Σάββατο 28 Μαρτίου 2015

Ο αγώνας των κατοίκων της Χαλκιδικής, πρέπει να συνεχιστεί!!

Μετά από χρόνια σκληρών και επίμονων αγώνων, κόντρα στην καταστολή, τις συλλήψεις και την λασπολογία των κυρίαρχων ΜΜΕ, ο αγώνας των κατοίκων της Χαλκιδικής ενάντια στα μεταλλεία χρυσού πρέπει να συνεχιστεί. Για όλο το προηγούμενο διάστημα, οι κινητοποιήσεις των κατοίκων αγκαλιάστηκαν εκτός από το μεγαλύτερο κομμάτι της τοπικής κοινωνίας και από χιλιάδες άλλους σε όλη τη χώρα, με κορυφαίες εκφράσεις τις συναυλίες αλληλεγγύης και τις πορείες διαμαρτυρίας στη Θεσσαλονίκη και τις Σκουριές, που αριθμούσαν δεκάδες χιλιάδες. Ο αγώνας αυτός, όπως και άλλοι, έγιναν ορόσημο της αντίστασης του λαού μας την τελευταία περίοδο, κόντρα στην άγρια επίθεση και το τσάκισμα των λαϊκών δικαιωμάτων από το κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις του. Πήγε κόντρα στην πολιτική του ξεπουλήματος της χώρας και του πλούτου της στα ξένα και ντόπια αφεντικά. Έδωσε κουράγιο στο λαό και δύναμη σε άλλα αγωνιζόμενα κομμάτια της κοινωνίας να συνεχίσουν. Έδειξε ότι ο λαός μπορεί να συγκρουστεί στα ίσα με τους δυνάστες του και να καταφέρει νίκες με όπλο την οργάνωσή του και τους αγώνες του.
Παρ' όλα αυτά, σήμερα βρισκόμαστε σε μια διαφορετική κατάσταση. Περάσαμε από μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο που ξεκίνησε από τις εκλογές του 2012, προχώρησε στις δημοτικές και τις ευρωεκλογές του 2014 και κατέληξε στις βουλευτικές τον Γενάρη του 2015. Καθ' όλη τη διάρκειά της, οι δυνάμεις της σημερινής συγκυβέρνησης, προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να αποπροσανατολίσουν το κίνημα με τις λογικές της ανάθεσης στη δημοτική αρχή και στην νέα κυβέρνηση. Έσπερναν κλίμα απογοήτευσης και ηττοπάθειας καλώντας σε αναμονή και σε ήπιες αντιδράσεις, ανάγοντας ως βασικό καθήκον του κινήματος την πτώση της κυβέρνησης.

Την ίδια στιγμή πάνω από 350 αγωνιστές διώκονται, πράγμα που από μόνο του δημιουργεί τεράστια προβλήματα σε αυτούς, τις οικογένειές τους και το κίνημα.
Μετά τις εκλογές, οι υποσχέσεις της νέας συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, άρχισαν να "προσγειώνονται" στον ρεαλισμό, όπως και ολόκληρα τα προγράμματα και οι προεκλογικές εξαγγελίες τους. Μπροστά στις ασφυκτικές πιέσεις των Ιμπεριαλιστών (ΗΠΑ-ΕΕ) και του ντόπιου κεφαλαίου, που κατέχουν την πραγματική εξουσία, η ηγεσία της συγκυβέρνησης, άρχισε να προσαρμόζεται βίαια στις προσταγές του. Φυσικά η προσαρμογή αυτή δεν μπορεί να γίνει έτσι απλά, χωρίς την κατάλληλη προεργασία, το ιδεολογικό υπόβαθρο και την προσπάθεια αποσυγκρότησης των λαϊκών δυνάμεων και των κινημάτων και από τα μέσα. Ήδη όμως, τα πρώτα δείγματα έχουν φανεί. Η αντιμετώπιση των κινητοποιήσεων στις Σκουριές στις 15/2 και 20/3 με κλούβες των "καταργημένων" ΜΑΤ και το φράξιμο του δρόμου για τους διαδηλωτές είναι χαρακτηριστικό, την ώρα που οι εργαζόμενοι της εταιρίας δεν συνάντησαν καμιά δυσκολία. Χαρακτηριστικές είναι και οι δηλώσεις για αντιμετώπιση της εταιρίας με νόμιμους τρόπους, λες και οι νόμοι δεν είναι κομμένοι και ραμμένοι στα μέτρα των εταιριών και ψηφισμένοι από τις προηγούμενες αντιδραστικές κυβερνήσεις, την ίδια στιγμή που οι εργασίες στο βουνό συνεχίζονται κανονικά.
Όλα αυτά δείχνουν ότι ο λαός της Χαλκιδικής δεν έχει τίποτα να περιμένει από την νέα κυβέρνηση. Ακόμα και αν πιστεύαμε ότι είχε τις καλύτερες προθέσεις, το κίνημα δεν θα έπρεπε να περιμένει. Η αναμονή δίνει περιθώριο στην εταιρία και τους "εργαζόμενούς" της να ανασυγκροτηθούν, να αποκτήσουν έρεισμα και μέσα από την προβολή από τα ΜΜΕ, να διχάσουν την κοινωνία και να δημιουργήσουν δεδομένα για να πιέσουν την κυβέρνηση, αλλά και την κοινή γνώμη. Η ανάθεση οδηγεί στην αποσυγκρότηση και υπολειτουργία των οργάνων του κινήματος και της πολιτικής-ιδεολογικής-οργανωτικής κουβέντας που γίνεται εκεί και είναι ο πυρήνας του αγώνα. Απογοητεύει ένα δυναμικό και οδηγεί μέσα από την απογοήτευση στον συμβιβασμό και στην εξεύρεση μιας λύσης που θα είναι αυτό που λέμε "το λιγότερο χειρότερο".
Η Λαϊκή Αντίσταση - Αριστερή Αντιιμπεριαλιστική Συνεργασία, καλεί όλο τον λαό να συμμετέχει και να στηρίξει τις κινητοποιήσεις των επιτροπών αγώνα Χαλκιδικής και Θεσσαλονίκης ενάντια στην εξόρυξη χρυσού. Ο λαός πρέπει να πάρει την κατάσταση στα χέρια του. Δεν έχει τίποτα να περιμένει από σωτήρες και προστάτες. Μόνο με τους συλλογικούς, ανυποχώρητους αγώνες θα βρει το δίκιο Μόνο με τον αγώνα των κατοίκων της Χαλκιδικής, της Θεσσαλονίκης και όλης της χώρας μπορούν να αποτραπούν τα σχέδια της ELDORADO GOLD - Ελληνικός Χρυσός και να αθωωθούν οι αγωνιστές που διώκονται.
του.
• Ο αγώνας συνεχίζεται - Καμιά αναμονή, καμιά ανάθεση
• Έξω η ELDORADO από τον τόπο μας
• Καμία δίωξη των αγωνιστών

28.03.2015 - www.la-aas.blogspot.gr - l.a.a.a.synergasia@gmail.com