Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2020

ΣΑΜΟΣ | Αρνούμαστε τα κηρύγματα μίσους για πρόσφυγες και λαούς! Κοινή πάλη ενάντια στον πόλεμο και τον ιμπεριαλισμό! Κοινός αγώνας για ζωή και δικαιώματα!

Άλλη μια φορά η Περιφέρεια του Β. Αιγαίου και οι Δήμοι των νησιών -με τη στήριξη όλων των κυρίαρχων οικονομικών παραγόντων- καλούν το λαό στις 22/1 «σε κινητοποίηση για το προσφυγικό». Το πρώτο και προφανές σχετικά με αυτή την κινητοποίηση είναι ότι αποτελεί μια κοροϊδία: Οι κυβερνητικές και καθεστωτικές πολιτικές δυνάμεις που τη διοργανώνουν από τη μια εμφανίζονται να «διεκδικούν για το καλό του λαού και του τόπου» τη λεγόμενη «αποσυμφόρηση» της Σάμου και των άλλων νησιών από πρόσφυγες και μετανάστες και εκφράζουν τάχα την «αντίθεση τους» στα στρατόπεδα συγκέντρωσης που έχουν πλημμυρίσει. Από την άλλη όμως αυτές οι δυνάμεις έχουν αποδεχθεί και στηρίζουν τις αποφάσεις της κυβέρνησης για τη λειτουργία νέων κλειστών στρατοπέδων συγκέντρωσης για τους ξεριζωμένους και μάλιστα τα στελέχη τους διαγκωνίζονται για το ποιος θα καταλάβει θέσεις διοίκησης και ρόλους ευθύνης σε αυτά, ποιοι θα επωφεληθούν από το αλισβερίσι στο «νέο» τοπίο που θα διαμορφωθεί!
Το δεύτερο ωστόσο στοιχείο αυτής της κινητοποίησης που διοργανώνουν οι κυρίαρχες δυνάμεις είναι και το πιο σημαντικό γιατί είναι πολιτικά επικίνδυνο και βλαπτικό για τα λαϊκά συμφέροντα: Η υποτιθέμενη αντίθεση τους στο στοίβαγμα των ξεριζωμένων στα κολαστήρια των ΚΥΤ καθόλου δεν είναι από τη σκοπιά της υπεράσπισης των δικαιωμάτων των προσφύγων και μεταναστών, αλλά από τη σκοπιά των «εθνικών κινδύνων» που η παρουσία τους σημαίνει για τη χώρα! Οι κραυγές και οι διαμαρτυρίες των διοργανωτών της κινητοποίησης (όπως η πρόσφατη του Δημάρχου Ανατολικής Σάμου, στην πλατεία στο Βαθύ) αναφέρονται στις γνωστές ακροδεξιές, αντιδραστικές, εθνικιστικές και ρατσιστικές θέσεις που εκφέρονται από τις επίσημες πολιτικές δυνάμεις -από τον πρώην πρωθυπουργό Σαμαρά ως το Βελόπουλο: Οι ξεριζωμένοι είναι «λαθροεισβολείς», έχουν «σχέδιο εποικισμού», είναι ο «δούρειος ίππος» για «τον εξισλαμισμό της Ελλάδας» κοκ. Αυτές ακριβώς τις θέσεις απεικονίζει και η κεντρική αφίσα της Περιφέρειας που καλεί στην κινητοποίηση!

Τα θύματα λοιπόν είναι ο «εχθρός του λαού» και ταυτόχρονα οι πραγματικοί εχθροί των λαών, οι ιμπεριαλιστές, που βομβαρδίζουν, κομματιάζουν και ληστεύουν χώρες και λαούς, απαλλάσσονται! Ακόμα χειρότερα, οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, η ΕΕ αναγορεύονται σε «φίλοι» «σύμμαχοι» και «προστάτες» του λαού και της χώρας μας. Πρέπει να γίνει φανερό λοιπόν σε κάθε προοδευτικό άνθρωπο ότι ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες η κινητοποίηση αυτή όχι μόνο δεν έχει στόχο «να λύσει το προσφυγικό», αλλά αντίθετα το χρησιμοποιεί ως εργαλείο για να σύρει το λαό πίσω από τη γραμμή της κυβέρνησης και του συστήματος. Τη γραμμή της υπηρέτησης των ιμπεριαλιστικών σχεδίων στην περιοχή και μετατροπής της χώρας σε μια αμερικανονατοϊκή βάση. Τη γραμμή των ατελείωτων εξοπλισμών, τη γραμμή που απαιτεί από το λαό και τη νεολαία στο όνομα των «εθνικών δικαίων» να χειροκροτούν το κράτος δολοφόνο του Ισραήλ, να χαίρονται για τις γκανγκστερικές δολοφονίες αξιωματούχων άλλων κρατών που οργανώνουν οι Αμερικάνοι. Τη γραμμή που ανακηρύσσει εχθρούς τους λαούς της περιοχής και ανοίγει το δρόμο ώστε λαός και νεολαία να γίνουν κρέας στα κανόνια άδικων πολέμων.

