Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2019

ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑ: Κυβερνήσεις-κεφάλαιο ρημάζουν τις ζωές μας Άνθρωπος και περιβάλλον θυσία στο βωμό του κέρδους

Κινητοποίηση ενάντια στα καζανιά και την Oil One πραγματοποιήθηκε στη Δραπετσώνα τη Τετάρτη 11/9. Περίπου 300 διαδηλωτές με τη συγκέντρωση στο παλαιό Δημαρχείο της Δραπετσώνας και τη πορεία που κατέληξε στις εγκαταστάσεις της βιομηχανίας απαίτησαν «να φύγουν τα καζάνια του θανάτου». Αιτία και αφορμή η μπόχα και η δυσοσμία που πνίγει τους κατοίκους της περιοχής κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τα αποτελέσματα των μετρήσεων του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών που, αν και συγκαλυμμένα, διαπιστώνουν μεγάλες συγκεντρώσεις του καρκινογόνου βενζολίου.

Τη πρωτοβουλία για τη κινητοποίηση πήρε ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Τερψηχώρος» με ανακοίνωση του, ενώ στη συνέχεια το κάλεσμα του πλαισιώθηκε από μια σειρά σωματείων και συλλόγων που κινούνται στο πλαίσιο του ΠΑΜΕ. Στη πορεία με πανό συμμετείχαν ο «Τερψηχώρος», ο εξωραϊστικός Σύλλογος Χαραυγής, ο Γυναίκειος Σύλλογος «η Στοργή του Παιδιού», η Ένωση Γονέων Κερατσινίου-Δραπετσώνας, η Λαϊκή Επιτροπή Κερατσινίου- Δραπετσώνας, η ΕΛΜΕ Πειραιά, η Εκτός Πλαισίου, η Εργατική Λέσχη Κερατσινίου- Δραπετσώνας, η Λαϊκή Αντίσταση Πειραιά.

Πρόκληση αποτελεί το κάλεσμα που εξέδωσε η Δημοτική Αρχή πληροφορώντας τους κατοίκους ότι «ακόμη κι αν νιώθουμε ότι μας αδικεί η κριτική ορισμένων συλλογικοτήτων, θα συνεχίσουμε να είμαστε παρόντες σε κάθε αγώνα που δίνεται για το καλό της πόλης και την υπεράσπιση της δημόσιας υγείας. Για εμάς, αυτό είναι που προέχει.». Η Δημοτική Αρχή «υπερασπίστηκε τη δημόσια υγεία», σε όλη τη προηγούμενη θητεία της, περιμένοντας τα αποτελέσματα των μετρήσεων και τα συμπεράσματα ειδικών και εμπειρογνώμων για να εντοπίσει την αιτία του κακού. «Υπερασπίστηκε τη δημόσια υγεία», μαζί με την Περιφέρεια Αττικής και τον Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά, βάζοντας πλάτη στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Πολιτική που ήταν συνέχεια των κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα του κεφαλαίου και των μονοπωλίων, σπέρνοντας στο λαό την φτώχεια και την ανεργία, προωθώντας ταυτόχρονα τον εργασιακό και κοινωνικό μεσαίωνα. «Υπερασπιστηκε την δημόσια υγεία» αθωώνοντας την κυβερνητική πολιτική για το περιβαλλοντικό έγκλημα στο Σαρωνικό που προκάλεσε το ναυάγιο του «Αγία Ζώνη ΙΙ», για τα θύματα στη Μάνδρα και Μάτι. «Υπερασπίστηκε τη δημόσια υγεία» συνδιαλεγόμενη με τη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στο ξεπούλημα του ΟΛΠ. Ρίχνοντας στάχτη στα μάτια του λαού της περιοχής τα 86 στρέμματα που εξαιρέθηκαν από τη σύμβαση εξαγοράς, αποσιώπησε και συνεχίζει να αποσιωπά την επέλαση και τη λεηλασία της COSCO, τη περαιτέρω περιβαλλοντική επιβάρυνση που προκαλούν οι δραστηριότητες τις, τη μετατροπή της ευρύτερης περιοχής σε ένα τοξικό καζάνι έτοιμο να εκραγεί για στηριχθούν οι στόχοι της, αλλά και τα εργασιακά σκλαβοπάζαρα που στήνει στην Ειδική Οικονομική Ζώνη της.

