Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014

Η απεργία στα Χανιά

Με συμμετοχή 1000 περίπου ατόμων πραγματοποιήθηκε η απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία της Δημοτικής αγοράς που διοργανώθηκε από το Εργατικό Κέντρο Χανίων και το Νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ. Μια συγκέντρωση από την οποία απουσίαζαν τα πανό των σωματείων. Απ’ τους εκπαιδευτικούς μόνο οι καθηγητές σε διαθεσιμότητα συμμετείχαν με πανό. Παρόλο που ήταν απεργία τουφεκιά, όπως επεδίωξαν οι ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ χωρίς προοπτική, η αγωνία και η οργή κατέβασαν τους εργαζόμενους στο δρόμο. Οι εργατοπατέρες στις ομιλίες τους όπως το συνηθίζουν τα έβαλαν με τους εργαζόμενους, επειδή δεν τους ακολουθούν.
 Το ΠΑΜΕ παρέμεινε πιστό στην ξεχωριστή συγκέντρωση, αν και το εργατικό κέντρο Χανίων συμμετείχε στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην πλ. Συντάγματος την 1η Νοέμβρη.
Η Πρωτοβουλία ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ επί μια βδομάδα προπαγάνδιζε την απεργία με μοίρασμα προκήρυξης σε εργασιακούς χώρους, στο νοσοκομείο Χανίων, στο Δήμο, σε υπηρεσίες και στην πόλη των Χανίων. Κάλεσε σε προσυγκέντρωση στο Δημαρχείο Χανίων. Στην διαδήλωση συμμετείχε με μπλοκ που πλαισιώθηκε από εργαζόμενους και νεολαίους.Με ομιλία του, στην πλ. Αγοράς, μέλος της Πρωτοβουλίας Αντίστασης ανάδειξε την αναγκαιότητα οι εργαζόμενοι να πάρουν την υπόθεση της πάλης τους στα δικά τους χέρια κόντρα στην ηττοπάθεια, το συμβιβασμό, τις εκλογικές αυταπάτες. Κατήγγειλε τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες και έθεσε το ζήτημα των κινδύνων που υπάρχουν από τον πιο σφιχτό εναγκαλισμό της χώρας στα ιμπεριαλιστικά πολεμικά σχέδια και από την ύπαρξη και λειτουργία των βάσεων στον τόπο μας. Για να δεθούν οι αγώνες για τα δικαιώματα στη δουλειά και τη ζωή, με την πάλη ενάντια στην ιμπεριαλιστική εξάρτηση.