Δευτέρα 2 Ιουλίου 2018

Παρέμβαση της ΛΑ - ΑΑΣ στο Κέντρο Υγείας Ναυπάκτου

Στις 28/6 ημέρα Πέμπτη αποφασίστηκε συγκέντρωση από την ΠΟΕΔΗΝ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων) και το Εργατικό Κέντρο Ναυπακτίας και Δωρίδας συγκέντρωση-πορεία για τη υπολειτουργία-υποστελέχωση των Κέντρων Υγείας του νομού Αιτωλοακαρνανίας και συγκεκριμένα της Ναυπάκτου.

Η συγκέντρωση ορίστηκε στις 8:30 το πρωί αλλά δε συγκεντρώθηκε αρκετός κόσμος λόγω των καιρικών συνθηκών. Έπειτα όμως έγινε μια μικρή πορεία στο κέντρο της πόλης. Η ΛΑ-ΑΑΣ έκανε παρέμβαση την επόμενη μέρα στο Κέντρο Υγείας λόγω αντικειμενικών δυσκολιών. Αυτή είναι και η παρθενική παρέμβαση της ΛΑ-ΑΑΣ στους κατοίκους της Ναυπάκτου. Μοιράστηκε η παρακάτω προκήρυξη:


Εργαζόμενοι-ες, νέοι και νέες της πόλης.

Μέρα με τη μέρα αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι πρόθυμη να υπογράψει ότι και όσα μέτρα και αν τις ζητήσουν τα αφεντικά της, ΗΠΑ-ΕΕ και ντόπιο κεφάλαιο. Είναι πρόθυμη και πλήρως υπάκουη να συνεχίσει την ίδια αλλά και χειρότερη πολιτική των ΝΔ-ΠΑΣΟΚ όπως φάνηκε και στα τελευταία μέτρα που ψήφισαν πριν λίγες μέρες. Κομμάτι της πολιτικής αυτής είναι η διάλυση της περίθαλψης του εργαζόμενου κόσμου και η παράδοσή της στο ιδιωτικό κεφάλαιο για περισσότερα κέρδη πάνω στις ζωές μας. Αυτή την πολιτική εξυπηρετεί το κλείσιμο των νοσοκομείων και μονάδων Υγείας, η υποστελέχωση τους και η απουσία χρήσιμου υλικού και εξοπλισμού.

Σύμφωνα με την έρευνα της ΠΟΕΔΗΝ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων) για τα Κέντρα Υγείας του νομού :

• Τα δάπεδα των Κέντρων Υγείας είναι σε όλα τα Κέντρα Υγείας από κατεστραμμένα πλακάκια καρκινογόνου αμίαντου.

Οι εργαζόμενοι φοβούνται την έκθεση σε καρκινογόνο αμίαντο και μάλιστα κατεστραμμένο.
Πολλά κρούσματα καρκίνου σε εργαζόμενους, 4 εργαζόμενοι με καρκίνο στο Κ.Υ. Ναυπάκτου (οι τρεις έχασαν τη ζωή τους), 4 εργαζόμενοι με καρκίνο στο Κ.Υ. Αστακού. 2 Νοσηλευτές με καρκίνο στο Κ.Υ. Αιτωλικού.
Ποιος μπορεί να αποκλείσει ότι δεν σχετίζονται με τα κατεστραμμένα δάπεδα αμιάντου;

• Κατεστραμμένα Κέντρα Υγείας – μπάζουν νερά, Οι γιατροί εξετάζουν με ομπρέλες!

Κέντρα Υγείας μετατρέπονται σε ΤΟΜΥ λόγω τραγικών ελλείψεων Προσωπικού.

• Μεγάλες καθυστερήσεις στις διακομιδές των έκτακτων περιστατικών λόγω έλλειψης διασωστών και διαχειριστικής ανεπάρκειας του ΕΚΑΒ.

Κ.Υ. ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ: Εξυπηρετεί 50.000 μόνιμους κατοίκους και διπλάσιους το καλοκαίρι λόγω τουρισμού. Μετακινήσεις των Νοσηλευτριών από Κ.Υ. προς ΠΓΝΠ, με τις οποίες αποδυναμώνεται το Κ.Υ. και θα υπάρχει σοβαρό πρόβλημα λειτουργίας.

Το Ακτινολογικό τμήμα δεν λειτουργεί εδώ και 5 μήνες, με αποτέλεσμα να μην εξυπηρετεί τις ανάγκες των ασθενών.

