Τετάρτη, 16 Μαΐου 2018

Αυτή η τακτική δεν ασκεί μετωπική πολιτική, δεν χτίζει συμμαχίες

(Διευκρινήσεις για τη πορεία στις 15/5 και κριτική προς συντρόφους της Γραμματείας της Λαϊκής Αντίστασης - ΑΑΣ)

Η Λαϊκή Αντίσταση-ΑΑΣ συμμετείχε με ένα αξιόλογο μπλοκ στη συγκέντρωση και στη πορεία στην αμερικανική και ισραηλινή πρεσβεία που πραγματοποιήθηκε στις 15/5 στην Αθήνα, καταδικάζοντας το νέο έγκλημα των σιωνιστών και εκφράζοντας την αλληλεγγύη στον παλαιστινιακό λαό. Συσπείρωσε ένα από τα μαζικότερα μπλοκ της διαδήλωσης, συγκροτημένο καθ’ όλη τη διάρκειά της, με παλμό και ζωντάνια στα συνθήματα, με αντιπολεμικό - αντιιμπεριαλιστικό στίγμα, συμβάλλοντας ακόμη καθοριστικά ώστε να ολοκληρωθεί με οργανωμένο τρόπο η διαδήλωση. Τα παραπάνω στοιχεία καταγράφονται ως θετικά.

Όμως, τα όποια θετικά στοιχεία κατακτάμε δεν μπορεί να γίνονται άλλοθι για να κρυφτούν κάτω από το χαλί σοβαρές αδυναμίες και ελλείψεις της Λαϊκής Αντίστασης - ΑΑΣ που συχνά την οδηγούν σε πισωγυρίσματα. Αν μάλιστα δεν αντιμετωπίσουμε με πολιτικούς όρους αυτά τα ζητήματα τότε δεν θα καταφέρουμε να αξιοποιήσουμε τις πραγματικές δυνατότητες που εμφανίζονται.


Με αυτό το πνεύμα, κοιτώντας μπροστά, είμαστε εκ των πράγματων υποχρεωμένοι να τοποθετηθούμε σχετικά με τη στάση και το τρόπο που οι σύντροφοι του Μ-Λ ΚΚΕ αντιμετώπισαν και χειρίστηκαν το ζήτημα της συμμετοχής της Λαϊκής Αντίστασης - ΑΑΣ στη διαδήλωση. Είμαστε εκ των πραγμάτων υποχρεωμένοι να διευκρινίσουμε, να ενημερώσουμε και να αποκαταστήσουμε την αλήθεια καθώς και να ασκήσουμε δημόσια κριτική για το τρόπο και τη στάση αυτή.

Αφορμή αποτελεί το δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συνταχτών στις 15/5 που εμφάνιζε ως διοργανωτές της συγκέντρωσης και πορείας, το Μ-Λ ΚΚΕ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αναφέροντας παράλληλα το κάλεσμα της ΛΑΕ έξω από την Ισραηλινή πρεσβεία. Δημοσίευμα που αναπαράχθηκε και από άλλες ιστοσελίδες, μπλογκς, ραδιοφωνικά δελτία ειδήσεων (2ο Πρόγραμμα της ΕΡΑ) παρουσιάζοντας μια εντελώς στρεβλή εικόνα της πραγματικότητας.

Να διευκρινίσουμε λοιπόν ορισμένα πράγματα πιθανόν με κουραστικές, αλλά αναγκαίες λεπτομέρειες. Καταρχάς, η συγκέντρωση και η πορεία αποφασίστηκε από την «Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό». Από τη διαδικασία αυτή απουσίαζε τόσο το Μ-Λ ΚΚΕ όσο και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ η οποία σε τηλεφωνική επικοινωνία που επιδιώξαμε ανέφερε ότι με κάποιο τρόπο θα στηρίξει την κινητοποίηση. Να υπογραμμίσουμε επίσης, πριν αναφερθούμε στα δικά μας, ότι το κάλεσμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ αναρτήθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας (14/5).

