Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2018

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΛΑ-ΑΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ανοιχτή εκδήλωση της Λαϊκής Αντίστασης Αριστερής Αντιιμπεριαλιστικής Συνεργασίας την Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου στην Καμάρα με αφορμή την αναγόρευση των ΗΠΑ σε τιμώμενη χώρα στο πλαίσιο της 83ης ΔΕΘ. Από νωρίς πολλοί συναγωνιστές διαμόρφωσαν το χώρο για την διεξαγωγή της. Η εκδήλωση με τίτλο «Ο ρόλος του Αμερικανικού ιμπεριαλισμού στην Ελλάδα και η ανάγκη συγκρότησης αντιπολεμικού-αντιιμπεριαλιστικού κινήματος» ξεκίνησε μετά τις 7μμ ενώ για ώρα ακούγονταν μουσική και συνθήματα.

Η κεντρική τοποθέτηση αναφέρθηκε σε πτυχές της στρατιωτικο-πολιτικής και οικονομικής εξάρτησης της χώρας, δίνοντας έμφαση στην επικίνδυνη εμπλοκή της χώρας στα πολεμικά σχέδια των Αμερικάνων ιμπεριαλιστών από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η οποία εξυπηρετεί πρόθυμα τους αμερικανικούς σχεδιασμούς ελπίζοντας σε ανταλλάγματα για την αστική τάξη. Δόθηκε βαρύτητα και στη πολιτική των μνημονίων, που, παρά την κυβερνητική προπαγάνδα, θα συνεχιστεί και θα ενταθεί, διαμορφώνοντας εφιαλτικές συνθήκες για το λαό. Τέλος, ασκήθηκε κριτική σε δυνάμεις που αναφέρονται στην Αριστερά για αυτά που κάνουν και για αυτά που δεν κάνουν για την ανάπτυξη κινήματος.


Η κεντρική τοποθέτηση πλαισιώθηκε από τοποθετήσεις συναγωνιστών από άλλες πόλεις. Συγκεκριμένα από τον συναγωνιστή από τη Θεσπρωτία αναπτύχθηκαν όλοι οι κίνδυνοι από την εξόρυξη υδρογονανθράκων στην ευρύτερη περιοχή της Δυτ. Ελλάδας καθώς και στις λαϊκές μαζικές λαϊκές αντιδράσεις. Ο συναγωνιστής από την Ξάνθη ανέλυσε ολόπλευρα το θέμα των ανταγωνισμών ΗΠΑ-Ρωσίας στο ενεργειακό κυρίως επίπεδο, με έμφαση στους αγωγούς στη Βόρεια Ελλάδα και στη δημιουργία αμερικάνικης βάσης στην Αλεξανδρούπολη. Ο συναγωνιστής από τη Φθιώτιδα αναφέρθηκε στους αμερικάνικους οικονομικούς κολοσσούς που έκαναν «απόβαση» στη χώρα με αφορμή τη ΔΕΘ, στην ψευδεπίγραφη ανάπτυξη που υπόσχεται η κυβέρνηση καθώς και στο ξεπούλημα ή το κλείσιμο ελληνικών επιχειρήσεων στο πλαίσιο της αποβιομηχάνισης που προωθείται από το ντόπιο πολιτικό προσωπικό για το συμφέρον των ιμπεριαλιστών. Η συναγωνίστρια από τα Χανιά αναφέρθηκε στον αναβαθμισμένο ρόλο της βάσης της Σούδας και όχι μόνο στα πολεμικά σχέδια των Αμερικάνων αρχιφονιάδων των λαών και στην άμεση εμπλοκή της χώρας σε αυτά. Τόνισε, επίσης, τη σημασία ανάπτυξης αντιβασικού-αντιπολεμικού-αντιιμπεριαλιστικού κινήματος.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με δύο ακόμη τοποθετήσεις οργανώσεων που δρούν εκτός Ελλάδας. Ο εκπρόσωπος της ΠΑΡΤΙΖΑΝ εστίασε στα Ελληνο-τουρκικά ζητήματα και στην αντιλαϊκή πολιτική των αστικών τάξεων Ελλάδας και Τουρκίας στο πλαίσιο της Εξάρτησής τους από του Αμερικάνους αλλά και τους Ευρωπαίους ιμπεριαλιστές. Ο εκπρόσωπος του Κόμματος Εργασίας των Βαλκανίων εστίασε στον εντεινόμενο ενδοϊμπεριαλιστικό ανταγωνισμό, στις επικίνδυνες εξελίξεις στα Βαλκάνια, καθώς και στην ανάγκη συγκρότησης εργατικού, λαϊκού, αντιιμπεριαλιστικού κινήματος ως της μοναδικής ελπιδοφόρας προοπτικής.