Το Μικροβιολογικό τμήμα λειτουργούσε με δύο παρασκευάστριες που είχαν οργανική θέση στο Κ.Υ. οι οποίες όμως έχουν αποχωρήσει. Η μία συνταξιοδοτήθηκε εδώ και 7 χρόνια περίπου και η άλλη παραιτήθηκε, οπότε τώρα λειτουργεί με μία μόνο παρασκευάστρια αποσπασμένη από τον Άγιο Αλέξιο Πατρών με συνέπεια τις ημέρες που λαμβάνει άδεια το τμήμα να έχει σοβαρό πρόβλημα λειτουργίας.

Το Διαβητολογικό Ιατρείο του Κ.Υ. λειτουργεί με μόνο 2 ιατρούς ειδικευμένους και προσφέρει υπηρεσίες σε πάνω από 5.000 διαβητικούς ασθενείς.

Την μεγάλη καθυστέρηση και υπερβολική αναντιστοιχία με τα Νοσοκομεία ευθύνης της 6ης ΥΠΕ, στην καταβολή των δεδουλευμένων (νυχτερινών, αργιών, εφημεριών).

Τα έκτακτα περιστατικά διακομίζονται από το ΕΚΑΒ στο Νοσοκομείο Μεσολογγίου που αντιμετωπίζει σημαντικές ελλείψεις γιατρών βασικών ειδικοτήτων και είναι σε μεγαλύτερη απόσταση από τα Νοσοκομεία της Πάτρας που είναι καλύτερα στελεχωμένα.

Για ποιο λόγο να ταλαιπωρούνται οι ασθενείς έκτακτα περιστατικά με συνεχείς διακομιδές Ναύπακτο – Μεσολόγγι – Πάτρα; Χάνεται χρόνος που στοιχίζει ζωές.

Ως συνέπεια των ανωτέρω προβλημάτων παρατηρείται η σταδιακή αποδυνάμωση της λειτουργίας του Κ.Υ. Ναυπάκτου και η απαξίωση του ρόλου του όσον αφορά την παροχή Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης στους κατοίκους της πόλης και της ευρύτερης περιοχής.

Το δεδομένο (και πληρωμένο μέσα από τις κρατήσεις και τη φορολόγηση του καθενός) δικαίωμά του για ελεύθερη πρόσβαση και χρήση υπηρεσιών υγείας είναι ακόμα σε διαρκή αμφισβήτηση.Όσες υποσχέσεις κι αν δώσει η κυβέρνηση, εμείς βιώνουμε την πραγματικότητα χρόνια τώρα.

Πρέπει άμεσα να ξεδιπλωθούν αγώνες μέσα και έξω από το Κέντρο Υγείας, με στόχο την αποτροπή του κλεισίματός του, με απαίτηση να λειτουργεί πλήρως και για όλο το λαό. Δεν παζαρεύουμε τα δικαιώματά μας, δεν κρατάμε στάση αναμονής απέναντι σε καμιά κυβέρνηση. Διεκδικούμε με βάση την ανάγκη μας να ζήσουμε με αξιοπρέπεια, χωρίς ελεημοσύνες, χωρίς να συμβιβαζόμαστε με όλο και λιγότερα δικαιώματα.

Ο μόνος δρόμος για το λαό είναι αυτός της ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ και της ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ των βασικών δικαιωμάτων στη ζωή. Να οργανωθούμε παντού, όπου ζούμε, δουλεύουμε και σπουδάζουμε και να απαιτήσουμε:

Άμεση κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων με μόνιμο ιατρικό προσωπικό.

Καμιά κλινική κλειστή - Πλήρη λειτουργία των Κέντρων Υγείας.

Ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση στο νοσοκομείο για όλους.

Να επιδιώξει, η πάλη ενάντια στα κυβερνητικά μέτρα διάλυσης των υπηρεσιών Υγείας, να γίνει υπόθεση των σωματείων και όλων των μαζικών εργατικών και λαϊκών συλλογικοτήτων.

Να μην κλείσει καμιά υπηρεσία Υγείας (Νοσοκομείο, Κέντρο Υγείας, ΕΟΠΠΥ)!
Να μην απολυθεί – τεθεί σε διαθεσιμότητα- κανένας εργαζόμενος!
Πλήρη δωρεάν Δημόσια Υγεία και Περίθαλψη για όλο το λαό, χωρίς προϋποθέσεις!
Η Υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και δεν είναι εμπόρευμα!

Λαϊκή Αντίσταση-Αριστερή Αντιιμπεριαλιστική Συνεργασία