Ταυτόχρονα είναι επίσης φανερό ότι όλες οι κυρίαρχες πολιτικά και οικονομικά δυνάμεις αξιοποιούν το αντιδραστικό δόγμα «δε χωράνε οι πρόσφυγες/μετανάστες στην Ελλάδα» για να περάσουν μέσα στο λαό και στους εργάτες το αντίστοιχο «μάθημα»: Δε χωράνε τα δικαιώματα των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των ανέργων, των μαθητών, των φτωχομεσαίων αγροτών σε αυτή την κοινωνία και γι αυτό πρέπει να γίνει αποδεκτό ότι διαρκώς θα πετσοκόβονται! Δηλαδή «μάθημα» υποταγής στη φτώχεια, στην ανεργία, στην εκμετάλλευση, αφού η άγρια καπιταλιστική επίθεση είναι τάχα «αντικειμενική» και όχι ταξική επιλογή! Αλλά και μάθημα αποδοχής στο κυνήγι του πιο αδύναμου, στην επιβολή της πολιτικής «νόμος και τάξη», της πολιτικής που βγάζει εκτός νόμου την οργάνωση, την πάλη, τα σωματεία που αντιστέκονται, τη νεολαία που αμφισβητεί και θέλει να αγωνιστεί!

Το ότι δυνάμεις που αναφέρονται στο κίνημα (ΠΑΜΕ) επιλέγουν να συμπαρατάξουν σωματεία που ελέγχουν (όπως το ΕΚΣ και το ΝΤ της ΑΔΕΔΥ στη Σάμο) με αυτή την κινητοποίηση που διοργανώνουν οι καθεστωτικές και κυρίαρχες δυνάμεις, αποτελεί άλλο ένα σοβαρό πλήγμα στην υπόθεση των σωματείων, άλλη μια συκοφάντηση του όπλου της απεργίας μέσω της οποίας καλούν τους εργαζόμενους να συμμετέχουν στην κινητοποίηση. Οι δυνάμεις αυτές όχι μόνο αρνούνται κάθε πρόταση κινητοποίησης από τη σκοπιά των εργατικών-λαϊκών συμφερόντων για το προσφυγικό ζήτημα αλλά επιμένουν να επαίρονται για την αντίστοιχη συνδιοργάνωση που έκαναν με αυτές τις καθεστωτικές δυνάμεις στις 7 Φλεβάρη την περασμένη χρονιά! Επιπλέον, στην τωρινή αφίσα τους συμμορφώνονται πλήρως με την κυρίαρχη προπαγάνδα περί «εθνικών κινδύνων» και απαιτούν τον «απεγκλωβισμό» προσφύγων και μεταναστών «από το νησί και τη χώρα» χωρίς λέξη για τα δικαιώματα των ξεριζωμένων!

Εργαζόμενοι, άνεργοι, νέοι και νέες

«θέλουμε πίσω τα νησιά μας, τη χώρα μας, τη ζωή μας»! Πράγματι τα θέλουμε όλα αυτά!

Από αυτούς που κάνουν τη χώρα μας ορμητήριο των πολέμων τους. Από αυτούς που κομματιάζουν χώρες και λαούς. Από αυτούς που ληστεύουν το μεροκάματο, κλέβουν το φάρμακο , τη σύνταξη , το σχολείο. Από αυτούς που κλέβουν την ξενοιασιά και το χαμόγελο και γεμίζουν με αεροπλανοφόρα, με πυρηνικά, με απειλές πολέμου, τη χώρα, την περιοχή, την καθημερινότητα μας.

Εργαζόμενοι, άνεργοι, νέοι και νέες

Θέλουμε να παλέψουμε ενάντια στο καθημερινό έγκλημα που ξένοι και ντόπιοι δυνάστες διαπράττουν ενάντια σε πρόσφυγες και μετανάστες. Μαζί με τους ξεριζωμένους, ενάντια στους κοινούς εχθρούς μας. Για να διεκδικήσουμε όλα τα δικαιώματα τους στη δουλειά, στην ελεύθερη μετακίνηση, στη στέγαση, στην παιδεία, στην περίθαλψη-υγεία.

Δεν είμαστε με τους φονιάδες των λαών, με τα καθεστώτα που τους υπηρετούν, με τους μικρούς και μεγάλους γκάνγκστερ των δικαιωμάτων μας και της ζωής μας!

Είμαστε με τους λαούς και τους εργάτες, με τους κατατρεγμένους και τους ξεριζωμένους! Με αυτούς σε κοινή πάλη μπορούμε και πρέπει να αγωνιστούμε. Για να αποτρέψουμε τα χειρότερα που μας ετοιμάζουν. Για να διεκδικήσουμε όλα όσα μας ανήκουν.

➢ ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ

➢ ΕΞΩ ΗΠΑ ΝΑΤΟ ΒΑΣΕΙΣ ΕΕ

➢ ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟ- ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΑ ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ ΜΙΣΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ

➢ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ-ΦΙΛΙΑ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

➢ ΟΧΙ ΣΤΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ

➢ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ-ΚΟΙΝΗ ΠΑΛΗ ΜΕ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ


Σάμος, 21/1/2020