Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2020

ΤΑ ΣΥΝΘΗΜΑΤΑ ΘΕΤΟΥΝ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ


Όταν κοιτάς ένα πανό να βλέπεις τα συνθήματα και ποιος το υπογράφει. Όποιος το κρέμασε, επέλεξε με προσοχή το μέρος. Σκέφτηκε πώς θα γράψει τα συνθήματα, μα κυρίως τα ίδια τα συνθήματα ώστε να λένε πολλά με λίγες λέξεις. Κάτι θέλει να σου πει και δεν έχει άλλον τρόπο. Σκέψου πάνω σε ό,τι διαβάζεις.


Το πανό της ΛΑ-ΑΑΣ είναι κρεμασμένο στην Πεντέλη. Στην Πεντέλη φιλοξενούνται ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, περίπου δυο δεκάδες.

Πόσα είναι τα παιδιά χωρίς οικογένεια; Γίνονται υποθέσεις. Μάλλον εκατοντάδες. Αλλά δεν έχει σημασία ο αριθμός. Κι ένα παιδί μόνο του σε ξένη χώρα, είναι μεγάλη υπόθεση. Κουβαλά το προσωπικό του δράμα και όλη την τραγωδία της προσφυγιάς.

Το πανό της ΛΑ-ΑΑΣ θυμίζει στον λαό τη Μόρια, τη Σάμο, τη Χίο, τη Λέρο, τη Μαλακάσα, τον Σκαραμαγκά και άλλους τόπους με ξεριζωμένους. Στέλνει μηνύματα και θέτει καθήκοντα.

Να αντισταθούμε στον πόλεμο που γεννά την προσφυγιά. Κανείς άλλος λαός να μη σφαγιαστεί. Ο πόλεμος των ιμπεριαλιστών που αλέθει τους λαούς, μπορεί να σταματήσει απ’ τους λαούς. Χρειάζεται αντιπολεμικό κίνημα.

Αλληλεγγύη γράφει το πανό. Πολύ βαριά λέξη. Προϋποθέτει να σκεφτείς ως λαός για τους λαούς. Συμπόνια για να δείξει κάποιος πρέπει να μπει νοερά στου αλλουνού τη θέση, μα να μη μείνει εκεί. Να πάει, αν έχει και μπορεί, γάλα και κουβέρτες, μα να μη μείνει εκεί.

Να πούμε τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη. Οι οργανώσεις και οι συλλογικότητες που εξαντλούν την αλληλεγγύη στην προσωπική στάση κάνουν ζημιά. Πρέπει να τους ασκείται κριτική. Η αλληλεγγύη χρειάζεται την προσωπική προσφορά και στάση αλλά η ουσία της είναι η συλλογική διεκδίκηση.

Μόνο αν η αλληλεγγύη γίνει συλλογική διεκδίκηση μπορεί να συναντηθεί με το αντιπολεμικό κίνημα. Και τα δύο πρέπει να τα οικοδομήσουμε.

Οι πρόσφυγες θέλουν ελευθερία που σημαίνει άσυλο. Σημαίνει ανθρώπινα δικαιώματα, να έχουν εκπαίδευση, υγεία, δουλειά, κατοικία, ελεύθερη μετακίνηση.

Η Οδύσσεια των ξεριζωμένων συνεχίζεται.

Θα βλέπουν πώς περνούν οι πρόσφυγες εδώ και δε θα θέλουν να έρθουν άλλοι, λέει η κυβέρνηση. Ανακοινώνει τον βασανισμό ανθρώπων!

Στα κλειστά κέντρα θα μπαίνουν οι «παραβατικοί». Πρώτοι αυτοί που πρωτοστατούν στις διαδηλώσεις, αυτούς φοβούνται οι κυβερνήσεις.

Θα επιστρέφουν πρόσφυγες πίσω; Πού; Στον θάνατο;

Οι Αφγανοί, οι Σομαλοί δεν είναι πρόσφυγες αλλά μετανάστες; Αυτοί που παίζουν με τις λέξεις γελούν με αυτούς που πείθουν πως έχουν σημασία οι διαφορές και όχι οι ομοιότητες που έχουν αυτές οι λέξεις. Τους έχουν του χεριού τους.

Ένα πανό σε μια γωνιά που γράφει τρία πράγματα, θέτει πολλά καθήκοντα.

Το βάρος πάντα πέφτει σε αυτόν που τα υπογράφει.

ΛΑ-ΑΑΣ σημαίνει Λαϊκή Αντίσταση-Αριστερή Αντιιμπεριαλιστική Συνεργασία.


Β.Δ.