Συνεδρίασε στις 18/12 η Γραμματεία της Λαϊκής Αντίστασης – Αριστερής Αντιιμπεριαλιστικής Συνεργασίας. Η συζήτηση εστίασε στις τρέχουσες πλευρές της αντιλαϊκής επίθεσης και κύρια στο μέτωπο της επίθεσης στα δημοκρατικά δικαιώματα, στην έξαρση της κρατικής τρομοκρατίας και καταστολής, στις επιδιώξεις ποινικοποίησης της πολιτικής και συνδικαλιστικής δράσης. Περιέλαβε, επίσης και το θέμα των ελληνοτουρκικών.
Τέθηκε η πρόταση να πάρει η ΛΑ-ΑΑΣ πρωτοβουλία καλέσματος κοινής δράσης με άλλες οργανώσεις και συλλογικότητες με τρείς άξονες:
• Εναντίωση στα πρόστιμα σε οργανώσεις για αφισοκόλληση, ανάρτηση πανό και άλλων μέσων διακίνησης των ιδεών.
• Εναντίωση στην ωμή επέμβαση του αστικού κράτους στα συνδικάτα, (νόμος Βρούτση), στο λεγόμενο «αναπτυξιακό νομοσχέδιο» της ΝΔ, που «πατάει» πάνω στο ν.4557 του ΣΥΡΙΖΑ, για το «ηλεκτρονικό μητρώο πραγματικού δικαιούχου», τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες κοκ.
• Εναντίωση στο νόμο που απαιτεί να κατατεθούν τα οικονομικά στοιχεία (ΑΦΜ, βιβλίο εσόδων – εξόδων, όνομα οικονομικού υπευθύνου) των δημοτικών κινήσεων (αναβάθμιση ν.3870 του 2010, απ’ το ΣΥΡΙΖΑ το 2018, και εφαρμογή του απ΄ την κυβέρνηση της ΝΔ) και ενάντια στην ποινικοποίηση «μη συμμόρφωσης», με πρόσφατο κρούσμα, σε Αγίους Αναργύρους – Καματερό.
Με στόχο την αγωνιστική απάντηση και την ανατροπή των παραπάνω νόμων. Στη συζήτηση γι’ αυτό το θέμα, εκφράστηκαν διαφορετικές απόψεις. Η άποψη πως μια τέτοια πρωτοβουλία μπορεί να την πάρει η ΛΑ-ΑΑΣ καλώντας πολιτικές οργανώσεις και συλλογικότητες, ενάντια στο ενιαίο πολιτικά αυτό «πακέτο» της επίθεσης (ποινικοποίηση δράσης οργανώσεων, επέμβαση σε εργατικά σωματεία, φοιτητικούς συλλόγους, δημοτικές κινήσεις), πρωτοβουλία που επιδρά μέσα στο μαζικό κίνημα και στο λαό. Και η άποψη πως στην απάντηση που επιβάλλεται να δοθεί στα αντιδημοκρατικά και αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης, χρειάζεται η ΛΑ-ΑΑΣ να συμβάλει με την αυτοδύναμη πολιτική δράση της που πρέπει να αναπτύξει μέσα στο λαϊκό κόσμο και με την ενίσχυση των προσπαθειών μέσα στο μαζικό κίνημα για μια ευρύτερη αγωνιστική συσπείρωση και κινητοποίηση εργατικών, λαϊκών και νεολαιίστικων δυνάμεων.
Συζητήθηκαν επίσης κι άλλες πλευρές όπως οι διαφορετικές απόψεις που υπήρξαν στη ΛΑ-ΑΑΣ για τη συμμετοχή στις διαδηλώσεις της 6ης Δεκέμβρη στην Αθήνα και για την ανάληψη πρωτοβουλίας μαζί με άλλες οργανώσεις για διαδήλωση ενόψει της 29ης επετείου της δολοφονίας του Νίκου Τεμπονέρα, και σχετικά με τα καλέσματα συσκέψεων για τα δημοκρατικά δικαιώματα από άλλες οργανώσεις. Θέματα στα οποία εκφράστηκαν διαφωνίες.
Τέθηκε πρόταση η ΛΑ-ΑΑΣ να έχει τοποθέτηση για τις κρίσιμες ελληνοτουρκικές εξελίξεις, στηριγμένη στις κοινές θέσεις που έχει διαμορφώσει το προηγούμενο διάστημα και με δεδομένο ότι υπάρχουν και διαφορετικές απόψεις. Συμφωνήθηκε να βγάλει η ΛΑ-ΑΑΣ σχετική προκήρυξη και να πραγματοποιήσει πικετοφορία στο κέντρο της Αθήνας, σε ημερομηνία που θα καθοριστεί μέσα στο Γενάρη.
Συμφωνήθηκε η ανάγκη να πραγματοποιηθούν οι συνελεύσεις των τοπικών σχημάτων της Συνεργασίας. Τέλος πραγματοποιήθηκαν αλλαγές στη σύνθεση της Γραμματείας.