Πρόκληση, επίσης, αποτελεί και το κάλεσμα που εξέδωσε η Δημοτική παράταξη του Π. Καμά (ΠΑΣΟΚ) αναφέροντας «ότι δεν είμαστε πολίτες δεύτερης κατηγορίας και δεν ανεχόμαστε άλλο να μας " κλέβουν" τη ζωή.». Αυτό και αν είναι υποκρισία και εμπαιγμός προς το λαό, από τον υπερασπιστή των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Από τον κατεξοχήν υπερασπιστή της καπιταλιστικής ανάπτυξης, της αχαλίνωτης ασυδοσίας του κεφαλαίου και της άνευ όρων κερδοφορίας του. Από τον υπερασπιστή μιας αντιλαϊκής πολιτικής που έκλεψε τη ζωή από το λαό και τη νεολαία στηρίζοντας και ψηφίζοντας όλα, ανεξαίρετος, τα Μνημόνια. Πόσο μάλλον, όταν για το συγκεκριμένο ζήτημα, ήταν ο Γ. Μανιάτης στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής στη κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, με νομό του οποίου χαρακτηρίστηκε η περιοχή των πρώην Λιπασμάτων σε Λιμενοβιομηχανική Ζώνη, αδειοδοτώντας την OIL ONE.

Το γεγονός ότι τόσο η Δημοτική Αρχή (χωρίς πανό) όσο και η δημοτική παράταξη του Π. Καμά (με πανό) συμμετείχαν στη διαδήλωση είναι αποτέλεσμα τόσο του οπορτουνισμού τους, όσο βέβαια και του διαμορφωμένου πολιτικού πλαισίου της κινητοποίησης. Ένα πλαίσιο που ενώ σωστά στοχοποιεί την OIL ONE, αφήνει τη COSCΟ στο απυρόβλητο. Ένα πλαίσιο που εστιάζει στο δέντρο και δεν βλέπει το δάσος, που εστιάζει στο κομμάτι του παζλ αλλά δεν θέλει να δει τη συνολική εικόνα.

Ένα πλαίσιο που στην ουσία του δεν θέλει να συγκρουστεί με τη στρατηγικού χαρακτήρα επιλογή του συστήματος που είναι το ξεπούλημα και η λεηλασία. Μια επιλογή που θεωρεί αδιαπραγμάτευτη την «επένδυση» της COSCO και αδιαμφησβήτητη την επέκταση της με το νέο master plan. Την ίδια στιγμή μάλιστα που η COSCO θα πάρει την έγκριση για μια νέα επέλαση υποβαθμίζοντας περαιτέρω το περιβάλλον, την υγεία και τη ζωή των κατοίκων της περιοχής. Πόσο μάλλον όταν είναι δεδομένο ότι η COSCO αποτελεί τον ρυθμιστικό παράγοντα καθορίζοντας το χαρακτήρα του λιμανιού και της περιοχής, μοιράζοντας ρόλους και υπεργολαβίες. Ότι πάνω στο δικό της σχεδιασμό έρχονται να «κουμπώσουν» τα καζανιά στη Δραπετσώνα και το Πέραμα.

Η Λαϊκή Αντίσταση Πειραιά κατήγγειλε με τα συνθήματα της την αντιλαϊκή πολιτική του συστήματος, τη λεηλασία, τη ρύπανση και τη καταστροφή. «Η ανάπτυξη τους είναι μια απάτη, ρύπανση σημαίνει και βάρη στον εργάτη», «ρύπανση και φτώχεια για το λαό, κέρδη και προνόμια για το κεφάλαιο», «η πολιτική τους γεννά καταστροφή, από τη Δραπετσώνα ως τη Χαλκιδική», «με οργάνωση, αντίσταση και πάλη λαϊκή, θα φύγουν τα καζάνια από τη περιοχή», «ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, συνένοχοι στη ρύπανση και τη λεηλασία» ήταν ορισμένα από τα συνθήματα που ακούστηκαν από το μπλοκ της. Ενώ, με τη προκήρυξη (παρατίθεται παρακάτω) που μοιράστηκε ανέδειξε το πρόβλημα στη συνολική του διάσταση.

