Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2019

Θεσσαλονίκη: κάλεσμα στη συγκέντρωση ενάντια στα εργατικά ατυχήματα

Όχι άλλο αίμα στο βωμό του κέρδους.

Η εργατική τάξη θρηνεί τελευταία πολλούς νεκρούς στο βωμό του κέρδους! Ο εργάτης στο γήπεδο της ΑΕΚ που έπεσε από την σκαλωσιά, οι ντελιβεράδες στα Χανιά που αφήσαν την τελευταία τους πνοή στην άσφαλτο, ο εργάτης στα Διαβατά ο οποίος καταπλακώθηκε από μεταλλική δοκό, είναι μόνο λίγα από τα παραδείγματα του καταλόγου των λεγόμενων εργατικών «ατυχημάτων».

Κάθε εργάτης και εργαζόμενος γνωρίζει τις μεσαιωνικές συνθήκες που επικρατούν στους χώρους δουλειάς. Την εντατικοποίηση, την εργοδοτική αυθαιρεσία και τρομοκρατία, τους μισθούς πείνας και τους τραμπουκισμούς. Σε αυτό το κλίμα που οι εργαζόμενοι δεν έχουν δικαιώματα δε χωράνε μέτρα και κανόνες ασφαλείας, όπως δε χωράνε και οι αυξήσεις στους μισθούς.
Πολύτιμοι αρωγοί των εργοδοτών οι κυβερνήσεις που φροντίζουν να προσαρμόζουν τους νόμους στις απαιτήσεις τους, αφαιρώντας δικαιώματα που οι εργαζόμενοι κατέκτησαν με πολύχρονους αγώνες.

Καθημερινά η εργατική τάξη πληρώνει βαρύ φόρο αίματος, όχι μόνο με τις δολοφονίες των εργατών, αλλά και τους τραυματισμούς και την ίδια την εξαθλίωση στην οποία την καταδικάζει το σύστημα της εκμετάλλευσης.

Κι όσο αυτό το σύστημα δεν έχει αντίπαλο, όσο δε συναντά απέναντί του ένα εργατικό κίνημα που θα βάζει φρένο στις αδηφάγες ορέξεις του, τόσο θα γίνεται πιο άγριο, πιο επιθετικό, πιο απάνθρωπο.


Ο δρόμος της μαζικής πάλης είναι ο μόνος που μπορεί να οδηγήσει την εργατική τάξη σε καλύτερες μέρες. Ο αγώνας για αυξήσεις στους μισθούς και τα μεροκάματα, για συλλογικές συμβάσεις, για περίθαλψη και σύνταξη είναι ο ίδιος με τον αγώνα ενάντια στην εργοδοτική τρομοκρατία και για ουσιαστικά μέτρα ασφαλείας και ανθρώπινες συνθήκες στους χώρους δουλειάς και ενάντια στην αντεργατική πολιτική.

Όλοι στην συγκέντρωση Σάββατο, 2/2, 12μμ στην Καμάρα ενάντια στα εργατικά ατυχήματα