Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

Από την συνέλευση της Λαϊκής Αντίστασης - Α.Α.Σ. Θεσσαλονίκης

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 22 Μαρτίου στο Εργατικό Κέντρο της Θεσσαλονίκης τοπική συνέλευση της Λαϊκής Αντίστασης - ΑΑΣ, για να συζητήσει τις τελευταίες εσωτερικές και εξωτερικές πολιτικές εξελίξεις, να κάνει μιαν αποτίμηση της μέχρι τώρα πορείας και να καθορίσει τους στόχους και τους τρόπους παρέμβασης που να συνάδουν στο νέο πολιτικό σκηνικό στη χώρα μας. Αναπτύχθηκε ένας γόνιμος διάλογος γύρω από τα κεντρικά και τοπικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός μας και αναζητήθηκαν απαντήσεις στο έδαφος της καθημερινής αντίστασης, διεκδίκησης και πάλης.
Εισηγητικά, στο ερώτημα που μπήκε «τι να έχει απομείνει άραγε από τις διακηρύξεις του ΣΥΡΙΖΑ και τις εξαγγελίες φιλολαϊκών προγραμμάτων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης» και στα τόσα άλλα για την κατάργηση των μνημονίων και της τρόικας, τη χαμένη μας αξιοπρέπεια που «αποκτήσαμε» τη βραδιά των εκλογικών πανηγυρισμών και τη χάσαμε «λίγο πριν ξημερώσει», διαπιστώθηκε ότι για το 70% των μέτρων και των μνημονίων υπάρχει κυβερνητική αποδοχή, ενώ το υπόλοιπο 30% θα συμπληρώνεται με «ισοδύναμα μέτρα» που δεν θα στερήσουν από τους ξένους δανειστές αυτά που απαιτούν να αρπάξουν από τον ελληνικό λαό.
Με νέους όρους, λεκτικά παιχνίδια, νεολογισμούς και βαφτίζοντας «το κρέας ψάρι», επιχειρείται η συγκάλυψη της συμμόρφωσης στα πλαίσια και τους όρους που υπαγορεύουν η ΕΕ και το ΔΝΤ, ενώ παράλληλα προσπαθείται να διασκεδαστεί η λαϊκή οργή, να παραπλανηθεί ο λαός και να διαψευστούν οι προσδοκίες του για εθνική ανεξαρτησία και αξιοπρέπεια. Η Λαϊκή Αντίσταση- ΑΑΣ καμία ανταπόκριση και καμία στήριξη δεν θα δώσει στα καλέσματα για τη στήριξη της συμβιβαστικής «διαπραγματευτικής» κυβερνητικής πολιτικής.
Αποκαλυπτική αναφορά έγινε για τον αγώνα του λαού της Χαλκιδικής και όπως αυτός εξελίσσεται από τις δημοτικές εκλογές και δώθε και ιδιαίτερα μετά τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Μέσα σ’ ένα ίδιο σκηνικό τρομοκρατίας και συλλήψεων, οι μεταλλευτικές δραστηριότητες της εταιρίας συνεχίζονται, ενώ μήνες τώρα επιχειρείται η από τα μέσα υπονόμευση, για να αντικατασταθεί ο δρόμος του αγώνα και της διεκδίκησης των δικαιωμάτων του λαού της περιοχής, με διαβουλεύσεις και αναθέσεις της επίλυσης του προβλήματος σε κυβερνητικούς παράγοντες. Ταυτόχρονα το νέο σκηνικό συμπληρώνεται από τις μεθοδευμένες από την El Dorando «αντισυγκεντρώσεις» εργαζομένων της, την ώρα που δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας κινδυνεύουν από την εξόρυξη του χρυσού και εκατοντάδες αγωνιστές διώκονται με βαριές κατηγορίες γιατί υπερασπίστηκαν τις ζωές και τον τόπο τους. Τονίστηκε ότι ο αγώνας στις Σκουριές δεν είναι μόνο περιβαλλοντικός, αλλά μέρος του γενικότερου πολιτικού προβλήματος του λαού μας από το καθεστώς της εξάρτησης και της καταλήστευσης των παραγωγικών πόρων από ντόπιους και ξένους κεφαλαιοκράτες. Ακόμη το πρόβλημα της εξόρυξης χρυσού δεν αφορά μόνο την βερειοδυτική Χαλκιδική, αλλά ολόκληρη τη Χαλκιδική, το Κιλκίς, τις Σέρρες, την Κομοτηνή, την Αλεξανδρούπολη και είναι μέρος ενός γενικότερου περιφερειακού σχεδιασμού, που θα μετατρέψει την βόρειο Ελλάδα σε «κρανίου τόπο» για τα συμφέροντα του κεφαλαίου και των ιμπεριαλιστών.
