Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

Η εισήγηση στην εκδήλωση - συζήτηση για την υγεία στην ΑΣΟΕΕ

Σήμερα το βράδυ, στην ΑΣΟΕΕ, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση - συζήτηση της Λαϊκής Αντίστασης - Αριστερής Αντιιμπεριαλιστικής Συνεργασίας. Την εκδήλωση άνοιξε ο Δημήτρης Μπουγιούκας και ο Γιάννης Αδριανός έκανε την εισήγηση που ακολουθεί:

Συναγωνιστές
Εχει κλείσει ένας κύκλος και μπορούν να εξαχθούν πολύτιμα συμπεράσματα που εκτιμώ ότι θα αναδειχτούν στη σημερινή μας συζήτηση όσον αφορά τη πρωτοβουλία για την υγεία-περίθαλψη της Λαϊκής Αντίστασης - Αριστερής Αντιιμπεριαλιστικής Συνεργασίας.

Σωστά εκτιμήσαμε την κατάσταση και την επίθεση στο χώρο της υγείας-περίθαλψης και σχετικά έγκαιρα ξεκινήσαμε πανελλαδική καμπάνια ανάδειξης του θέματος και σε κατεύθυνση υπεράσπισης του δικαιώματος του λαού στην περίθαλψη του.
Στην λογική μας ήταν να αναζητήσουμε απαντήσεις και να δούμε δυνατότητες ώστε να αναπτυχθούν και να στηριχτούν μαζικές κινητοποιήσεις, να γίνει δηλαδή λαϊκή υπόθεση η αντίσταση ενάντια στο κλείσιμο των μονάδων υγείας: δημόσιων νοσοκομείων, ΕΟΠΠΥ, κέντρων υγείας κ.λπ. Στις συζητήσεις που οργανώσαμε, και δεν ήταν λίγες, αναδείχτηκε η αναγκαιότητα να ενισχυθούν οι μαζικές κινητοποιήσεις ενάντια στο κλείσιμο δημόσιων μονάδων υγείας , ενάντια στις διαθεσιμότητες-απολύσεις, η αναγκαιότητα του συντονισμού τους και η ευρύτερη στήριξη τους από σωματεία εργαζομένων και λαϊκές μαζικές οργανώσεις, μέσα από την δημιουργία πραγματικά λαϊκών επιτροπών αγώνα που θα αναλάμβαναν την οργάνωση και το προχώρημα αυτού του αγώνα ζωής.
Αντιμετωπίσαμε δυσκολίες και υπάρχουν δυσκολίες που πρέπει να δούμε πως θα τις αντιμετωπίσουμε και στην σημερινή μας συζήτηση, που σχετίζονται με την ποσότητα και την ποιότητα των λαϊκών ερεισμάτων των σχέσεων μας δηλαδή με τα λαό, την αναγνωρισιμότητα μας, την εμπιστοσύνη που οφείλουμε να διεκδικήσουμε σαν Λαϊκή Αντίσταση - Αριστερή Αντιιμπεριαλιστική Συνεργασία. Αλλά όχι αυτάρεσκα θεωρούμε πως οι προσπάθειες μας δεν προχώρησαν στο κινηματικό επίπεδο, στο βαθμό που θα θέλαμε, γιατί είχαν κόντρα το κλίμα της περιόδου, ένα κλίμα κινηματικά παραλυτικό που δε δίνει αγωνιστική προοπτική απεναντίας στερεί δυνατότητες και κάνει τις όποιες κινητοποιήσεις -παρά την οργή του κόσμου- λεία και αντικείμενο προεκλογικών σκοπιμοτήτων οι οποίες υπονομεύουν τις προσπάθειες ανάπτυξης των λαϊκών αγώνων για την υπεράσπιση στο δικαίωμα στην υγεία και την περίθαλψη.
