Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014

Συνέλευση της Λαϊκής Αντίστασης-ΑΑΣ στην Ξάνθη

Έγινε την Κυριακή 19 Οκτώβρη η συνέλευση της Λαϊκής Αντίστασης-ΑΑΣ στην Ξάνθη. Εκτός από την συζήτηση σε σχέση με τις πολιτικές εξελίξεις διεθνώς και εσωτερικά, έγινε αναλυτικός απολογισμός για τη δράση της Λ.Α-ΑΑΣ το τελευταίο 20ήμερο (συμμετοχή στην αντιφασιστική συγκέντρωση στις 2/10, εκδήλωση για Ουκρανία-Μ. Ανατολή, εκδήλωση για Mihri Belli, παρέμβαση αλληλεγγύης στον Κουρδικό λαό στην κ. πλατεία), καθώς και προγραμματισμός της δράσης της το επόμενο διάστημα.
Γενική εκτίμηση ήταν ότι οι δύο εκδηλώσεις ήταν επιτυχημένες, με μαζικότητα και ουσιαστική συζήτηση. Προβληματισμοί εκφράστηκαν για το γεγονός ότι στην εκδήλωση για τον Mihri Belli οι ιστορικές αναφορές από κάποιες παρεμβάσεις ήταν εκτενείς, και ότι οι αναφορές στα προβλήματα της μειονότητας ήταν σχετικά περιορισμένες. Σα συνέπεια αυτών των παρατηρήσεων εκφράστηκε η σκέψη για διοργάνωση εκδήλωσης για τα μειονοτικά ζητήματα, ή η ανάδειξη κάποιων πλευρών τους π.χ. με βάση την ανεργία, που πλήττει με μεγαλύτερη ένταση τη μειονότητα, σκέψη που θα επανεξεταστεί σε επόμενη συνέλευση.

Επίσης εκφράστηκε η ανάγκη να ενισχύσει η Λαϊκή Αντίσταση-ΑΑΣ την παρουσία της «στο δρόμο» και από την άποψη της έντασης και από την άποψη της μαζικότητας, κάτι που είναι ιδιαίτερα αναγκαίο αν πάρουμε υπόψη την «κινηματική νηνεμία» και τη στάση των άλλων δυνάμεων της αριστεράς.
Σε σχέση με τη δράση της ΛΑ-ΑΑΣ το επόμενο διάστημα αποφασίστηκε:

1. Να αναδειχθούν τα ζητήματα που αφορούν συνολικά στην εκπαίδευση (εκπαιδευτικούς, μαθητές, φοιτητές), με άξονες πάλης τις απολύσεις-διαθεσιμότητα-αξιολόγηση, το νέο λύκειο, τις διαγραφές φοιτητών, τους ταξικούς φραγμούς στη μόρφωση. Η κατεύθυνση είναι να πραγματοποιηθεί μια εκδήλωση στα μέσα Νοέμβρη και να προγραμματιστούν από τώρα μέχρι τότε, δράσεις και παρεμβάσεις της ΛΑ-ΑΑΣ σε διάφορους χώρους.

2. Έγινε αποδεκτή η πρόταση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για κινητοποίηση με αφορμή την επάνοδο της Τρόικα και μένει να γίνει πιο συγκεκριμένη συνεννόηση γι αυτό (ημερομηνία, μορφή κινητοποίησης, περιεχόμενο)

Βεβαίως τονίστηκε ότι με βάση τις γοργές και επικίνδυνες εξελίξεις στη Μ. Ανατολή και ευρύτερα, όπως με τη συνεχιζόμενη σφαγή του κουρδικού λαού, αλλά και με το γεγονός ότι η χώρα μας εμπλέκεται άμεσα με τις εξελίξεις αυτές (βάσεις, όξυνση με Τουρκία, ΑΟΖ, στρατηγικός άξονας με Αίγυπτο και Ισραήλ κλπ) οφείλουμε να έχουμε ανοιχτό το μέτωπο της αντιιμπεριαλιστικής, αντιπολεμικής μας δράσης.
Τέλος προσδιορίστηκε σαν ημερομηνία νέας συνέλευσης η 9η Νοέμβρη.