Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015

Ηράκλειο: σύσκεψη με πρωτοβουλία της Λαϊκής Αντίστασης - Α.Α.Σ. για το Καστέλι

Βρισκόμαστε σε μια περίοδο όπου οι ενδοιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί είναι σε φάση όξυνσης. Οι ιμπεριαλιστές στην προσπάθειά τους να προωθήσουν – υπερασπίσουν τα ιδιαίτερα συμφέροντά τους, δεν διστάζουν να αιματοκυλούν λαούς και εθνότητες να διαμελίζουν ολόκληρες χώρες. Το αποτέλεσμα αυτού του βρώμικου ανταγωνισμού τους, το βλέπουμε καθημερινά είτε με την ισοπέδωση περιοχών από τους βομβαρδισμούς, είτε από τους δεκάδες νεκρούς σε καθημερινή βάση. Ακόμη και από τα εκατομμύρια των προσφύγων που ή πνίγονται στη Μεσόγειο ή στοιβάζονται σε στρατόπεδα συγκέντρωσης σε άθλιες πραγματικά συνθήκες ή παραμένοντας στα σύνορα χωρών της Ευρώπης αντιμετωπίζοντας φράχτες, συρματοπλέγματα και ενίοτε δακρυγόνα και αστυνομικές δυνάμεις.
Είναι η περίοδος όπου η Ρωσία για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες αναλαμβάνει στρατιωτικές ενέργειες εκτός των συνόρων της πρώην ΕΣΣΔ κάνοντας ταυτόχρονα και επίδειξη των σύγχρονων οπλικών της συστημάτων (αεροπλάνα – πυραύλους ), δείγμα του ενδιαφέροντός της για την περιοχή της Μέσης Ανατολής. Μαζί με τους βομβαρδισμούς που επιχειρούν ταυτόχρονα οι ΗΠΑ και η Γαλλία διαμορφώνεται μια εκρηκτική κατάσταση που μόνο κινδύνους και αίμα έχουν να προσφέρουν στους λαούς της περιοχής. Την ίδια στιγμή στο εσωτερικό της χώρας η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ πιστή στο δόγμα «ανήκουμε στη δύση» φαίνεται να κλείνει με τσαχπινιά το μάτι στις ΗΠΑ. Τα «ευήκοα ώτα» που βρήκε ο Τσίπρας, τα «good job Alexis», οι προσφορές από τη μεριά της για την δημιουργία βάσεων, οι «συμβουλές» των ΗΠΑ κατά την διάρκεια των «διαπραγματεύσεων με τους εταίρους» για το τι θα πει και πως θα το πει δείχνουν μια προτίμηση προς τη μεριά του υπερατλαντικού πάτρωνά της. Ταυτόχρονα η ενίσχυση της βάσης στη Σούδα η μεταφορά των πυραύλων patriot αλλά και το αίτημα των ΗΠΑ για δημιουργία νέας βάσης μη επανδρωμένων αεροπλάνων «drones» στο Ηράκλειο (Καστέλι Πεδιάδος) επιβεβαιώνουν τα παραπάνω βαθαίνοντας την εξάρτηση της χώρας μας και ενισχύοντας τους κινδύνους για το λαό μας σε μια περίοδο όξυνσης των ανταγωνισμών.
Η ΛΑ-ΑΑΣ, με βάση τα παραπάνω και θέλοντας να αναδείξει το ζήτημα της δημιουργίας της νέας βάσης και θεωρώντας ότι αυτό δεν μπορεί να είναι υπόθεση μόνο των οργανώσεων που την συγκροτούν, πήρε την πρωτοβουλία και κάλεσε σε σύσκεψη σωματεία, φορείς και συλλογικότητες στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου την Τετάρτη 22 Οκτώβρη με σκοπό να οργανώσουν την παρέμβασή τους έτσι ώστε να γίνει γνωστό στους Ηρακλειώτες και να αποκτήσει πλατιά χαρακτηριστικά. Η σύσκεψη θεωρείται επιτυχημένη καθώς στο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν από τα σωματεία η ΕΛΜΕ και από πολιτικούς φορείς ΑΝΤΑΡΣΥΑ – ΝΑΡ – ΣΕΚ – ΚΟΕ ενώ παρά την πρόσκληση που απευθύναμε στο ΚΚΕ αυτό απουσίασε. Κοινός τόπος όλων των τοποθετήσεων η αναγκαιότητα διεύρυνσης αυτής της πρωτοβουλίας από πλατύ κόσμο (δημοκράτες – αγωνιστές – αριστερούς - τοπικές συλλογικότητες) σε μια κατεύθυνση ανάπτυξης αντιπολεμικού – αντιιμπεριαλιστικού κινήματος του μόνου που μπορεί να σταθεί εμπόδιο στα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών στη χώρα μας και στους τυχοδιωκτισμούς της κυβέρνησης. Ένα κίνημα που θα βάζει και θα παλεύει το ζήτημα της εξόδου της χώρας μας από ΝΑΤΟ – ΕΕ και το ξήλωμα των ξένων βάσεων. Για το λόγο αυτό άμεσα θα ξεκινήσουν παρεμβάσεις τόσο στην πόλη του Ηρακλείου όσο και στην ευρύτερη περιοχή με σκοπό να ευαισθητοποιήσουν και να κινητοποιήσουν όσο το δυνατό περισσότερο κόσμο. Έτσι, αποφασίστηκε η πρώτη παρέμβαση της πρωτοβουλίας να γίνει με προκήρυξη και πανό την ημέρα της 28 Οκτώβρη κατά την διάρκεια της παρέλασης.