Μετά την ψήφιση του νόμου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας(ΠΦΥ) -όπως με κυνικότητα αποκαλεί την διάλυσή της ο ακροδεξιός υπουργός υγείας Γεωργιάδης- σε πολλές περιοχές της χώρας, πολλές πόλεις αλλά και συνοικίες της Αθήνας δυνάμεις της Λαϊκής Αντίστασης - Αριστερής Αντιιμπεριαλιστικής Συνεργασίας συμμετείχαμε μαζί και με άλλους στις κινητοποιήσεις ενάντια στο κλείσιμο των τοπικών πολυιατρείων του ΕΟΠΠΥ (πρώην ΙΚΑ) που ανακοίνωσε το υπουργείο και ξεκίνησε την προηγούμενη Δευτέρα 17 του Φλεβάρη.
Καταγράφεται στα θετικά του απολογισμού μας ότι σα συλλογικότητα, σα μετωπική πολιτική συνεργασία θέλουμε να συνδεθούμε με το λαό από την σκοπιά της υπηρέτησης των λαϊκών συμφερόντων. Επιλέξαμε να κινηθούμε έχοντας κατά νου ότι θέλουμε να είμαστε στο πλευρό της εργατικής τάξης και των απλών ανθρώπων που απειλείται πραγματικά η ζωή τους από την ταξική επίθεση στην υγεία και περίθαλψη.
Όχι χωρίς κόπο, αλλά έγκαιρα, καταλήξαμε σε ένα πλαίσιο αιτημάτων που σε αυτή τη φάση μας ενοποιεί αλλά και το κύριο μπορεί να αποτελέσει βάση για δημιουργία όρων κοινής δράσης για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του λαού στην περίθαλψη.
Δεν αποδεχόμαστε την εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών υγείας και έχουμε σύνθημα ότι η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα.
Δεν αποδεχόμαστε τη διάλυση-κλείσιμο νοσοκομείου, πολυιατρείου, κέντρου υγείας, όποιας δομής υγείας υπήρχε και λειτουργούσε και καλούμε σε μαζικό αγώνα ενάντια στη διάλυσή τους.
Η διάλυση των δομών υγείας και το κλείσιμο τους, σαν αποτέλεσμα της ανθυγιεινής αντιλαϊκής πολιτικής του υπουργείου, σημαίνει διαθεσιμότητες και απολύσεις για γιατρούς, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό που δουλεύει σε αυτές. Υπερασπιζόμενοι το δικαίωμα στη δουλειά λέμε όχι στις απολύσεις.
Δεν ανήκουμε στις συλλογικότητες που ισχυριζόμαστε ότι η περίθαλψη που είχε ο λαός μας ανταποκρίνονταν στις ανάγκες του. Σε καμία περίπτωση. Ωστόσο αυτό που έρχεται και καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε επιχειρεί να γκρεμίσει τα υπολείμματα λαϊκών κατακτήσεων όπως αυτές είχαν αποτυπωθεί στο χώρο της υγείας-περίθαλψης. Γι αυτό και λέμε κάτω τα χέρια από τις λαϊκές κατακτήσεις.
Συναγωνιστές
Τις μέρες που προηγήθηκαν της σημερινή μας εκδήλωσης το υπουργείο υγείας έβαλε λουκέτο στις μονάδες υγείας του ΕΟΠΠΥ ρίχνοντας μάλιστα την ευθύνη γι αυτό στην απεργία των γιατρών του ΕΟΠΥΥ. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού υγείας τα ιατρεία του ΕΟΠΥΥ θα παραμείνουν κλειστά για ένα μήνα περίπου ώστε στη συνέχεια να ενταχθούν, όπως ορίζει και ο σχετικός νόμος, στο Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ). Αυτή η κίνηση μας θυμίζει πολιτική τακτική τύπου ΕΡΤ όπου για να καμφθούν οι αντιδράσεις κλείνει ο οργανισμός και οι εργαζόμενοι τίθενται σε καθεστώς διαθεσιμότητας. Μετά η κυβέρνηση προκηρύσσει διαγωνισμό για τη στελέχωση ενός καινούργιου οργανισμού με λιγότερους, κακοπληρωμένους και ανασφαλείς εργαζόμενους που για την περίπτωση της τηλεόρασης είναι η αθλιότητα της σημερινής ΝΕΡΙΤ όμως για την υγεία του λαού είναι μαύρη πολιτική που επιφυλάσσει μεγαλύτερη ταλαιπωρία, περισσότερο πόνο, ακριβότερες υπηρεσίες υγείας και πιο πολλούς θανάτους.