Για τις δυνάμεις που αναφέρονται στην Αριστερά και το κίνημα παραμένει ανοιχτό το ζήτημα της κοινής δράσης και του συντονισμού. Είναι ενδεικτικό ότι δεν υπάρχει καμία συζήτηση και συνεννόηση σε αυτό το επίπεδο προκυμμένου τουλάχιστον να καθοριστούν τα επόμενα βήματα. Με αυτή την έννοια είμαστε πολύ πιο πίσω από μια προηγούμενη φάση που είχε ανοίξει μέσα από συσκέψεις ένας δίαυλος επικοινωνίας και συντονισμού αλλά και μια συζήτηση για το χαρακτήρα των αιτημάτων και τη συνδιαχειριστική λογική.

Η ανακοίνωση της Λαϊκής Αντίστασης Πειραιά:

Κυβερνήσεις-κεφάλαιο ρημάζουν τις ζωές μας
Άνθρωπος και περιβάλλον θυσία στο βωμό του κέρδους

Αφού πρώτα καταδίκασαν τον λαό της περιοχής να ζει στη φτώχεια, την εξαθλίωση, την ανεργία, την ανέχεια και σ’ ένα περιβάλλον βουτηγμένο στη ρύπανση, έρχονται σήμερα να υποδυθούν και πάλι τους σωτήρες. Ο Κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε «μητροπολιτικό πάρκο» και «διεθνές κέντρο καινοτομίας σε συνεργασία με μεγάλες επιχειρήσεις τεχνολογίας του εξωτερικού» στη περιοχή των πρώην Λιπασμάτων. Από δίπλα τα ΜΜΕ με έναν ορυμαγδό δημοσιευμάτων για την «επένδυση» της COSCO, αλλά και δημοτικές παρατάξεις, παράγοντες της Τ.Α., θερμοί υπερασπιστές της «ανάπτυξη»… των κερδών του κεφαλαίου, που προσπαθούν να μας πείσουν για τις «χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας», αλλά και ότι, λίγο πολύ, η περιοχή θα μετατραπεί σε θέρετρο που θα ζηλεύουν ακόμη και τα βόρεια προάστια. «Στον χώρο των παλαιών Λιπασμάτων ανθίζουν πλέον ο πολιτισμός και η τεχνολογική πρόοδος» μας πληροφόρησε ο πρωθυπουργός, λες και εμείς ζούμε σε άλλον πλανήτη.

Αυτό που ανθίζει στη περιοχή είναι τα καζάνια της OIL ONE και η βιομηχανική δραστηριότητα που ρυπαίνει την ατμόσφαιρα, αναδύοντας την έντονη μπόχα και δυσοσμία. Αυτό που ανθίζει είναι οι αυξημένες συγκεντρώσεις βενζολίου (σύμφωνα με τις πρόσφατες αλλά και φτιασιδωμένες μετρήσεις του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών) και άλλων ουσιών που σπέρνουν τον καρκίνο. Λίγο πιο πέρα, στο Πέραμα, ανθίζουν τα καζάνια, με τις νέες άδειες επαναλειτουργίας που έδωσε η προηγούμενη κυβέρνηση στις εταιρείες CORAL, ETEKA, SHELL. Ενώ άνθισε και η προβλήτα πετρελαιοειδών της COSCO με συνολικό μήκος θαλάσσιου μετώπου άνω των 400 μέτρων και συνολικού εμβαδού πλέον των 12.800 τ.μ. για τη διακίνηση πλήθους πετροχημικών προϊόντων.

