Σάββατο, 12 Ιουλίου 2014

ΧΑΝΙΑ
Μαχητική συγκέντρωση κατά των χημικών

Με μαχητικότητα και με ιδιαίτερα θετική αντιμετώπιση από κατοίκους και επισκέπτες των Χανίων πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση ενάντια στην υδρόλυση των χημικών στη Μεσόγειο που είχε καλέσει η Πρωτοβουλία Αντίστασης την Παρασκευή 11-7.
Είχε προηγηθεί τις προηγούμενες μέρες, με τον πιο αποφασιστικό τρόπο, μαζική καμπάνια συντρόφων και φίλων της Πρωτοβουλίας Αντίστασης στην οποία μοιράστηκαν πάνω από 2000 προκηρύξεις, κρεμάστηκαν πανό σε αρκετά σημεία της πόλης και από το πρωί της Παρασκευής λειτούργησε μικροφωνική που κατήγγειλε το έγκλημα που είναι ήδη σε εξέλιξη εδώ και μια βδομάδα μερικά μίλια από τις ακτές της Κρήτης.

Η Πρωτοβουλία Αντίστασης οδηγήθηκε να κάνει μόνη της το κάλεσμα αφού μετά από πολύωρη σύσκεψη την Τρίτη 8-7 στο Ε.Κ.Χ. το ανοικτό συντονιστικό αρνήθηκε πεισματικά να δεχτεί τη διοργάνωση με όρους κοινής δράσης μαζικού συλλαλητηρίου στο κέντρο της πόλης. Στη σύσκεψη μπήκε από την πλευρά μας η ανάγκη του μαζικού λαϊκού ξεσηκωμού απέναντι στην αδίστακτη και επικίνδυνη συμπεριφορά των ιμπεριαλιστών που δεν υπηρετούν σχέδια ειρήνης αλλά σχέδια πολέμου και καταστροφής σ' όλη τη γύρω περιοχή.
Τονίσαμε ότι δεν αρκούν παραδειγματικές ενέργειες όπως προσέγγιση του στόλου των ιμπεριαλιστών με πλωτά μέσα, ενώ χαρακτηρίσαμε ανοησία αυτό που λέγονταν πως μπορούμε ν' ασκήσουμε πίεση περικυκλώνοντας τη βάση της Σούδας. Δε διαφωνήσαμε με το συμβολισμό και τη σημειολογία μιας κινητοποίησης στην αμερικανατοϊκή βάση, ίσα- ίσα, αλλά τονίσαμε ότι όλες οι ενέργειες πρέπει να κατατείνουν στη μαζική λαϊκή συμμετοχή σε κάθε πόλη της Κρήτης και όχι μόνο μιας και η μοναδική πίεση που μπορεί ν' ασκηθεί στις σημερινές συνθήκες είναι η πολιτική και αυτή προϋποθέτει τον άμεσο λαϊκό ξεσηκωμό.
Ενώ η υδρόλυση εξελίσσεται εδώ και μια βδομάδα το συντονιστικό αποφάσισε, ανάμεσα και σε δράσεις που αποπροσανατολίζουν (π.χ. επιδίωξη συνάντησης με τους πρέσβεις των ΗΠΑ- Ρωσίας) τον τριήμερο "αποκλεισμό" της βάσης μετά από 10 μέρες στις 19- 21 Ιούλη.
Στην επιμονή μας για διοργάνωση στο ενδιάμεσο διαδήλωσης στην πόλη, μετά από πολλή ταλαιπωρία και ένταση ειπώθηκε ωμά, από μέλος του συντονιστικού και δήμαρχο Πολάκη, πως δεν πρόκειται να γίνει διαδήλωση στο κέντρο της πόλης.
Δυστυχώς καμία ανάλογη αγωνία με την Πρωτοβουλία Αντίστασης δεν είχαν ούτε οι δυνάμεις του ΚΚΕ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, παρότι προκλήθηκαν στη σύσκεψη να τοποθετηθούν πάνω στην κινηματική πρόταση κοινής δράσης που καταθέσαμε. Η μεν ΑΝΤΑΡΣΥΑ περιστράφηκε στο πνεύμα των ΣΥΡΙΖΑ, Οικολόγων, Αντεξουσιαστών του Συντονιστικού, χωρίς να δεσμεύεται πουθενά, το δε ΚΚΕ κατέθεσε το πλαίσιό του, διαχωρίστηκε και έφυγε χωρίς καμιά αγωνία για την ανάγκη μαζικής λαϊκής κινητοποίησης του κόσμου.
Μετά απ' όλα αυτά και απ' την αμέσως επόμενη μέρα η Πρωτοβουλία Αντίστασης κινήθηκε αποφασιστικά αρνούμενη να υποταχτεί στη λογική των Σωτήρων και του εικονικού κινήματος.
Η συγκέντρωση και η διαδήλωση όπως ήταν αναμενόμενο δεν είχε πολύ κόσμο σε σχέση μ' αυτό που απαιτείται, όμως σχολιάστηκε πολύ θετικά και αποτέλεσε τη συνέχεια μιας σειράς παρεμβάσεων της Πρωτοβουλίας Αντίστασης σχετικά με το θέμα των χημικών που το συνδέει με τη δολοφονική στάση των ιμπεριαλιστών και των σιωνιστών στη γύρω περιοχή της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.
Η όλη καμπάνια παρότι δεν καταφέρνει μέχρι στιγμής με βάση τους συσχετισμούς να πετύχει το ζητούμενο του μαζικού ξεσηκωμού, ωστόσο αποτελεί σημαντική παρακαταθήκη όπως ειπώθηκε στη συγκέντρωση για τη συνέχιση του αγώνα για να πάψει ο τόπος μας να γίνεται συνεχώς ορμητήριο πολέμου και τώρα χαβούζα για τα χημικά της πολεμικής βιομηχανίας των ιμπεριαλιστών που συνεχίζουν να παράγουν τέτοια και ακόμη πιο επικίνδυνα για να δολοφονούν τους λαούς και ν' απειλούν ολάκερη την ανθρωπότητα.