Από κει και πέρα, η πρότασή μας , στο επίπεδο της Γραμματείας, για τη συμμετοχή της Λαϊκής Αντίστασης - ΑΑΣ έγινε την Πέμπτη 10 Μάη. Μέχρι την Κυριακή 13 Μάη δεν είχαμε κάποια απάντηση. Τότε σε νέα επικοινωνία μας εισπράξαμε τη πρώτη αρνητική απάντηση με την επιχειρηματολογία ότι η κινητοποίηση καλείται βασικά από τις δυνάμεις που απαρτίζουν την «Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό», ότι δε θα συμμετέχουν άλλες δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς κι ότι θα είναι άμαζη. Ενώ στην Αθήνα η πρότασή μας προσέκρουσε σε τοίχο, οι δυνάμεις του ΚΚΕ(μ-λ) πρωταγωνίστησαν σε Θεσσαλονίκη, Ξάνθη, Καρδίτσα, Γιάννενα, Ηράκλειο μέσα από τα σχήματα της Λαϊκής Αντίστασης-ΑΑΣ αλλά και την Πρωτοβουλία Αντίστασης στα Χανιά να βγουν συγκεντρώσεις αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό, αλλού με άλλες δυνάμεις και αλλού με τη πλήρη αδιαφορία αυτών.

Τη Δευτέρα, ενώ εξελίσσεται το ματοκύλισμα του παλαιστινιακού λαού, κάνεις από τους συντρόφους της Γραμματείας που είχαν την άποψη της μη συμμετοχής δεν μας ενόχλησε. Η δική μας προσπάθεια, που ξεκίνησε το μεσημέρι της Δευτέρας, απέδωσε τους πρώτους καρπούς το απόγευμα, όταν μετά από αναζήτηση για αρκετή ώρα συντρόφων της Γραμματείας, ανταποκρίθηκε ο σύντροφος Γ. Α. Μετά από λίγη ώρα συμφωνήθηκε να συμμετάσχει η Λαϊκή Αντίσταση-ΑΑΣ στην κινητοποίηση. Αρχικά τέθηκε ως πρόταση απ’ το σύντροφο, να ορίζονταν ως σημείο συγκέντρωσης η Πανόρμου, η οποία απορρίφθηκε χωρίς ιδιαίτερη διαφωνία, και συμφωνήθηκε το κάλεσμα για το Μέγαρο Μουσικής. Έτσι τελικά, η συμμετοχή της Λαϊκής Αντίστασης- ΑΑΣ με κάλεσμα στις 6μμ της Τρίτης 15/5 στο Μέγαρο Μουσικής οριστικοποιήθηκε γύρω στις 7:00 μ.μ. της Δευτέρας (14/5) και η τελική μορφή της προκήρυξης πιο αργά, ολοκληρώθηκε και αναρτήθηκε, για τεχνικούς λόγους, στις 2:00 π.μ. της Τρίτης (15/5).

Αφού επί μέρες προσπαθούμε να πείσουμε το Μ-Λ ΚΚΕ να συμφωνήσει, "έπρεπε" να έχουμε 55 νεκρούς στην Παλαιστίνη για να υπάρξει συμφωνία για τη συμμετοχή της Λαϊκής Αντίστασης- ΑΑΣ. Έχοντας μπλοκάρει με αυτή τη στάση κάθε δυνατότητα ουσιαστικής παρέμβασης για την ανάδειξη του ζητήματος, το Μ-Λ ΚΚΕ επιλέγει το πρωί της Τρίτης να προβάλει στο διαδίκτυο, στον έντυπο και ραδιοφωνικό τύπο το κομματικό του κάλεσμα, να εμφανίζεται ως ένας από τους βασικούς διοργανωτές και να αποκρύπτει - αποσιωπά το κάλεσμα της Λαϊκής Αντίστασης-ΑΑΣ. Προφανώς το ζήτημα που καλούνται να απαντήσουν οι σύντροφοι δεν είναι γιατί επέλεξαν να αναδείξουν το κομματικό τους κάλεσμα, που άλλωστε έχουν κάθε δικαίωμα να το κάνουν. Το ζήτημα είναι γιατί επέλεξαν να προβάλουν μόνο αυτό εξαφανίζοντας τη Λαϊκή Αντίσταση-ΑΑΣ.

Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τους λόγους που οδήγησαν τους συντρόφους σε μια τέτοια επιλογή υποτίμησης και εξαφάνισης του καλέσματος της Λαϊκής Αντίστασης-ΑΑΣ. Το γεγονός μάλιστα ότι η ίδια τακτική εμφανίζεται, σε σύντομο χρονικό διάστημα, για δεύτερη φορά μας προβληματίζει ιδιαίτερα. Να θυμίσουμε ότι αντίστοιχη στάση επιλέχθηκε από τη μεριά των συντρόφων και στο αντιπολεμικό κάλεσμα της Λαϊκής Αντίστασης-ΑΑΣ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη στις 15/4, όπου τα δελτία τύπου που αναδημοσιεύτηκαν σε Εφ.Συν και Αλφάβητα εμφάνιζαν ως διοργανωτή το Μ-Λ ΚΚΕ.

Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν η στάση αυτή πηγάζει από το γεγονός ότι οι σύντροφοι, τόσο στη μια όσο και στην άλλη περίπτωση, δεν ένιωσαν την κίνηση της Λαϊκής Αντίστασης-ΑΑΣ ως δικό τους κομμάτι. Ή αν πηγάζει από μια προσπάθεια να καλυφθούν λάθος πολίτικες εκτιμήσεις και επιλογές που στη πρώτη περίπτωση οδήγησαν στην απουσία του Μ-Λ ΚΚΕ από τις κινητοποιήσεις της Παρασκευής 14/4, (μπλόκαρε τη συμμετοχή της Λαϊκής Αντίστασης-ΑΑΣ, συμμετείχε το ΚΚΕ(μ-λ)). Ενώ στη περίπτωση της Παλαιστίνης επιδίωκε να καλύψει την ολιγωρία που παραλίγο να οδηγούσε στο ίδιο αποτέλεσμα. Ή αν ενόψει του Συνεδρίου επιλέγεται η τακτική «όλα να περνάνε μέσα από το κόμμα».

Ωστόσο, είτε πρόκειται για έναν από τους παραπάνω λόγους, είτε για όλους μαζί, είτε για κάποιον άλλο, η ουσία είναι ότι: α) αυτή η τακτική λειτουργεί παραλυτικά για τη Λαϊκή Αντίσταση-ΑΑΣ β) δεν αποτελεί λογική μετωπικής πολιτικής, δεν χτίζει συμμαχίες γ) δεν αποτελεί πολιτική ανάπτυξης κινήματος δ) αναδεικνύει μικροκομματικές σκοπιμότητες και μια καρικατούρα μεγαλοκομματισμού.

Στη βάση αυτών των συμπερασμάτων μας, θεωρούμε αυτές τις λογικές και τις αντίστοιχες τακτικές επιλογές λαθεμένες και επιζήμιες για τη κοινή υπόθεση που παλεύουμε στο πλαίσιο της Λαϊκής Αντίστασης- ΑΑΣ. θα αντιπαρατεθούμε με αυτές αξιοποιώντας το όπλο της κριτικής και της αυτοκριτικής, στο πλαίσιο ενότητας και πάλης.

Η προώθηση και η προβολή της μετωπικής συνεργασίας πρέπει να αποτελεί κοινό μέλημα. Όπως επίσης κοινό καθήκον πρέπει να αποτελεί η δημιουργία όρων ώστε η Λαϊκή Αντίσταση-ΑΑΣ να αναδεικνύει τα μέτωπα πάλης, αλλά και να συμμετέχει σε αυτά πάντα με κριτήριο να συμβάλει στη ανασυγκρότηση του λαϊκού-εργατικού κινήματος. Μέσα από μια τέτοια διαδικασία προβάλλεται η όποια κομματική προσπάθεια. Με αυτή τη διαδικασία σχετίζεται και είναι διαλεκτικά δεμένη η όποια κομματική οικοδόμηση και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υφίσταται και να συντελείται έξω από τη ταξική και λαϊκή πάλη.

Τα μέλη της Γραμματείας

Αντωνιάδη Γιάννα

Βάρλας Γιάννης

Μπαμπίλης Δημήτρης

Μπουγιούκας Δημήτρης

Φωτόπουλος Πάνος