Ας σκεφτούμε μόνο την ξεδιαντροπιά των κυβερνώντων που με τόσο μεγάλη ευκολία προχωρούν στο κλείσιμο για τουλάχιστον ένα μήνα των πολυιατρείων του ΕΟΠΠΥ. Λες και οι αρρώστιες του λαού μπορούν να περιμένουν αυτό το διάστημα. Λες και ο καρκινοπαθής ή ο γέροντας μπορεί να μείνει χωρίς φάρμακα για ένα μήνα. Λες και είναι εύκολο με τη φτώχεια και την ανεργία που υπάρχει ο ασφαλισμένος, ο άνεργος, ο συνταξιούχος να βρει γιατρό ιδιώτη για να πληρώσει για μια απλή συνταγή 10 ευρώ. Λες και δεν εξαναγκάζεται, έτσι, ο φτωχός που δεν θα βρίσκει συμβεβλημένο γιατρό να πληρώσει την επίσκεψη από την τσέπη του. Και όταν τον βρει γιατί δεν έχει να πληρώσει είναι αθλιότητα και τραγωδία μαζί να μην μπορεί να συνταγογραφήσει τα φάρμακα του γιατί ο συμβεβλημένος γιατρός θα έχει πιάσει το μηνιαίο πλαφόν συνταγών που του επιτρέπει το υπουργείο. Τα μεγάλα λόγια περί των εκατοντάδων γιατρών που είναι διαθέσιμοι-μέσω ιντερνετ- για τους ασφαλισμένους και για αύξηση του πλαφόν της συνταγογράφησης για να μην υπάρχουν προβλήματα είναι άλλα λόγια να αγαπιόμαστε και για να μην τους πάρουν με τις πέτρες.
Ο κόσμος με αυτές τις εξελίξεις θα υποφέρει, το ξέρει, είναι εξοργισμένος και η οργή του θα αυξηθεί όταν μετά από το διάστημα που έδωσε η κυβέρνηση θα δει να ανοίγουν τα μισά από αυτά τα ιατρεία και με ερωτηματικό τι θα παρέχουν στους ασφαλισμένους.
Περιφέρεται ο υπουργός υγείας στα κανάλια και κορδώνεται όταν λέει ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και άλλοι «σοφοί» του είδους επαινούν τη μεγαλειώδη παρέμβαση του στον τομέα της υγείας. Δεν να μας αιφνιδιάζουν. Βέβαια και χαιρετίζουν οι «σοφοί» την πολιτική της κυβέρνησης που στερεί τις παροχές υγείας από τους ασφαλισμένους, πράξη που μεταφράζεται σε 3 δις ευρώ μείωση στις κρατικές δαπάνες για την υγεία. Το γεγονός χαροποιεί ιδιαιτέρως τους δανειστές της χώρας.
Και άλλοι «σοφοί» άλλωστε της Ε.Ε., της Ε.Κ.Τ. και του ΔΝΤ πανηγυρίζουν επίσης για την πολιτική που εισηγούνται και που με συνέπεια υλοποιεί η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ εδώ στη χώρα. Πολιτική που έχει γιγαντώσει την ανεργία, που βυθίζει ολοένα και μεγαλύτερο κομμάτι του λαού στη φτώχεια, που κλέβει μισθούς, μεροκάματα, συντάξεις, πολιτική που βάζει λουκέτα σε χιλιάδες μαγαζιά πετώντας κυριολεκτικά στο δρόμο δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους, πολιτική που πλήττει την παιδεία και που δε διστάζει να χρησιμοποιεί τις δυνάμεις καταστολής, τα δικαστήρια, τις διώξεις, τις φυλακίσεις, τα χημικά για να καταστείλει από τον λαό που δεν καταλαβαίνει ότι αυτά γίνονται για τι καλό του.

Συναγωνιστές
Η επίθεση στην υγεία-περίθαλψη είναι ταξική και ένα κομμάτι της συνολικότερης επίθεσης του ιμπεριαλιστικού-καπιταλιστικού συστήματος στο λαό μας.
