Δευτέρα 7 Μαΐου 2018

Πειραιάς: Κυβέρνηση-κεφάλαιο φυτεύουν το θάνατο στους πνεύμονες μας. Αγώνας για το δικαίωμα στη ζωή!

Σε τούτο τον τόπο η φτώχεια έχει ιδιαίτερη μυρωδιά. Τη μπόχα και τη δυσοσμία από τις ρυπογόνες βιομηχανίες της περιοχής. Τη ρύπανση που δεκαετίες ολόκληρες πότισε τη γη, μόλυνε τον αέρα και τη θάλασσα. Τα τελευταία χρόνια αναπνέουμε και πάλι τον θάνατο, αφού στην ήδη επιβαρυμένη κατάσταση προστέθηκε και η βιομηχανική επεξεργασία πετρελαιοειδών της Oil One. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όχι μόνο φρόντισε να επεκτείνει την άδεια των καζανιών του Μελισανίδη, που βρίσκονται μόλις μερικές δεκάδες μέτρα από την κατοικημένη περιοχή, αλλά χρηματοδότησε τις δραστηριότητες της με 1,5 εκατ. ευρώ. Κατ’ άλλα, δυο χρόνια τώρα παραμένει άλυτο μυστήριο ποιος ευθύνεται για την μπόχα και τη δυσοσμία που πνιγεί κάθε τόσο και λίγο τους κατοίκους της περιοχής.

Μπορεί τα καζάνια να αποτελούν την αιχμή του δόρατος σήμερα ωστόσο οφείλουμε να δούμε τη συνολική κατάσταση που διαμορφώνεται. Οι βιομηχανικοί ρύποι, τα χημικά απόβλητα, τα καζάνια, το μαζούτ και τα πετρελαιοειδή, τα λύματα της Αττικής που καταλήγουν στις εγκαταστάσεις του Ακροκεράμου και από εκεί στη Ψυττάλεια, ο σχεδιασμός για Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων στο Σχιστό, μετατρέπουν το τόπο μας σε μια τεράστια χαβούζα. Αν σε αυτά προστεθεί η επέκταση των δραστηριοτήτων της COSCO στη περιοχή, τότε με σιγουριά μιλάμε για μια περιβαλλοντική βόμβα έτοιμη να εκραγεί ανά πάσα στιγμή με τεράστιες άμεσες συνέπειες στη ζωή μας. Το ναυάγιο του «Αγιά Ζώνη ΙΙ», η συγκάλυψη των αρνητικών συνεπειών και των ευθυνών είναι απλά προοίμιο.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ παρέδωσε το λιμάνι του Πειραιά και τους όμορους δήμους βορά στα συμφέροντα του ξένου και ντόπιου κεφαλαίου. Έχει δημιουργήσει τις συνθήκες για την απρόσκοπτη κερδοφορία τους και τη πλήρη ασυδοσία τους, την ίδια στιγμή που βυθίζει το λαό στην ανεργία, τη φτώχεια, την ανέχεια και την εξαθλίωση. Όλο το παραλιακό μέτωπο από τη Σαλαμίνα και το Πέραμα ως τη Πειραϊκή, αλλά και από το Φαληρικό Δέλτα και το Ελληνικό ως τη Γλυφάδα και τη Βουλιαγμένη, παραδομένο στα αρπακτικά ξένα μονοπώλια και στους ντόπιους κηφήνες του εφοπλιστικού, τουριστικού, βιομηχανικού και κατασκευαστικού κεφαλαίου. Αυτό θα πει ότι «η Ελλάδα αποτελεί επενδυτική ευκαιρία». Από τη μια η χώρα μετατρέπεται σε μια απέραντη αμερικανοΝΑΤΟϊκή βάση και από την άλλη σε μια απέραντη Ειδική Οικονομική Ζώνη.

Η COSCO αποτελεί τον βασικό παίχτη που μοιράζει τη τράπουλα και ρόλους υπεργολαβίας στη περιοχή. Το σχέδιο επενδύσεων (μάστερ πλαν) που κατέθεσε, αν εξαιρέσει κανείς την γαρνιτούρα, περιγράφει παραπέρα τσιμεντοποίηση της περιοχής και φύτεμα νέων καζανιών, δηλαδή παραπέρα καταστροφή και ρύπανση του περιβάλλοντος.

Η κυβέρνηση προκειμένου να κρύψει το νέο περιβαλλοντικό έγκλημα μας βομβαρδίζει με εξαγγελίες περί «ανάπτυξης» και «χιλιάδων θέσεων εργασίας». Στην ίδια ρότα και οι Δημοτικές Αρχές, η Περιφέρεια Αττικής και ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά που έχουν συνταχθεί και υλοποιούν την κεντρική πολιτική της κυβέρνησης. Μόνο ως υποκρισία μπορεί να εκληφθεί η εναντίωση της Δημοτικής Αρχής Κερατσινιού- Δραπετσώνας στα καζανιά, όταν καλεί την COSCO να κάνει «φιλολαϊκές» επενδύσεις «ώστε να συμβάλλει στην ανάπτυξη της χώρας». Μόνο ως πρόκληση μπορεί να εκληφθεί η προβολή των μερικών δεκάδων στρεμμάτων στα Λιπάσματα, που αντάλλαξε η COSCO (σε πρώτη φάση) με την επέλαση της στην περιοχή, ως η όαση μέσα στη χαβούζα. Μόνο ως συνενοχή μπορεί να χαρακτηριστεί η σιωπή μιας Δημοτικής Αρχής μπροστά στις δρομολογούμενες εξελίξεις.

Αυτό που βιώνουμε και αυτό που έρχεται είναι κομμάτι και συνέχεια της αντιλαϊκής- αντεργατικής πολιτικής του συστήματος. Οι πόλεις-χαβούζες και η ζωή αγκαλιά με τον καρκίνο και το θάνατο είναι συνέχεια της πολιτικής που καταδικάζει τα εργατολαϊκά στρώματα να δουλεύουν σε συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα. Δεν θα σταματήσουν, αν δεν τους σταματήσουμε! Μόνο οι μαζικοί και ανυποχώρητοι αγώνες μπορούν να μπουν φραγμός στα εγκληματικά τους σχέδια. Αγώνες που θα έχουν ξεκάθαρο προσανατολισμό και στόχους, που θα στηρίζονται στις δίκες μας δυνάμεις, που δεν θα τρέφουν αυταπάτες για το ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης, που δεν θα αναθέτουν το πρόβλημα στους «ειδικούς». Που θα ξεκαθαρίζουν τους φίλους και συμμάχους από τους εχθρούς για να μη γίνονται υποχείρια του ανταγωνισμού μερίδων του κεφαλαίου.

ΕΞΩ ΤΑ ΚΑΖΑΝΙΑ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ

ΕΞΩ ΚΑΘΕ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΑΠΟ ΚΑΤΟΙΚΗΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

ΟΧΙ ΣΤΟ ΜΑΣΤΕΡ ΠΛΑΝ ΤΗΣ COSCO

ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΧΩΡΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΛΑΟ

ΕΝΙΑΙΟ ΠΑΡΚΟ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΩΝ ΠΡΩΗΝ ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ, ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΟΡΙΚΗ-ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ-ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ, ΜΕ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ



ΛΑΪΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΠΕΙΡΑΙΑ