε σίγουροι ότι θα συσπειρώσουν και αρκετούς ανέντακτους αγωνιστές για τα σοβαρά ζητήματα που θέτει η επίθεση στους συγκεκριμένους χώρους και όχι μόνο.

δ) Σε ζητήματα που απαιτούν την μέγιστη δυνατή συσπείρωση δυνάμεων πχ αντιπολεμικό, μπορούμε να απευθυνόμαστε και σε άλλες δυνάμεις και αγωνιστές που αναφέρονται στο κίνημα για συγκεκριμένες κινητοποιήσεις, στη βάσει ενός πολιτικού πλαισίου που δεν θα αφήνει περιθώριο για συμμετοχή σε αντιδραστικές δυνάμεις, αλλά θα εξασφαλίζει την μέγιστη δυνατή μαζικότητα τόσο από συλλογικότητες όσο και από ευρύτερο κόσμο.

ε) Δεν χωράει στην λογική μας, στην άποψη μας μια συνεργασία απομονωμένη από ευρύτερο κόσμο, απονευρωμένη πολιτικά, αποδυναμωμένη από έλλειψη πολιτικής λειτουργίας. Αυτό εννοούμε όταν λέμε ότι η ΛΑ-ΑΑΣ πρέπει να βγει στο καθαρό αέρα.

Είμαστε λοιπόν αποφασισμένοι να καταβάλουμε προσπάθειες και να συμβάλλουμε να ξεπεραστούν οι αδυναμίες, τα προβλήματα που θεωρούμε ότι έχει η ΛΑ-ΑΑΣ στο Ηράκλειο. Εσείς;




Γιαννης Καταλαγαριανάκης

Λαϊκή Αντίσταση-ΑΑΣ Ηρακλείου