Στη συνέλευση αναδείχτηκαν ακόμα και τα προβλήματα του εκπαιδευτικού χώρου, που πέρα από το «πυροτέχνημα» της κατάργησης της «τράπεζας θεμάτων», τίποτα δεν άλλαξε με τους απολυμένους να παραμένουν, τις αξιολογήσεις να μετονομάζονται και «μια από τα ίδια» και το σχολείο να αποκλείει στην πορεία και με πολλούς τρόπους τα παιδιά των φτωχών λαϊκών στρωμάτων.
Συγκινητικές για το από τα μέσα και «από καρδίας» περιεχόμενο τους, ήταν οι τοποθετήσεις νέας εργαζόμενης και φοιτητή που ξεδίπλωσαν τα βιώματα τους από μια καθημερινότητα ανεργίας ή «εργασίας» χωρίς κανένα δικαίωμα, από ένα πανεπιστήμιο γεμάτο εμπόδια και αδιέξοδα που σ’ οδηγεί στην «πόρτα» παρά στο πτυχίο. Η νέα εργαζόμενη κάλεσε τους παρευρισκόμενους να πλαισιώσουν τις παρεμβάσεις που θα γίνουν στις 5 Απριλίου ενάντια στην κατάργηση της αργίας της Κυριακής και τόνισε ότι η Λαϊκή Αντίσταση - ΑΑΣ πρέπει να δίνει διέξοδο και προοπτική στα προβλήματα της νεολαίας και να δημιουργεί όρους αγώνα και αναμέτρησης.
Η όλη συζήτηση ανέδειξε ότι το σημερινό πολιτικό πρόβλημα δεν είναι η κρίση του χρέους και η διαχείριση του, αλλά το καθεστώς της διπλής εξάρτησης, της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης και καταπίεσης. Κάτι που η Λαϊκή Αντίσταση - ΑΑΣ πρέπει να προβάλλει και να κοντράρει, να μην παραιτηθεί από τη διεκδίκηση, να αντισταθεί, να αναμετρηθεί και να συγκρουστεί.
Στη συνέλευση διαπιστώθηκε ότι από την μέχρι τώρα κίνηση και ιδιαίτερα στις νέες πολιτικές συνθήκες απαιτείται να επεκτείνουμε τους δεσμούς μας με τους χώρους δουλειάς, τη συνοικία, τη νεολαία. Να βρούμε εκλαϊκευμένους τρόπους έκφρασης και προβολής της άποψης μας. Πρέπει να δοκιμαστούμε και να διεκδικήσουμε τη μεγαλύτερη διεύρυνση της Λαϊκής Αντίστασης - ΑΑΣ ώστε να μπορέσει να εκφράσει όσο το δυνατό μεγαλύτερα τμήματα αγωνιστών και λαού στην κατεύθυνση της Αντίστασης, της Διεκδίκησης και της Αναμέτρησης. Τέλος αποφασίστηκε η συνέχιση των παρεμβάσεων που ξεκίνησαν στις δυτικές συνοικίες της Θεσσαλονίκης, με σκοπό την αναβάθμιση τους και τη μονιμότερη και πιο οργανωμένη παρουσία τους. Επίσης η συμμετοχή της Λαϊκής Αντίστασης - ΑΑΣ στην πορεία που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο 28 Μαρτίου για το πρόβλημα της εξόρυξης χρυσού στην Χαλκιδική και η συμμετοχή στις κινητοποιήσεις ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας την 5η Απρίλη.