Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013

ΑΡΤΑ: ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΣΥΣΚΕΨΗ – ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Η επίθεση στο χώρο της υγείας – περίθαλψης είναι σε πλήρη εξέλιξη.
Το νοσοκομείο, τα κέντρα υγείας και τα ιατρεία του ΕΟΠΥΥ, υπολειτουργούν.

Τραγικές ελλείψεις σε νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό (μετά την πρωινή βάρδια δεν υπάρχει ασθενοφόρο που να καλύπτει τα Κέντρα Υγείας λόγω έλλειψης οδηγών). Σε γιατρούς ειδικούς, ειδικευόμενους και αγροτικούς (αδυναμία κάλυψης των εφημεριών σε πολλά τμήματα του νοσοκομείου και στα Κέντρα Υγείας). Με ελλείψεις σε υλικά και φάρμακα (ακυρώνονται τακτικά χειρουργεία στο νοσοκομεία για να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν με υλικά τα έκτακτα – επείγοντα, δεν κάνουν εξετάσεις εδώ και πολύ καιρό τα εργαστήρια του Ι.Κ.Α. λόγω έλλειψης αντιδραστηρίων). Αντί για τις αναγκαίες προσλήψεις προσωπικού και την ενίσχυση της κρατικής χρηματοδότησης, έχουμε προσωπικό σε διαθεσιμότητα (όπως οι οδηγοί και τα πληρώματα των ασθενοφόρων του νοσοκομείου), μετακινήσεις εργαζομένων (οι πληροφορίες μιλούν για 136 εργαζόμενους του νοσοκομείου που θα επανδρώσουν τα αντίστοιχα της Πρέβεζας και των Ιωαννίνων), απλήρωτες υπερωρίες και εφημερίες και ιδιωτικοποίηση πλευρών της λειτουργίας των μονάδων, ενώ αναμένονται ακόμη μεγαλύτερες αλλαγές στην πρωτοβάθμια περίθαλψη.

Με τη μετατροπή του ΕΟΠΥΥ από πάροχο σε αγοραστή υγείας και την υπαγωγή των πρώην πολυϊατρείων του ΕΟΠΥΥ και των Κέντρων Υγείας του ΕΣΥ στις Περιφέρειες, που θα είναι υπεύθυνες για τη λειτουργία και τη χρηματοδότησή τους, το κράτος αποσύρεται ακόμα περισσότερο από την υποχρέωση να προσφέρει δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες περίθαλψης. 220 μονάδες θα κλείσουν ώστε να υπάρχει μία μονάδα Π.Φ.Υ. που θα καλύπτει κατά μέσο όρο 50.000-100.000 κατοίκους. Το προσωπικό των δομών που θα καταργηθούν ή θα αλλάξουν ρόλο ή θα βγει σε διαθεσιμότητα και πολλοί από αυτούς θα απολυθούν. Και οι ανήμποροι, θα βάλουν το χέρι τους πιο βαθιά στην τσέπη, αν μπορούν, από την καινούργια χρονιά, με τα 25 ευρώ για την νοσηλεία τους στο νοσοκομείο, με το ένα ευρώ στο φαρμακείο για κάθε συνταγή.
Αν εφαρμοστούν οι προτεινόμενες κατευθύνσεις στην Άρτα από τα 3 Κέντρα Υγείας και τα ιατρεία του ΕΟΠΥΥ (πρώην ΙΚΑ), δεν θα μείνουν ανοιχτά πάνω από 2. Το δε νοσοκομείο υποστελεχωμένο, με μειωμένη κρατική χρηματοδότηση για το 2014 (από 13 εκ. σε 8,5 εκ. ευρώ), δεν θα μπορεί να καλύψει τις εφημερίες σε πολλές κλινικές όλες τις μέρες, δεν θα γίνονται χειρουργεία λόγω έλλειψης υλικών, κλπ. Ένα νοσοκομείο υποβαθμισμένο, έτοιμο για να «αξιολογηθεί» για συρρίκνωση, ή κλείσιμο.
Επειδή οι συνέπειες είναι επικίνδυνες, όχι μόνο για τους εργαζόμενους στο χώρο της υγείας, αλλά για όλους τους ασθενείς χρήστες της υγείας – περίθαλψης, για όλους τους κατοίκους της πόλης μας.
Καλούμε, συλλόγους εργαζομένων στην υγεία, πρωτοβάθμια σωματεία, συλλογικότητες, εργαζόμενους ασφαλισμένους και ανέργους που μοιράζονται τις ίδιες ανησυχίες με μας, σε ανοιχτή σύσκεψη – συζήτηση, την Τρίτη 17 Δεκέμβρη και ώρα 7.00 μ.μ. στο ξενοδοχείο ΚΡΟΝΟΣ,

με θέμα:

«ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΔΩΡΕΑΝ ΚΑΙ ΠΛΗΡΗ ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ.
ΤΡΟΠΟΙ ΚΑΙ ΜΟΡΦΕΣ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΟΥ.»