Πέμπτη 2 Αυγούστου 2018

Όχι άλλα εγκλήματα στο βωμό του κέρδους

Εργαζόμενοι λάστιχο, αναλώσιμοι και για κάθε χρήση. Αυτό το μοντέλο εργαζόμενου που επιβάλλει ο καπιταλιστικός μεσαίωνας συνεχίζει να παράγει «εργατικά ατυχήματα», που δεν είναι παρά εγκλήματα εκ προ μελέτης.

Ένα ακόμη εργατικό «ατύχημα», που ήταν ζήτημα χρόνου να συμβεί, με θύμα συμβασιούχο εργάτρια καθαριότητας στο Δήμο Δάφνης-Υμηττού, μητέρα δυο ανήλικων παιδιών, έγινε το πρωί της Τετάρτης 1η Αυγούστου. Χωρίς καμία προηγούμενη εκπαίδευση για τη συγκεκριμένη θέση, χωρίς στοιχειώδη μέσα ατομικής προστασίας τοποθετήθηκε συνοδός σε απορριμματοφόρο. Κατά τη διάρκεια περισυλλογής απορριμμάτων στην περιοχή του Αμύντα, στον Υμηττό, η εργαζόμενη τραυματίστηκε και μεταφέρθηκε για νοσηλεία στο Νοσοκομείο Λαϊκό όπου θα υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στο πόδι (κνήμη).


Η ΛΑ-ΑΑΣ Ανατολικών και Νοτίων προαστίων καταγγέλλει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο το νέο αυτό «ατύχημα», που αποτελεί συνέχεια μιας σειράς πολλών ανάλογων -ακόμη και θανατηφόρων- «ατυχημάτων» στην τοπική αυτοδιοίκηση και όχι μόνο. Τα προβλεπόμενα από το νόμο μέσα ατομικής προστασίας και η αναγκαία εκπαίδευση θυσιάζονται στο βωμό του κέρδους και της άγριας εκμετάλλευσης των εργαζόμενων, στο θυσιαστήριο της «παραγωγικότητας και της ανάπτυξης» που αντιμετωπίζει τους ανθρώπους σαν φθηνά εργαλεία που όταν φθαρούν απλώς αντικαθίστανται. Η ασφάλεια, ο εμβολιασμός και οι προβλεπόμενες ιατρικές εξετάσεις για τους εργαζόμενους δεν υπάρχουν. Επιπλέον, η εντατικοποίηση της εργασίας στην υπηρεσία καθαριότητας είναι καθημερινό φαινόμενο, αφού, όταν τελειώσουν την περισυλλογή με το απορριμματοφόρο, τους στέλνουν στο δρόμο να σκουπίζουν.

Τεράστιες ευθύνες φέρει η δημοτική αρχή του Δήμου, που δεν εφαρμόζει ακόμη και όσα ελάχιστα και στοιχειώδη προβλέπει η νομοθεσία για την υγιεινή και ασφάλεια στη διάρκεια της εργασίας. Ταυτόχρονα, καλύπτει την έλλειψη προσωπικού με την εντατικοποίηση της εργασίας των συμβασιούχων και των μόνιμων εργαζόμενων.

Αυτήν την «κανονικότητα» που επιβάλλουν οι βάρβαρες καπιταλιστικές συνθήκες και σχέσεις εργασίας, όπου κάθε λίγο ένας εργάτης, μια εργάτρια πεθαίνει ή τραυματίζεται σοβαρά εν ώρα εργασίας, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να την αποδεχθούμε οι εργαζόμενοι. Επιβάλλεται να οργανώσουμε τώρα την πάλη μας και να διεκδικήσουμε καλύτερες εργασιακές συνθήκες και άμεσα μέτρα για την προστασία της ζωή.

Όχι στις βάρβαρες και ελαστικές συνθήκες και σχέσεις εργασίας

Όχι στην εντατικοποίηση της εργασίας - Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού

Δουλεία με ασφάλεια και προστασία της υγείας των εργαζόμενων

Καμία απόλυση συμβασιούχου – Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους


Λαϊκή Αντίσταση - Αριστερή Αντιιμπεριαλιστική Συνεργασία
Ανατολικών και Νοτίων προαστίων