Σε τέτοιου χαρακτήρα επιθέσεις δεν είναι όμως μόνο οι οικονομικοί δείκτες που καθορίζουν τις επιλογές. Στην περίπτωση της υγείας υπάρχει στρατηγικός στόχος.
Εδώ και αρκετά χρόνια έχει υποβαθμισθεί το δημόσιο νοσοκομείο και παράλληλα έχει ευνοηθεί σκανδαλωδώς το μεγάλο ιδιωτικό κεφάλαιο στο χώρο της υγείας. Ξένο και ντόπιο κεφάλαιο θεωρούν τη στιγμή κατάλληλη ώστε να μετατρέψουν πλήρως την περίθαλψη από κοινωνικό συλλογικό δικαίωμα που παρέχεται δωρεάν σε υπηρεσίες παροχής υγείας που θα μας πουλούν και εμείς θα αγοράζουμε. Αν έχουμε χρήματα να αγοράσουμε!
Αυτή είναι η πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση Σαμαρά, η πολιτική στους τομείς της δημόσιας υγείας και περίθαλψης, της δημόσιας ασφάλισης και πρόνοιας που κλιμάκωσαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ,τα τελευταία χρόνια, από τα μνημόνια που υπαγόρευσε η τρόικα.

Συναγωνιστές
Με αποφάσεις του τελευταίου μνημονίου έκλεισαν 8 νοσοκομεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και μπήκαν σε καθεστώς διαθεσιμότητας μεγάλος αριθμός υγειονομικών υπάλληλων. Είναι γραμμένο στα χαρτιά και δρομολογείται να κλείσουν δεκάδες άλλα νοσοκομεία σε όλη την επικράτεια. Για λόγους τακτικής και προσωρινά εκτιμούμε ότι έχει αναβληθεί η απόλυση των διαθέσιμων και το κλείσιμο των ψυχιατρικών νοσοκομείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκης γεγονός που θα ήταν η ταφόπλακα για την ψυχική υγεία.
Μετά τον πρώτο γύρο επίθεσης και με τακτική σαλαμιού για να μην σωρεύονται λαϊκές αντιδράσεις έφτασε ο επόμενος στόχος της πολιτικής της τρόικας και της κυβέρνησης.
Από 500 μονάδες πρωτοβάθμιας υγείας που υπάρχουν στη χώρα θα μένουν σχεδόν οι μισές με μια δομή πρωτοβάθμιας υγείας ανά καλλικρατικό Δήμο. Σαν αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι να τεθούν σε διαθεσιμότητα - απόλυση κοντά στους δέκα χιλιάδες υγειονομικοί και διοικητικοί υπάλληλοι που είναι το σημερινό προσωπικό του ΕΟΠΥΥ.
Σε σχέση τώρα με την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας οι εξελίξεις έχουν και μια δεύτερη πλευρά που μάλλον είναι η σοβαρότερη.
Αυτό που είχαμε μέχρι τώρα αν και δεν ήταν ικανοποιητικό ήταν ένας ΕΟΠΥΥ παραγωγός και πάροχος υπηρεσιών υγείας που είχε την υποχρέωση να παρέχει σε όλους τους ασφαλισμένους του περίθαλψη με βάση την αρχή της καθολικότητας του δικαιώματος στο κοινωνικό αγαθό της υγείας. Εδώ και κάποιο καιρό αυτό που προωθείται συστηματικά είναι η λογική ότι πρέπει να πληρώνουμε για την υγεία μας.
Ας θυμηθούμε τα 5 ευρώ πριν από μερικά χρόνια για τα τακτικά ραντεβού, τη συνεχή αύξηση της συμμετοχής στο φάρμακο ακόμα και για τα φάρμακα του παίρνουν οι χρόνια πάσχοντες όπως είναι οι καρκινοπαθείς και βεβαίως το ότι συνεχώς αφαιρούνταν φάρμακα από τη λίστα συνταγογράφησης. Πιο πρόσφατη είναι η προσπάθεια να εφαρμοστεί το εισιτήριο των 25 ευρώ για την εισαγωγή στο νοσοκομείο. Επίσης λόγοι τακτικής οδήγησαν την κυβέρνηση να αποσύρει αυτό το μέτρο και να βρει λεγόμενο ισοδύναμο στην αύξηση του φόρου στα τσιγάρα. Και βέβαια εδώ είναι και το 1 ευρώ που έχει θεσπιστεί να πληρώνει κάθε ασφαλισμένος για συνταγή στο φαρμακείο.