Με λίγα λόγια για να στηριχθεί η δραστηριότητα της COSCO, βασικού και καθοριστικού παράγοντα των εξελίξεων, καθώς και οι στόχοι της για το χαρακτήρα του και την εξέλιξη του λιμανιού απαιτείται η αποθήκευση, η διακίνηση, η επεξεργασία, η εμπορία πετρελαιοειδών και υγρών χημικών ουσιών και αποβλήτων. Μετατρέπεται ετσι η ευρύτερη περιοχή του Πειραιά σε ένα τεράστιο καζάνι έτοιμο να εκραγεί ανά πάσα στιγμή, με τρομακτικές συνέπειες για την ανθρώπινη ζωή και υγεία αλλά και για το περιβάλλον. Το πόσο όμως ενδιαφέρει το κεφάλαιο και τα μονοπώλια η ανθρώπινη ζωή και το περιβάλλον έχει καταγραφεί στις φωτιές στο Μάτι και στις πλημμύρες στη Μάνδρα, στις εξορύξεις στη Χαλκιδική, στα ναυάγιο του «Αγία Ζώνη ΙΙΙ», ως τις φωτιές του Αμαζονίου.

Τον ίδιο σκοπό έρχεται να υπηρετήσει και το νέο master plan της COSCO που περιλαμβάνει τέταρτη προβλήτα εμπορευματοκιβωτίων στο Ικόνιο, επέκταση του λιμανιού στη Πειραϊκή για τη κρουαζιέρα, εμπορικό κέντρο (τύπου mall) 22.000 τ.μ., τέσσερα ξενοδοχεία, νέες αποθήκες, κτίρια-γκαράζ κ.α. Μια επέκταση που θα επιβαρύνει δραματικά, με τους τόνους τσιμέντου και με τις επιπλέον δραστηριότητες, την περιοχή, αλλά και θα ολοκληρώσει το μετασχηματισμό του λιμανιού σε μια περίκλειστη Ειδική Οικονομική Ζώνη με την ασύδοτη δράση σε όλους τους τομείς τόσο της COSCO, όσο και άλλων μερίδων του κεφαλαίου.

Ανθίζουν οι καρποί της αντιλαϊκής-αντεργατικής πολιτικής, του ξεπουλήματος και των ιδιωτικοποιήσεων, της πολιτικής του «όλα στο κεφάλαιο». Αυτή τη πολιτική προωθεί και υλοποιεί η κυβέρνηση της ΝΔ, πατώντας πάνω σε αυτά που έχτισαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ. Για να ανθίσουν παραπέρα τα υπερκέρδη της COSCO, που αντλούνται από τον ιδρώτα και το αίμα των εργατών που δουλεύουν σε συνθήκες μεσαίωνα, όπως καταγράφηκε και μέσα από τις απεργιακές τους διεκδικήσεις.

Μόνο ως υποκριτική μπορεί να εκληφθεί η στάση των Δημοτικών Αρχών απέναντι στα καζάνια, όταν αφήνουν τη COSCO, έξω από το κάδρο. Η σιγή ιχθύος που τήρησαν, τα καλέσματα τους προς τον κινέζικο μονοπώλιο για «φιλολαϊκές επενδύσεις», καθώς και τα αποπροσανατολιστικά, εναλλακτικά σχέδια επενδύσεων που παρουσιάζουν, τις κατατάσσουν σε στυλοβάτες των αντιλαϊκών σχεδίων που προώθησε η προηγούμενη κυβέρνηση και προετοιμάζει η σημερινή.

Η απάντηση μας μπορεί να είναι μόνο μια: ο κοινός, μαζικός, ανυποχώρητος και παρατεταμένος αγώνας!

Οργάνωση- Αντίσταση- Διεκδίκηση για ζωή και δουλειά με δικαιώματα!

Έξω τα καζάνια του θανάτου από Δραπετσώνα και Πέραμα

Έξω κάθε βιομηχανική δραστηριότητα από κατοικημένες περιοχές

Όχι στο master plan και την επέκταση της COSCO

Ενιαίο πάρκο πράσινου σ’όλη τη περιοχή των πρώην Λιπασμάτων, χωρίς καμία εμπορική-βιομηχανική-βιοτεχνική δραστηριότητα, με ελεύθερη πρόσβαση για όλους

ΛΑΪΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΠΕΙΡΑΙΑ