Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014

ΠΕΙΡΑΙΑΣ: ΕΞΩ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Σε οργανωμένο σχέδιο αστυνόμευσης των σχολείων και στησίματος χαφιέδικου μηχανισμού καθηγητών και μαθητών προχωρεί η κυβέρνηση. Στοχοποιώντας ανοιχτά τους μαθητικούς αγώνες και το μαθητικό κίνημα, εντείνει την τρομοκρατία προσπαθώντας να πειθαρχήσει και να καθυποτάξει κάθε φωνή αντίστασης. Σε αυτό το αντιδραστικό πλαίσιο εντάσσονται: 1) η περίπτωση των 8 μαθητών από το 2ο ΓΕΛ Κερατσινίου. Οι μαθητές αυτοί κλήθηκαν στο αστυνομικό τμήμα, υποχρεώθηκαν σε ανάκριση χωρίς την παρουσία των γονιών τους ή δικηγόρου, απειλήθηκαν με διώξεις, ακόμη και με τον αποκλεισμό τους από τις πανελλαδικές εξετάσεις. Τους ζητήθηκε να (κατά)δώσουν και άλλους συμμαθητές τους που συμμετείχαν στη 3ημερη κατάληψη του περασμένου Οκτώμβρη, όπως και πλήθος προσωπικών πληροφοριών. Σημειώνεται πως τα ονόματα των μαθητών δόθηκαν από την ίδια τη διευθύντρια του σχολείου!
2) η καταδικαστική απόφαση, με ποινές 9 και 10 μηνών με 3ετή αναστολή, για δυο μαθητές από σχολεία της Δραπετσώνας, που συμμετείχαν σε διαδήλωση στον Πειραιά τον Δεκέμβρη του 2008 ενάντια στη δολοφονία του Α. Γρηγορόπουλου (οι μαθητές τότε ήταν ανήλικοι). Οι βασικές κατηγορίες ήταν ότι οι μαθητές πέταξαν νεράντζια στους πάνοπλους αστυνομικούς («απλή πρόκληση σωματικών βλαβών») και συμμετείχαν στη διαδήλωση («παρακώλυση συγκοινωνίας»). 3) το έγγραφο της ΓΑΔΑ με το οποίο καλεί τους διευθυντές όλων των σχολείων (νηπιαγωγείων, δημοτικών, γυμνασίων, λυκείων) σε προσωπικές συναντήσεις στα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα «για να καταγραφούν τυχόν προβλήματα». Ήδη τέτοιες κλήσεις έχουν γίνει σε πολλούς διευθυντές σε σχολεία όλης της χώρας, ενώ αστυνομικές δυνάμεις «επισκέπτονται» τα σχολεία.

Αυτή η προσπάθεια τρομοκράτησης των μαθητών, έρχεται να προστεθεί στο κύμα διώξεων που έχει εξαπολυθεί τα τελευταία χρόνια σε εκπαιδευτικούς «για απρεπή συμπεριφορά εκτός υπηρεσίας», σε συνδικαλιστές, σε μαθητές (όπως η περίπτωση των μαθητών στη Λαμία), σε εργαζόμενους και αγωνιστές του λαϊκού-εργατικού κινήματος.
Οι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, οι επιστρατεύσεις, οι απαγορεύσεις συγκεντρώσεων και διαδηλώσεων, τα χτυπήματα στις διαδηλώσεις, τα πεσίματα στις καταλήψεις, αποτυπώνουν την κλιμάκωση της φασιστικοποίησης της δημόσιας ζωής, που αποτελεί βασικό εργαλείο του συστήματος για την επιβολή των αντιλαϊκών και βάρβαρων μέτρων. Το κλίμα τρομοκρατίας που επιχειρούν να παγιώσουν στα σχολεία έρχεται σε μια περίοδο που εντείνεται η επίθεση στο δικαίωμα στη δημόσια δωρεάν εκπαίδευση. Την ώρα που απολύονται καθηγητές, που κλείνουν τμήματα και σχολεία. Την ώρα που φτιάχνουν το «νέο Λύκειο», το προθάλαμο για την ανεργία ή τη μαύρη και απλήρωτη ημιαπασχόληση για τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών.
Στοχοποιούν τους μαθητές και τους αγώνες τους γιατί φοβούνται τη νεολαία που αντιστέκεται και αγωνίζεται ενάντια στη βάρβαρη πολιτική της κυβέρνησης και των ξένων αφεντικών της (ΗΠΑ-ΕΕ), για ένα μέλλον με δικαιώματα. Φοβούνται τη νεολαία γιατί αποτελεί το πιο ζωντανό και μάχιμο κομμάτι του λαϊκού κινήματος. Τη νεολαία, που ξέρουν καλά πως δεν θα αποδεχτεί το ρόλο του σύγχρονου δούλου αλλά θα διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στους λαϊκούς αγώνες.
Η μαζική μαθητική κινητοποίηση τη Δευτέρα 17/2 στην εισαγγελία Πειραιώς, με τη στήριξη των τοπικών σωματείων καθηγητών και δασκάλων αλλά και αλληλέγγυων από συλλογικότητες, κατόρθωσε να σταματήσει τη διαδικασία διώξεων σε βάρος των μαθητών του 2ου ΓΕΛ Κερατσινίου. Στην ίδια κατεύθυνση, πρέπει σε κάθε γειτονιά, να δοθεί απάντηση μέσα από την οργάνωση κινητοποιήσεων με στόχο να περιφρουρηθούν τα δημοκρατικά δικαιώματα και να σπάσει το κλίμα τρομοκρατίας. Η τρομοκρατία δεν θα περάσει, του λαού η πάλη θα τη σπάσει!

• Να σταματήσει κάθε δίωξη απέναντι σε μαθητές!
• Να αθωωθούν οι δυο μαθητές από τα σχολεία της Δραπετσώνας!
• Κάτω η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Να αποσυρθεί το έγγραφο της ΓΑΔΑ. Όχι στην ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης και των αγώνων!
• Έξω η Αστυνομία από τα σχολεία! Η τρομοκρατία δε θα περάσει!
• Κοινό μέτωπο μαθητών-εκπαιδευτικών-γονιών ενάντια στην πολιτική Κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ

ΛΑΪΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΠΕΙΡΑΙΑ
e-mail: laikiantistasi@yahoo.gr