Με όλα αυτά τι επιδιώκουν; Επιχειρούν να ξεριζώσουν και από τα μυαλά μας ότι έχει απομένει, ακόμα και την έννοια του δωρεάν και καθολικού δικαιώματος στην περίθαλψη και να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις να περάσει ένας εκβιασμός ότι αν χρειάζεται να γιατρευτούμε οι επιλογές θα είναι μετρημένες και σίγουρα ακριβές.

Συναγωνιστές πως ολοκληρώνουν το πάζλ της επίθεσης;
Αφού μάζεψαν τα ασφαλιστικά ταμεία σε ένα φορέα -τον ΕΟΠΥΥ-, αφού λεηλάτησαν την περιουσία των ταμείων, έφτασε και ή στιγμή να αλλάξουν δραματικά τα δεδομένα για όλους τους ασφαλισμένους. Στον ΕΟΠΥΥ αυτή την περίοδο που μιλάμε είναι ασφαλισμένοι πάνω από 6 εκατομμύρια πολίτες.
Και ποια είναι, λοιπόν, τα καινούρια δεδομένα;
Ο ΕΟΠΥΥ από παραγωγός, πάροχος και αγοραστής υπηρεσιών υγείας που ήταν μετατρέπεται πλήρως σε αγοραστή υπηρεσιών υγείας.
Εδώ για να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις δηλώνουμε πως και με την προηγούμενη ιδιότητα του ΕΟΠΥΥ του που ήταν διπλή -και αγοραστή και παραγωγού- παρόχου υπηρεσιών υγείας- δεν αποφύγαμε την ταλαιπωρία, τις περικοπές: στις ιατρικές εξετάσεις, στις θεραπείες, στα φάρμακα, στο υγειονομικό υλικό, στα επιδόματα και βέβαια δεν απετράπη η αύξηση των πληρωμών των ασθενών και στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα.
Δικαίως ανησυχείτε πολύ για το τι μας περιμένει το λαό με βάση και τα καινούρια σχέδια.
Εκτιμούμε ότι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης προβλέπει την παροχή ενός βασικού, απολύτως στοιχειώδους πακέτου υπηρεσιών πρωτοβάθμιας υγείας το οποίο θα συνδέεται αλλά και θα εξαρτάται ασφυκτικά από τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων του ΕΟΠΥΥ.
Όταν τα ασφαλιστικά ταμεία πάνε από το κακό στο χειρότερο, επειδή λεηλατούνται από το κράτος και το κεφάλαιο και επειδή βεβαίως έχουμε δραματικά ποσοστά ανεργίας, ο καθένας μπορεί να καταλάβει τι μας περιμένει. Όταν το σύστημα καταργεί παροχές υγείας και συνδέει τις όποιες λίγες παροχές υγείας με την ασφαλιστική κατάσταση των εργαζομένων σε συνθήκες γιγαντισμού της ανεργίας, με δραματικές μειώσεις μισθών και εργοδοτικών εισφορών δεν είναι δύσκολο να καταλάβουμε ότι το κυβερνητικό σχέδιο είναι το εργαλείο όπου δραματικά θα περικοπεί το ενιαίο (και σε ποσότητα και σε ποιότητα) των παροχών υγείας για τους ασφαλισμένους και θα προκαλέσει σχεδόν τον πλήρη αποκλεισμό των ανέργων-ανασφάλιστων.
Για να παραφράσουμε μια ατάκα που δεν μας εκφράζει (γι αυτό και την αλλάζουμε άλλωστε) «ο καθένας θα έχει την περίθαλψη που του αξίζει» δηλαδή, αυτή που αντιστοιχεί στην ταξική του θέση στο κεφαλαιοκρατικό σύστημα παραγωγής.
