Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2019

Εκδήλωση της ΛΑ-ΑΑΣ Θεσσαλονίκης για το εργατικό τραγούδι και το λαϊκό κίνημα

Η Λαϊκή Αντίσταση – Αριστερή Αντιιμπεριαλιστική Συνεργασία ανέπτυξε όλα αυτά τα χρόνια μια σημαντική δράση ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική και για προώθηση της αντιιμπεριαλιστικής πάλης. Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της, διοργάνωσε στις 28 Ιανουαρίου στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης εκδήλωση με θέμα «Το Εργατικό τραγούδι και το λαϊκό κίνημα.

Το αγωνιστικό και το εργατικό τραγούδι είναι από τα αμεσότερα δημιουργήματα του λαού μας που αντανακλούν την αντικειμενική πραγματικότητά του, τα προβλήματα, την ψυχοσύνθεσή του, τις εργασιακές αλλά και τις ιδιαίτερα προσωπικές στιγμές του, τα μεγάλα και μικρά γεγονότα της καθημερινής δημόσιας ζωής του.


Το εργατικό τραγούδι περιφρονήθηκε, απαξιώθηκε, βρίστηκε, κυνηγήθηκε και έγινε αντικείμενο της ταξικής καταπίεσης ενώ υφίσταται τις συνέπειες της εξάρτησης της χώρας μας. Όμως η αλήθεια είναι ότι σ’ αυτά τα τραγούδια καθρεφτίστηκε η λαϊκή ψυχή και αποδόθηκαν μουσικά τα βιώματα από μια καθόλου αποδεκτή καθημερινότητα. Με απλά αλλά μεστά λόγια τραγούδησε ο λαός μας τα ζόρια και τα μεράκια του. Έμπνευσή του ο κόσμος της δουλειάς.

Μια «καρδιά παραπονιάρα» θα αναρωτιέται «Ποια λύπη τη βαραίνει βαριά κι αφόρητη», για να διαπιστώσει «Παλιοζωή, παλιόκοσμε και παλιοκοινωνία» και ότι «της κοινωνίας η διαφορά, φέρνει στον κόσμο συμφορά».

Σαν έτοιμοι από καιρό οι εργάτες, θα βαδίσουν το δικό τους δρόμο για να γίνουν το παν, αυτοί που ζούσανε στην καταφρόνια. Τον προορισμό τους τον ξέρουν και τον τραγουδούν.

Η εκδήλωση της Λαϊκής Αντίστασης - ΑΑΣ προσπάθησε να μας ταξιδέψει στον κόσμο του αγωνιστικού και εργατικού τραγουδιού, σαν μέσου μουσικής έκφρασης της κοινωνικής συνείδησης του λαού μας, σε σχέση με το λαϊκό κίνημα.

Συνέβαλαν σε αυτή την περιήγηση με τις πολύτιμες τοποθετήσεις και αναλύσεις τους:

• Ο Γιώργος Αλεξάτος, συγγραφέας και ιστορικός
• Ο Στράτος Τσίχλας, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «ΚΟΡΑΗΣ»
• Η Δήμητρα Σαμαρά, ραδιοφωνική παραγωγός.

Στην έναρξη της εκδήλωσης προβλήθηκε μια ταινία που παρουσιάζει τους κυριότερους σταθμούς των μικρών και μεγάλων αγώνων του λαού μας, με μουσική υπόκρουση αγαπημένα και χιλιοτραγουδισμένα τραγούδια που αντανακλούν την ψυχή του κόσμου της δουλειάς. Η ταινία είναι αποτέλεσμα της δουλειάς αγωνιστών της Λαϊκής Αντίστασης - Αριστερής Αντιιμπεριαλιστικής Συνεργασίας Θεσσαλονίκης, με ιδιαίτερη μνεία στη δουλειά της Ελευθερίας Καφαράκη που επιμελήθηκε την τεχνική της επεξεργασία.

Σαν αποκορύφωμα, στο τέλος, ανιδιοτελώς προσφερθέντες, οι εξαίρετοι μουσικοί:
Βασίλης Πιτυτζούγιας, Φιλάρετος Γραμματικόπουλος, Χρήστος Σακερτζής και Βασίλης Τσόλης παρουσίασαν με ιδιαίτερη επιτυχία και καταχειροκροτούμενοι επιλεγμένα εργατικά τραγούδια.