Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014

Θεσσαλονίκη
Ανταπόκριση από την εκδήλωση για την Ουκρανία

Την Κυριακή 19/10 πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης η εκδήλωση της Λαϊκής Αντίστασης-Αριστερής Αντιιμπεριαλιστικής Συνεργασίας για το ζήτημα της Ουκρανίας. Πλήθος συντρόφων, συναγωνιστών και νέων φίλων τίμησαν την εκδήλωση με την παρουσία τους και τις τοποθετήσεις τους. Η εισήγηση της συζήτησης φώτισε βασικές πτυχές των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, των εκατέρωθεν κινήσεων από τους Αμερικανονατοϊκούς και Ρώσους ιμπεριαλιστές καθώς και τον τρόπο με τον οποίο οι παραπάνω ανταγωνιστές αξιοποιούν τις ντόπιες ολιγαρχικές ομάδες, υπαρκτά ή ανύπαρκτα εθνοτικά και μειονοτικά ζητήματα για την επιβολή των ιμπεριαλιστικών τους σχεδίων. Πρόκειται για σχεδιασμούς που κομματιάζουν μια ολόκληρη χώρα και δημιουργούν φόρο αίματος για το λαό της Ουκρανίας.
Σε συνάρτηση με το ουκρανικό ζήτημα αναδείχθηκαν (και από τοποθετήσεις συναγωνιστών) οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν για τους λαούς της ευρύτερης περιοχής, αλλά και το βασικό γνώρισμα της εποχής που δεν είναι άλλο από βάθεμα της έντασης σε παγκόσμιο επίπεδο των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και των αιματηρών συγκρούσεων που δημιουργούν αυτοί για τους λαούς.
Ως εκ τούτου τέθηκε σαν βασικό ζήτημα για την ανάπτυξη της αντίστασης και της πάλης του ουκρανικού λαού, αλλά και όλων των λαών που μακελεύονται από τα ιμπεριαλιστικά κτήνη, η αναζωπύρωση του λαϊκού-αντιιμπεριαλιστικού-αντιπολεμικού κινήματος που θα στείλει ένα ηχηρό μήνυμα στους φονικές μηχανές των ιμπεριαλιστών και των ντόπιων συνεργατών τους. Τέλος, από αρκετούς συναγωνιστές τονίσθηκε η σημασία του ζητήματος για τον ελληνικό λαό και τους τρόπους στήριξης του ουκρανικού λαού όχι μόνο μέσα από εκδηλώσεις-πορείες αλληλεγγύης, αλλά και μέσα από το έμπρακτο παράδειγμα της καθημερινής πάλης του λαού μας για ΔΟΥΛΕΙΑ - ΕΙΡΗΝΗ - ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ, έννοιες που τόσο ανάγκη τις έχει σήμερα ο ουκρανικός λαός.