Συναγωνιστές, για το σύστημα, για την κυβερνητική πολιτική η υγεία αποτελεί εμπόρευμα και προσωπική ευθύνη. Γίνεται καθαρά ταξικό το κριτήριο πρόσβασης στις μονάδες υγείας. Καταδικάζουν, έτσι, με αποκλεισμό και στέρηση του πιο βασικού δικαιώματος το μεγαλύτερο τμήμα των λαϊκών στρωμάτων που χτυπιέται αλύπητα από την οικονομική ληστρική πολιτική. Πάνω στα κοινωνικά ερείπια που αφήνει πίσω της η εφαρμογή των μνημονίων ψηφίστηκε το ανθρωποκτόνο νομοσχέδιο. Νόμος τώρα που δημιουργεί το πολίτικο-νομικό πλαίσιο για να ξεπουλήσουν τα απομεινάρια της ΠΦΥ και να τα παραδώσουν λάφυρο στους επιχειρηματίες της υγείας, έξω και πέρα από τις ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων και για να εξασφαλίσουν τις πολυπόθητες για τρόικα-κυβέρνηση απολύσεις από το προσωπικό του ΕΟΠΥΥ.
Βασικό εργαλείο σ’ αυτή την κατεύθυνση είναι η πολιτική της ιδιωτικοποίησης. Κλείνουν τις δημόσιες δομές, για να ανοίγουν οι δουλειές του κεφαλαίου. Βάζουν ιδιώτες μέσα στο δημόσιο σύστημα (γιατρούς με μπλοκάκι προβλέπει η task force). Αποκόπτουν τις δημόσιες μονάδες υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό και τις εντάσσουν στις περιφέρειες με «σφαιρικό προϋπολογισμό», που ανοίγει το δρόμο στη λειτουργία με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, κατά περίπτωση. Όχι μόνο δεν αποκλείεται αλλά αντίθετα διευκολύνεται και το ξεπούλημα στο ιδιωτικό κεφάλαιο, αν αυτό θεωρηθεί κερδοφόρο.
Παράλληλος στόχος του νέου νόμου (άρθρα 16-26) είναι η απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων των εργαζομένων, οι απολύσεις του προσωπικού και κυρίως των γιατρών. Μετά τη διαθεσιμότητα όπου οι εργαζόμενοι θα υποστούν περικοπές μισθών, ξεκινάει το βάσανο της κινητικότητας/ μετάθεσης με βάση τις ανάγκες της αντίστοιχης ΥΠΕ. Ειδικά για τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ ο εκβιασμός του Υπουργείου τους οδηγεί μαζικά στην έξοδο. Το νομοσχέδιο πετάει χιλιάδες εργαζόμενους στην ανασφάλεια και την περιπλάνηση, ξεπαστρεύει τις εργασιακές τους σχέσεις και τους καθιστά υποψήφιους προς απόλυση αν δεν υποκύψουν στις «αναδιαρθρώσεις» που προβλέπει το ΠΕΔΥ. Με την κατάργηση της μονιμότητας, με την επέκταση ελαστικών σχέσεων εργασίας (εργολαβικοί, εργαζόμενοι με μπλοκάκι, πεντάμηνα κλπ), με μειώσεις μισθών και με γενικευμένη την εργασιακή ανασφάλεια, οι εργαζόμενοι μετατρέπονται σε σύγχρονους δούλους.


Τι κάνουμε συναγωνιστές; Τι πρέπει να γίνει;…
Καταρχήν, δεν αποδεχόμαστε ότι στο μέλλον που μας ετοιμάζουν, που είναι κάτι παραπάνω από ζοφερό, ότι αποτελούν διέξοδο για το λαό και τις ανάγκες του τα μαντζούνια των Κοινωνικών Ιατρείων και της φιλανθρωπίας.
Θέλουμε να υπηρετήσουμε την κατεύθυνση της αντίθεσης στη διάλυση των Νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ. Θέλουμε να πορευτούμε με τη θέση πως το δικαίωμα του λαού στην Υγεία δεν είναι εμπόρευμα. Θέλουμε να υπερασπίσουμε τις συνολικότερες λαϊκές κατακτήσεις, καθώς και το δικαιώματος στη δουλειά, κόντρα στις διαθεσιμότητες – απολύσεις.
