Παρασκευή 11 Μαΐου 2018

Η ανακοίνωση της Λαϊκής Αντίστασης-ΑΑΣ που μοιράστηκε στο συλλαλητήριο κατά της καύσης σκουπιδιών στο Βόλο

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΥΣΗ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ!

ΟΡΓΑΝΩΣΗ – ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ – ΑΓΩΝΑΣ
για το ΔΙΚΑΙΩΜΑ στη ΖΩΗ και τη ΔΟΥΛΕΙΑ!

Η εκφόρτωση του καραβιού από την Ιταλία αποκάλυψε ότι η ΑΓΕΤ καίει χιλιάδες τόνους πλαστικά σκουπίδια με καταστροφικές επιπτώσεις για την υγεία και το περιβάλλον όλης της πόλης του Βόλου αλλά και ολόκληρης της περιοχής. Η Lafarge - Holcim ιδιοκτήτρια της ΑΓΕΤ με στόχο την αύξηση της κερδοφορίας της δεν έχει κανέναν ενδοιασμό να μετατρέψει την πόλη και όλη την γύρω περιοχή σε «θάλαμο αερίων» και να προκαλέσει ανείπωτες καταστροφές.

Η νομιμοποίηση της καύσης σκουπιδιών έγινε με την υπογραφή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και σύμφωνα με τις επιταγές της ΕΕ. Μάλιστα η κυβέρνηση το 2017 τετραπλασίασε το όριο καύσης, από αυτό που είχε δώσει άδεια το 2013 η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Έτσι λοιπόν και οι πρόσφατες δηλώσεις του Φάμελλου είναι ακόμη ένα πειστήριο της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής, που στηρίζει τα συμφέροντα του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου, σε βάρος των δικαιωμάτων και της υγείας της εργατικής τάξης και του λαού.

H δημοτική αρχή, παρά τις αποπροσανατολιστικές κινήσεις της, όχι μόνο στηρίζει την ΑΓΕΤ και την κυβερνητική πολιτική, αλλά στα επόμενα σχέδιά της, είναι η δημιουργία εργοστασίου μετατροπής σκουπιδιών σε μορφή SRF στον ΧΥΤΑ Βόλου, προκειμένου να προμηθεύει την ΑΓΕΤ.

Οι συλλήψεις, οι προσαγωγές και οι μηνύσεις εναντίον όσων αντιδρούν, δείχνει πως η ΑΓΕΤ από τη μια έχει την κάλυψη της κυβέρνησης να καίει σκουπίδια και πλαστικά και από την άλλη την «αυτεπάγγελτη» προστασία της αστυνομίας .

Αυτή λοιπόν είναι η «έξοδος από τα μνημόνια» και η «ανάπτυξη» που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ! Η πλήρης στοίχιση στις επιλογές του κεφαλαίου. Η «αξιοποίηση» κάθε σπιθαμής γης, του νερού και του αέρα για την ικανοποίηση των αδηφάγων σχεδιασμών των ιμπεριαλιστών και των ντόπιων κεφαλαιοκρατών. Που φυσικά δε γίνονται με γνώμονα το λαό ή το περιβάλλον, αλλά την αχαλίνωτη κερδοφορία τους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Σούδα με τη λειτουργία της βάσης-ορμητήριο των φονιάδων του ΝΑΤΟ. Από τη μία χρησιμοποιούν τη χώρα στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις τους, όπως πρόσφατα για το βομβαρδισμό της Συρίας, και από την άλλη τη γεμίζουν καρκίνο, όπως δείχνει και η αύξηση των ποσοστών του στα Χανιά.

