Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014

Όχι στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Κεντροαφρικανική Δημοκρατία
Καμιά συμμετοχή-εμπλοκή της χώρας

Στις 20 Γενάρη η σύνοδος των Υπ. Εξωτερικών της Ε.Ε. ενέκρινε, με την ανοχή κυρίως της Γερμανίας και της Αγγλίας, την αποστολή έως 1000 στρατιωτών για την ενίσχυση της γαλλικής ιμπεριαλιστικής επέμβασης στη Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. Ταυτόχρονα, ενέκρινε ως επιχειρησιακό κέντρο των ευρωπαϊκών δυνάμεων, το «Ελληνικό Στρατηγείο Επιχειρήσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης» στη Λάρισα υπό γαλλική διοίκηση, απορρίπτοντας το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για Έλληνα διοικητή.
Η επέμβαση στη Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, που επίσημα ξεκίνησε στις 5 του περασμένου Δεκέμβρη με την έγκριση του ΟΗΕ, έχει και την ανοχή του αμερικανικού ιμπεριαλισμού, ο οποίος συνδράμει οικονομικά, ενώ ήδη έχει δρομολογήσει σχεδιασμούς, που αφορούν τα στρατεύματα του στη περιοχή. Τη γαλλική δύναμη των 1600 στρατιωτών που έχει αναπτυχθεί στη χώρα πλαισιώνει δύναμη 5000 στρατιωτών της Αφρικανικής Ένωσης.

Το νέο ιμπεριαλιστικό έγκλημα, κατά το συνήθη τρόπο, ονομάστηκε «ανθρωπιστική αποστολή», που αποσκοπεί «στην ασφάλεια και τη σταθερότητα της χώρας». Με αφορμή και πρόσχημα τις εμφύλιες, συνεχώς εντεινόμενες, συγκρούσεις θρησκευτικού χαρακτήρα -που υποδαυλίζονται από τους ιμπεριαλιστές- διεξάγεται στην πρώην γαλλική αποικία η νέα ιμπεριαλιστική κτηνωδία.
Η εξελισσόμενη ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, μιας φτωχής χώρας, με τα πλούσια όμως κοιτάσματα πετρελαίου, χρυσού και διαμαντιών αλλά και ουρανίου, είναι η τέταρτη κατά σειρά, στρατιωτική επέμβαση της Γαλλίας στην Αφρικανική Ήπειρο, τα δυο μόλις τελευταία χρόνια (προηγήθηκαν Λιβύη, Ακτή Ελεφαντοστού, Μαλί). Αποτελεί, ευθεία απάντηση στην οικονομική και πολιτική ενίσχυση της κινέζικης επιρροής στην περιοχή. Παράλληλα, αποτελεί προσπάθεια δημιουργίας καλύτερων όρων και θέσεων έναντι των παραδοσιακών «συμμάχων», δηλαδή του αμερικανικού ιμπεριαλισμού, αλλά και των ιμπεριαλιστικών χωρών στο πλαίσιο της Ε.Ε. Είναι αποτέλεσμα του παροξυσμού των ενδοιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και αντιθέσεων για το ξαναμοίρασα των αγορών, των πλουτοπαραγωγικών πηγών, των ενεργειακών δρόμων, των σφαιρών και ζωνών επιρροής. Μια διαδικασία που έχει επικίνδυνα επιταχυνθεί στο πυρακτωμένο έδαφος της κρίσης του καπιταλιστικού συστήματος, δημιουργώντας συνεχώς εστίες σύγκρουσης των ιμπεριαλιστών σε όλο το πλανήτη, συνθλίβοντας ολόκληρους λαούς στις μυλόπετρες των ανταγωνισμών τους. Έτσι στα δεινά των λαών της Αφρικής, εκτός από την εξαθλίωση, την πείνα και τις αρρώστιες, που τους θερίζουν, προστίθενται και οι αιματηρές θρησκευτικές ή φυλετικές αντιπαραθέσεις, τις οποίες υποδαυλίζουν οι ιμπεριαλιστές και οι ανοιχτές στρατιωτικές επεμβάσεις τους.
Η συμμετοχή της Ελλάδας στη νέα ιμπεριαλιστική θηριωδία αποτελεί πρόκληση για τον χειμαζόμενο λαό, τους εργαζόμενους και τη νεολαία. Η προθυμία, για άλλη μια φορά, της ελληνικής κυβέρνησης να παράσχει «γη και ύδωρ» στους μακελάρηδες-δυνάστες, την ίδια στιγμή που η χώρα έχει μετατραπεί σε πεδίο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, εγκυμονεί νέους κινδύνους για το λαό. Ο ελληνικός λαός κανένα συμφέρον δεν έχει στην Αφρική. Αντίθετα στα εξοντωτικά μέτρα που παίρνονται σε βάρος του βιοτικού του επιπέδου προστίθενται και οι δαπάνες για πολεμικές εξορμήσεις στο άρμα και τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών δανειστών του.
Περισσότερο από ποτέ προβάλει επιτακτικά η ανάγκη για την οικοδόμηση στη χώρα μας ενός μαζικού, λαϊκού, αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, που με κορμό την εργατική τάξη θα σηκώσει στις πλάτες του το καθήκον της κατάργησης των ιμπεριαλιστικών δεσμών και της ανατροπής της κυριαρχίας της άρχουσας τάξης.

Όχι στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Κεντροαφρικανική Δημοκρατία!
Καμιά συμμετοχή-εμπλοκή της χώρας!
Σε κάθε χώρα η πάλη των λαών να γίνει ο εφιάλτης των ιμπεριαλιστών!
Έξω οι βάσεις από τη χώρα!
Έξω η Ελλάδα από ΕΕ ΚΑΙ ΝΑΤΟ!