Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΟΨΕΙ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΣΤΟ ΚΑΡΛΟΒΑΣΙ

Πολυτεχνείο 2013
Εξέγερση, κίνημα, αναμέτρηση….
Για να ελευθερώσουμε τη ζωή μας και το μέλλον μας!

Τότε…

Ήταν «αποκοτιά» η εξέγερση του Νοέμβρη απέναντι στην αμερικανοστήριχτη και σιδερόφραχτη χούντα; Απέναντι στα τανκς, τους ελεύθερους σκοπευτές, τις ορδές των ΕΑΤ-ΕΣΑ που ματοκυλούσαν τους φοιτητές και το λαό; Είχαν δίκιο οι αστοί πολιτικοί που είχαν συνταχθεί από το καλοκαίρι του ‘73 με το πείραμα «φιλελευθεροποίησης» του Μαρκεζίνη και υποσχόταν στο λαό μια «ομαλή δημοκρατική μετεξέλιξη» αρκεί αυτός να καθόταν ήσυχος; Είχε δίκιο το ΚΚΕεσ που ζητούσε «αντιδικτατορική ενότητα με το Βασιλιά» ή το ΚΚΕ που τόνιζε «όχι καταλήψεις» ενώ η Α/ΕΦΕΕ-ΚΝΕ κατήγγειλε τη συνένωση των φοιτητών της Νομικής με αυτούς του Πολυτεχνείου ως «εισβολή 350 πρακτόρων της ΚΥΠ στο χώρο του Πολυτεχνείου»;

Το βέβαιο είναι πως η νεολαία και ο λαός όλους αυτούς τους παραμέρισε και διεκδίκησε με την εξέγερση του να συγκρουστεί συνολικά με το καθεστώς της αμερικανοκρατίας, της εκμετάλλευσης, της ανελευθερίας. Στηριγμένος στη διαδρομή των ηρωικών του αγώνων των προηγούμενων χρόνων και δεκαετιών, εμπνεόμενος από τους επαναστατικούς και εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες της περιόδου (Κίνα, Βιετνάμ) πάλεψε με συνθήματα όπως ΕΞΩ ΟΙ ΗΠΑ ΚΑΙ ΤΟ ΝΑΤΟ, ΛΑΟΚΡΑΤΙΑ, για να ανοίξει το δικό του δρόμο.

... Και τώρα

40 χρόνια μετά το σύστημα της ιμπεριαλιστικής υποδούλωσης και της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης θέλει να μας διδάξει και να μας επιβάλλει πως είναι μάταιοι αλλά και απαγορευμένοι οι μαζικοί αγώνες ενάντια στους δυνάστες μας. Προβλέπεται φυλάκιση για όσους αγωνίζονται ενάντια στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ! Προβλέπεται φυλάκιση αν ο λαός και η νεολαία αγωνιστούν για ψωμί, δουλειά, ελευθερία, ανεξαρτησία, ειρήνη και φιλία με τους λαούς της περιοχής και του κόσμου! Είναι, μας λένε, μονόδρομος η υποταγή και παράνομη η αντίσταση!
Ένα είναι και πάλι βέβαιο. Εργαζόμενοι και νεολαία δεν χωράνε μέσα στην κοινωνία της εξαθλίωσης, της ανεργίας και της φτώχειας. Δεν αποδέχονται τον εργασιακό και κοινωνικό μεσαίωνα, τη φασιστικοποίηση της δημόσιας ζωής που επιβάλλουν ιμπεριαλισμός, κεφάλαιο, η κυβέρνηση τους, οι μηχανισμοί τους. Ο λαός θέλει και μπορεί να αγωνιστεί, να αντισταθεί μαζικά, για την ανατροπή της πολιτικής του συστήματος, για να υπερασπίσει τα δικαιώματα του, τη ζωή του. Θέλει και μπορεί με ξεσηκωμούς και εξεγέρσεις να «σπάσει» τα σημερινά πολιτικά όρια του κινήματος, να ανοίξει το δρόμο για τη δικαίωση του Νοέμβρη. Και μπορεί να αντλήσει εμπειρία και διδάγματα από την εξέγερση του Νοέμβρη αλλά και από τους αγώνες και τους ξεσηκωμούς όλης της τελευταίας περιόδου:
  • Γιατί αυτό που ζούμε δεν είναι βέβαια μια «ανθρωπιστική κρίση», αλλά μια ταξική-αντιδραστική επέλαση των δυνάμεων του ιμπεριαλισμού και του κεφαλαίου και σαν τέτοια μόνο μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε
  • Γιατί η λαϊκή οργή και η αυθόρμητη τάση αντίστασης και αγώνα πρέπει να μην υποταχτεί, να μην συρθεί πίσω από τις αυταπάτες και τη γραμμή συνθηκολόγησης και μη πάλης της επίσημης Αριστεράς. Πρέπει να την ξεπεράσει όπως το έκανε το Νοέμβρη, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να αναδείξει και να τροφοδοτήσει τη συνείδηση των πραγματικών αναγκαιοτήτων. Την οργάνωση του λαού και της νεολαίας, στα δικά τους σχήματα πάλης. Την συγκρότηση τους μέσα στην πάλη, στον αντίποδα των πολιτικών εκβιασμών και των αντιδραστικών ιδεολογημάτων με τα οποία το σύστημα καθημερινά μας βομβαρδίζει.
Η Ιστορία δεν τελείωσε! Η χώρα μας δεν είναι ιδιοκτησία των ιμπεριαλιστών της ΕΕ και των ΗΠΑ. Η κοινωνία δεν είναι φέουδο των καπιταλιστικών αρπακτικών. Η ζωή μας και το μέλλον των παιδιών μας δεν θα θυσιαστούν στο βωμό της καπιταλιστικής κρίσης και στους ανταγωνισμούς των μεγάλων φονιάδων του πλανήτη. Είναι δικά μας όλα αυτά, και είναι οι εργάτες, ο λαός και η νεολαία αυτοί που θα καθορίσουν την αυριανή μέρα. Το νέο κύμα αγώνων και ξεσηκωμών που απλώνεται σε όλο τον πλανήτη, από την Βραζιλία ως την Τουρκία και την Αίγυπτο και από τις χώρες της Ευρώπης ως την Ασία, αντιστέκεται στην «επιστροφή στο μεσαίωνα», διεκδικεί να ανοίξει ξανά το μέλλον των λαών!

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ-ΣΥΖΗΤΗΣΗ:
ΣΑΒΒΑΤΟ 16 ΝΟΕΜΒΡΗ, 6μμ στο Πανεπιστήμιο (Εμπορική Σχολή)

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ:
ΚΥΡΙΑΚΗ 17 ΝΟΕΜΒΡΗ 12μ, πλατεία ΚΑΡΛΟΒΑΣΟΥ