Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2016

Η Λαϊκή Αντίσταση-Α.Α.Σ. στο μπλόκο του Ισθμού

Αντιπροσωπεία της Λαϊκής Αντίστασης – Αριστερής Αντιιμπεριαλιστικής Συνεργασίας από την Αθήνα συμμετείχε την Κυριακή 31 Γενάρη στο μπλόκο του Ισθμού στην Κόρινθο για συναντηθεί με τους αγρότες της περιοχής, να αφουγκραστεί από κοντά την αγωνία τους και -κυρίως- για να εκδηλώσει την αλληλεγγύη και την συμπαράσταση των εργαζομένων της ΛΑ-ΑΑΣ στους αγώνες της αγροτιάς.
Το κλίμα, αρχικά φιλύποπτο απέναντι στο συγκεκριμένο πολιτικό στίγμα της παρέμβασης, έγινε κάπως πιο «ήπιο» στη συνέχεια, όταν -με υπομονή και επιμονή- διεκδικήσαμε την παρουσία μας εκεί και μετά από αρκετές συζητήσεις σε πηγαδάκια, οι αγρότες στην πλειοψηφία τους, κατάλαβαν τον ειλικρινή σκοπό της συμμετοχής μας στην κινητοποίησή τους. Στη συνέχεια μάλιστα, μας δόθηκε βήμα να απευθύνουμε χαιρετισμό και να δηλώσουμε τη συναγωνιστική μας διάθεση. Μας δόθηκε η ευκαιρία να συζητήσουμε αρκετά μαζί τους, τόσο για τα δικά τους ζητήματα, όσο και για τα κοινά, για όλη την κοινωνία, προβλήματα και για την ανάγκη να συναντηθούν ενόψει της πανεργατικής απεργίας της 4ης Φλεβάρη, η ξεσηκωμένη αγροτιά με την εργατιά, που παλεύει παράλληλα αλλά και μαζί ενάντια στην επίθεση που όλοι δεχόμαστε. Παρά τις κάποιες υστερικές φωνές που προσπαθούσαν να δημιουργήσουν το γνωστό κλίμα «ενάντια σε όλα τα κόμματα-πολιτικούς που είναι όλοι ίδιοι», με την επιμονή μας και τις συζητήσεις που ανοίξαμε καταφέραμε να ακουστούμε από πολλούς που ενδιαφέρθηκαν και μίλησαν μαζί μας. Ήταν ηχηρή πάντως η απουσία της όποιας αριστερής φωνής στην όλη κατάσταση, καθώς κανείς δεν παρέμβηκε στην αρχική εχθρική στάση που αντιμετωπίσαμε στην ανάρτηση του πανό της ΛΑ-ΑΑΣ και στο μοίρασμα της προκήρυξης, αλλά ούτε και στη συνέχεια στα πηγαδάκια προσπάθησε κανείς να δώσει αριστερό τόνο στις συζητήσεις που κάναμε. Μόνο προς το τέλος πια, μας προσέγγισαν κάποιοι αγρότες για «κατ΄ιδίαν συζήτηση μεταξύ… αριστερών», τρόπον τινά απολογούμενοι για τη σιωπηρή ανοχή τους στις αντι-πολιτικές κραυγές. Για όσους αυτά ξυπνούν δυσάρεστες μνήμες «Πλατείας Συντάγματος», το συμπέρασμα μάλλον επιβεβαιώνεται: αυτή τη φορά οι ξεσηκωμένοι αγρότες βρίσκονται πολύ πιο μπροστά από την «αριστερά μας» και παρά τις τεράστιες δυσκολίες -πολιτικές κυρίως- συντονισμού τους, έχουν καταφέρει να θέσουν ξεκάθαρο στόχο για τον αγώνα τους: Να μην περάσει η αντι-ασφαλιστική επίθεση.
Φεύγοντας απ’ τον Ισθμό, εμείς προσπαθήσαμε να δώσουμε σύντομα το επόμενο ραντεβού: στην πανεργατική απεργία της Πέμπτης 4 Φλεβάρη, για να δοθεί από κοινού η αγωνιστική απάντηση που απαιτεί η περίοδος.