Εμπνεόμαστε από τον αγώνα που δίνουν λαός και εργαζόμενοι στην Ικάρια για να μην κλείσει το νοσοκομείο τους. Ετσι πρέπει να πάμε, δεν έχουμε πολλές επιλογές. Τόσο οι εργαζόμενοι στις μονάδες του ΕΟΠΥΥ όσο και οι ασφαλισμένοι είμαστε αναγκασμένοι να αντισταθούμε. Στους χώρους δουλειάς και στις γειτονιές, να οικοδομήσουμε ένα ΜΕΤΩΠΟ, για να μην κλείσουν οι μονάδες υγείας, να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος, να μην περάσουν τα μέτρα.
Θέλουμε η Λαϊκή Αντίσταση - Αριστερή Αντιιμπεριαλιστική Συνεργασία να έχει άμεση συμμετοχή στα μέτωπα πάλης του λαού, απ’ τα πιο μεγάλα έως τα πιο μικρά. Και η υγεία-περίθαλψη του λαού μας είναι ένα τέτοιο μέτωπο πάλης. Να είμαστε σε ετοιμότητα για τις επερχόμενες αντιπαραθέσεις για τον επόμενο γύρο ταξικών συγκρούσεων.
Με προμετωπίδα το αίτημα «να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος από όσους βρίσκονται σε διαθεσιμότητα» να συμβάλλουμε ώστε την αμέσως επόμενη περίοδο να δημιουργηθούν οροί ώστε να διευρυνθεί-ενοποιηθεί το μέτωπο των εργαζομένων-διαθέσιμων από όλους τους κλάδους του δημοσίου που έχουν αυτό το θέμα.
Μπροστά στην κρίσιμη απειλή που δημιουργεί η πολιτική κυβέρνησης-τρόικας για την υγεία και την ζωή του λαού η Λαϊκή Αντίσταση – Αριστερή Αντιιμπεριαλιστική Συνεργασία πανελλαδικά απευθύνει κάλεσμα για μια πλατιά λαϊκή μαζική κινητοποίηση, η οποία :

-Να ενώσει τον αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία ,στον ΕΟΠΥΥ ενάντια στις απολύσεις-διαθεσιμότητες τους, στο κλείσιμο δημόσιων νοσοκομείων και μονάδων υγείας, στην περικοπή των δαπανών για την υγεία και στην συρρίκνωση και υποβάθμιση των δημόσιων υπηρεσιών υγείας ,με τον αγώνα όλου του λαού για το δικαίωμα στην πλήρη και δωρεάν περίθαλψη
-Να επιδιώξει η πάλη ενάντια στα κυβερνητικά μέτρα διάλυσης των δημόσιων υπηρεσιών υγείας να γίνει υπόθεση των σωματείων και όλων των μαζικών εργατικών και λαϊκών συλλογικοτήτων
-Να συμβάλει στο συντονισμό των αγώνων που δίνουν σωματεία στο χώρο της υγείας, στην διεύρυνση της αλληλεγγύης σ’αυτούς τους αγώνες και ,ταυτόχρονα, στην συνολικοποίηση αυτής της πάλης με πρωτοβουλίες, επιτροπές αγώνα και άλλες μορφές μαζικής λαϊκής συσπείρωσης και κινητοποίησης σε πόλεις και συνοικίες, που μπορούν να δυναμώσουν το μέτωπο για την υπεράσπιση του δικαιώματος του λαού στην Περίθαλψη.

Είναι φανερό ότι οι σημερινές συνθήκες της ολομέτωπης επίθεσης των ντόπιων και ξένων δυνάμεων του συστήματος απαιτούν την ολόπλευρη συμμετοχή μας στην ταξική πάλη, χωρίς να υπολογίζουμε κόπους και θυσίες. Σε αυτές τις κρίσιμες εποχές από κάθε άποψη να επιδιώκουμε σαν Λαϊκή Αντίσταση - Αριστερή Αντιιμπεριαλιστική Συνεργασία την κοινή δράση και το συντονισμό –για υγεία, παιδεία, διαθεσιμότητες- μέσα στο κίνημα έτσι ώστε να οικοδομήσουμε μαζικούς όρους αντίστασης, βασική προϋπόθεση για νικηφόρα αποτελέσματα.

Ας αρχίσει η κουβέντα…..