Είναι βέβαιο ότι για να συνεχίσει τη καταστροφική της πολιτική η εταιρεία, θα χρησιμοποιήσει διάφορα εκβιαστικά τερτίπια για να πετύχει τους στόχους της. Το πρώτο που θα επιδιώξει είναι να φέρει τους εργαζόμενους στην ΑΓΕΤ σε αντιπαράθεση με τους κατοίκους της περιοχής. Με απειλές και εκβιασμούς θα επιχειρήσει να δημιουργήσει κλίμα τρομοκρατίας στους εργαζόμενους. Οφείλουμε να δηλώσουμε σε όλους τους τόνους ότι θα παλέψουμε με κάθε μέσο ώστε να μην περάσει η πολιτική των εκβιασμών και των απειλών της εταιρίας. Όσα και να δώσεις στην εργοδοσία αυτή ποτέ δεν είναι ευχαριστημένη. Για αυτό άλλωστε παρά τις υποχωρήσεις, παρά την αποδοχή της μείωσης των μισθών και των εργασιακών συνθηκών που έκαναν οι εργαζόμενοι σε διάφορα εργοστάσια, η βιομηχανική ζώνη του Βόλου μοιάζει με κουφάρι. Αυτοί που πετάχτηκαν στην ανεργία ήταν οι εργαζόμενοι βέβαια και όχι οι βιομήχανοι που φρόντισαν να πάρουν τα λεφτά τους και να κλείσουν στη συνέχεια τα εργοστάσια, αδιαφορώντας για τους χιλιάδες άνεργους.

Οι εργαζόμενοι και ο λαός του Βόλου, οφείλουμε να συγκρουστούμε με τον εκβιασμό «ΜΟΛΥΝΣΗ ή ΔΟΥΛΕΙΑ»! Το δικαίωμα στη ζωή, είναι αναπόσπαστο κομμάτι του δικαιώματος στη δουλειά. Ο αγώνας για δουλειά με δικαιώματα, είναι και αγώνας για το δικαίωμα στη ζωή! Δεν χαρίζονται. Δεν διαχωρίζονται. Κατακτιούνται μέσα από την πάλη!

Πάνω στο καπιταλιστικό έδαφος, μέσα στο σύστημα της εκμετάλλευσης και της εξάρτησης, δεν μπορεί να γίνει αξιοποίηση των σκουπιδιών προς όφελος του λαού. Οι όποιοι σχεδιασμοί τους -έτσι ή αλλιώς- είναι πλήρως εχθρικοί απέναντι στην υγεία των εργαζόμενων, του λαού και στο περιβάλλον. Δεν επιδέχονται «εναλλακτικές λύσεις». Ανατρέπονται!

Αυτό το συλλαλητήριο λοιπόν, οφείλει και πρέπει να αποτελέσει προχώρημα και όχι το τέλος του αγώνα ενάντια στην καύση σκουπιδιών και της υπεράσπισης του δικαιώματος στη δουλειά και τη ζωή.

Κανένας δημοτικός σύμβουλος, κανένας τοπικός βουλευτής δε θα διασφαλίσει τα δίκια μας. Μοναδική διέξοδο αποτελούν οι οργανωμένοι αγώνες μας. Η δημιουργία εστιών αντίστασης σε κάθε χώρο όπου ζει, δουλεύει και σπουδάζει η νεολαία και ο λαός μας. Για την οικοδόμηση ενός Μετώπου Αντίστασης και Διεκδίκησης κόντρα στην επίθεση κυβέρνησης-κεφαλαίου-ιμπεριαλιστών. Για να σταματήσουμε τα σχέδια καύσης σκουπιδιών και να κατακτήσουμε το δικαίωμα σε ένα περιβάλλον που δε θα καταστρέφει την υγεία του λαού και των παιδιών μας. Για να υπερασπιστούμε το δικαίωμα στη δουλειά και τη ζωή!

  • Όχι στην καύση σκουπιδιών
  • Οι αγώνες δε δικάζονται - Κάτω η φασιστικοποίηση της δημόσιας ζωής
  • Κάτω η αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης - κεφαλαίου – ιμπεριαλιστών
  • Πάλη για το δικαίωμα στη δουλειά και τη ζωή